-το τζαμί Αρ Ραχμάν- στην καρδιά της πολύβουης πρωτεύουσας Κουάλα Λουμπούρ.
Μετά την πρωινή προσευχή, ο ένας μετά τον άλλο οι χρήστες που επιθυμούν να απεξαρτηθούν γλιστρούν στον πάνω όροφο για να λάβουν την ημερήσια δόση μεθαδόνης από την πρώτη κλινική απεξάρτησης στον κόσμο που λειτουργεί μέσα σε τζαμί κατά τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Κατά το παρελθόν δεν υπήρχε κανείς να με βοηθήσει. Ενιωθα απόβλητος της κοινωνίας» λέει ο Φεϊσάλ Φαχαρουντίν, χρήστης ηρωίνης, ο οποίος επί τριάντα χρόνια ζούσε στους δρόμους και μπαινόβγαινε σε διάφορα κέντρα αποτοξίνωσης. Κατά την άποψή του η επιτυχία της συγκεκριμένης κλινικής οφείλεται στον συνδυασμό ιατρικής και πνευματικής βοήθειας που παρέχει στους χρήστες.
Το εν λόγω κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από δύο χρόνια, εκπλήσσοντας πολλούς δεδομένου ότι η Μαλαισία είναι μια χώρα που επιβάλλει θανατική ποινή στους εμπόρους ναρκωτικών.
Ο Ρούσντι Αμπντούλ Ρασίντ, συντονιστής του Κέντρου Επιστημών Εθισμού που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας και επικεφαλής της κλινικής, χρειάστηκε να δουλέψει σκληρά για να πείσει τους αξιωματούχους του τζαμιού και τις αρμόδιες θρησκευτικές αρχές να επιτρέψουν τη λειτουργία της κλινικής.
«Η μεθαδόνη είναι δώρο θεού. Βοηθά στη μακροχρόνια θεραπεία και αποτρέπει την υποτροπή των χρηστών» εξηγεί, ευελπιστώντας να καταφέρει να επεκτείνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο 1/3 των 6.000 τζαμιών της χώρας έως το 2015, προκειμένου να βρουν στήριξη περίπου 72.000 χρήστες ηρωίνης, από τους 350.000 που υπολογίζεται ότι ζουν στη χώρα.
Στόχος του είναι επίσης, να επιστρατεύσει ακόμα και χριστιανικούς και ινδουιστικούς ναούς στο πρόγραμμα. «Η χρήση μεθαδόνης είναι ένα σκέλος της θεραπείας. Πρέπει να κοιτάμε και το πνευματικό, ψυχολογικό και ψυχοκοινωνικό σκέλος» υποστηρίζει.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
Το τζαμί που χορηγεί μεθαδόνη σε χρήστες ναρκωτικών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου