Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Τα «τρανζιστοράκια» έγιναν ασύρματα ηχεία για το smartphone


Επιστροφή στο μέλλον.Απλά στη λειτουργία, συνδέονται μέσω Bluetooth, βελτιώνοντας το
ηχητικό αποτέλεσμα, καθώς οι υπηρεσίες μουσικού streaming γίνονται όλο και πιο δημοφιλείςΑνατρέχοντας στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, θα θυμηθείς ότι δεν έβρισκες σπίτι, μαγαζί ή γραφείο χωρίς ένα «τρανζιστοράκι», όπως έλεγαν τότε τα μικρά φορητά ραδιόφωνα με μπαταρίες.

Είχαν πάρει το όνομά τους από το τρανζίστορ. Αυτό αντικατέστησε τις λυχνίες και επέτρεψε τη μαζική παραγωγή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, περιορίζοντας τον όγκο και το βάρος τους.

Με τα χρόνια, μετά και την έκρηξη των ερτζιανών, τα ραδιοφωνάκια παράπεσαν, δίνοντας συχνά τη θέση τους στις (ας πούμε) φορητές τηλεοράσεις (καμία σχέση με τις επίπεδες του σήμερα), αν και συνέχισαν να εξελίσσονται και να μικραίνουν: Έγιναν ψηφιακά, με ολοκληρωμένα κυκλώματα στο μέγεθος ενός μικροτσίπ, απέκτησαν οθόνη και πολλά κουμπιά, εν αντιθέσει πάντως με τις απλές στη χρήση κατασκευές των προηγούμενων δεκαετιών.

Πλέον τα τρανζιστοράκια τα λες και vintage. Ίσως τα βρεις κάπου ξεχασμένα, μπορεί να είναι και κομμάτια κάποιας συλλογής με παλιακά αντικειμένα. Εντούτοις, η γοητεία του σάουντρακ που ντύνει την καθημερινότητά μας, τρέφοντας μνήμες συνδεδεμένες με τις μελωδίες της κάθε εποχής παραμένει ισχυρή. Και από τη στιγμή που η ψηφιακή μουσική κυριάρχησε και οι φορητές συσκευές -δηλαδή τα smartphones και τα tablets, έγιναν βασικά μέσα αναπαραγωγής, αξιοποιώντας συνάμα το online streaming -ραδιοφωνικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο και εκατομμύρια τραγούδια είναι άμεσα προσβάσιμα, τα Bluetooth φορητά ηχεία απέκτησαν ουσιαστικό λόγω ύπαρξης.

Θα μπορούσες να τα περιγράψεις ως τα «τρανζιστοράκια» του σήμερα. Μικρά και απλά στη λειτουργία, σε ακολουθούν παντού. Δίνουν δυνατότερη και πιο μελωδική φωνή στα smartphones και τα tablets. Χωρίς καλώδια και μπλεξίματα, βελτιώνουν το ηχητικό αποτέλεσμα, αντί των αναιμικών ηχείων που συνήθως ενσωματώνουν οι κατά τα άλλα hi-tech φορητές συσκευές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το συμπαγές, κάπως φουτουριστικό Χ100 της Logitech. Είναι ένα από τα πιο προσιτά, επώνυμα Bluetooth ηχεία. Αξιοποιεί την τεχνογνωσία της ελβετικής εταιρείας στον ψηφιακό ήχο (βλ. ηχεία για υπολογιστές), διαθέτει τα ελάχιστα αναγκαία πλήκτρα (ενεργοποίησης, αυξομείωσης της έντασης και ασύρματου συγχρονισμού), συνδέεται εύκολα και γρήγορα με όλες τις συμβατές φορητές συσκευές, ενώ μπορεί να διαχειριστεί και τηλεφωνικές κλήσεις, λειτουργώντας ως ηχείο ανοικτής ακρόασης.

Είναι επαναφορτιζόμενο μέσω micro-USB θύρας (όπως τα περισσότερα smartphones και tablets) και είχε ονομαστική αυτονομία πέντε ωρών συνεχόμενης ακρόασης. Ο ήχος του κινείται πάνω από το μέσο όρο της κατηγορίας και το μαλακό πλαστικό που ντύνει σε διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων το X100 προσφέρει αίσθηση ποιότητας και αντοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου