Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η πιο διάσημη πισίνα του Παρισιού, όπου κολυμπούσε ο “Ταρζάν” άνοιξε μετά από 85 χρόνια

Tα αποδυτήρια της πισίνας σήμερα. Η ιστορία της θρυλικής πισίνας αναβιώνει.Ονομαζόταν Piscine Molitor, ήταν μια από τις πιο μοδάτες δημόσιες πισίνες, και είχε βουτηχτεί στην
παρακμή - Στις 19 Μαίου άνοιξε ξανά τις πόρτες τις στο κοινό- μόνο που η είσοδος είναι πια 150 ευρώ
Η Piscine Molitor, ήταν μια από τις πιο μοδάτες πισίνες της πόλης, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που μάζευε όλη την αριστοκρατία της Γαλλικής πρωτεύουσας. Χτισμένη σε στυλ art deco, η πισίνα ήταν μια όαση μέσα στη βουή της πόλης.
Και μάλιστα οι διάσημοι που πέρασαν δεν είναι λίγοι. Ο Αμερικανός Χρυσός Ολυμπιονίκης και ηθοποιός Johnny Weissmuller, που έμεινε γνωστός για τον ρόλο του Ταρζάν, ήταν εκεί ναυαγοσώστης.


Ο αθλητής είχε κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια στο Παρίσι το 1924 και δύο στο Άμστερνταμ το 1928, αλλά πέρασε μια σεζόν στην Molitor, δίνοντας μαθήματα και σώζοντας λουόμενους. Η πισίνα διέθετε μάλιστα και μηχανήματα για να κάνει κανείς κωπηλασία, αλλά και πυγμαχία.



Δεκαετίες αργότερα στην πισίνα αυτή πολλές γυναίκες θα έκαναν μπάνιο τόπλες και θα υπήρχαν εντελώς διαφορετικοί κανόνες, πιο χαλαροί, μέχρι που η πισίνα έκλεισε οριστικά το 1989 για να γίνει έρημο κτίριο όπου διοργανώνονταν αυτοσχέδια ρέιβ πάρτι.


Η πισίνα όμως αποτελούσε πάντοτε το απόλυτο σύμβολο της αισθητικής και της καλής κοινωνίας. Στο βιβλίο του Γιάν Μαρτέλ Η ζωή του Πι, ο ήρωας ονομάζεται Piscine Molitor, ακριβώς γιατί ο πατέρας του θέλει η ψυχή του να είναι όσο καθαρό ήταν το νερό της πισίνας. Ο μικρός θα αλλάξει το όνομα του από Πισίν σε Πι εξαιτίας της καζούρας στο σχολείο.


Μια ακόμη ιστορική στιγμή της πισίνας είναι η φωτογράφηση μόδας του μπικίνι, τον Ιούλιο του 1946 με το μοντέλο και γυμνή χορεύτρια Micheline Bernardini να το φοράει. Αλλά και πιο πρόσφατα, εμκφανίστηκε στη ταινία Indignados του Τόνι Γκατλίφ.


Οι Παριζιάνοι όμως θυμούνται την πισίνα και για το γεγονός ότι μετατρεπόταν σε παγοδρόμιο τον χειμώνα, με όλο το Παρίσι να δοκιμάζει τις ικανότητες του στο πατινάζ.


Ήταν ο χώρος όπου πλούσιοι νεαροί από το 16ο διαμέρισμα, φλέρταραν κορίτσια. Αλλά το κτίριο μέχρι το 1989 είχε ήδη γίνει ασταθές και μη ασφαλές για τους λουόμενους, έτσι ο δήμος του Παρισιού το έκλεισε.
Ο δήμος ήθελε να κάνει την πισίνα διαμερίσματα, αλλά οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και δημιούργησαν την ομάδα SOS Molitor, που μάζεψε χρήματα για την σωτηρία της πισίνας. Αλλά τον περισσότερο καιρό έμενε κενή και ήταν ο αγαπημένος τόπος Παριζιάνων γκραφιτάδων, που την είχαν γεμίσει με δημιουργίες τους. Το 2001 η γαλλική μουσική κολεκτίβα Heretik, έκανε ένα από τα μεγαλύτερα rave πάρτι της πόλης με 5,000 κόσμο.
Εν τέλει, ο δήμος την πούλησε και πλέον το ξενοδοχείο με το όνομα Molitor, διατηρεί πολλά στοιχεία του αρχικού κτηρίου όπως κάποια γυάλινα βιτρώ παράθυρα σε στυλ art deco, και το κατακίτρινο εξωτερικό. Αλλά δυστυχώς δεν είναι πια δημόσιο. 3,000 ευρώ τον χρόνο για να γίνει μέλος, ή 150 ευρώ είσοδο για μια ημέρα στην πισίνα. Αλλιώς μπορείς να διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο για 215 ευρώ και να την απολαύσεις δωρεάν.
Το Molitor σήμερα



Πηγή BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου