Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Κανέλλα: η απάντηση στο υψηλό σάκχαρο;



purplesage.org.uk

Τα τελευταία χρόνια η γνωστή και αγαπημένη σε όλους μας κανέλα έχει αναδειχθεί σε ένα πρώτης τάξης φυσικό «φάρμακο» με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Ιδιαίτερα μελετημένη είναι η σχέση της κατανάλωσης κανέλας αναφορικά με τον γλυκαιμικό έλεγχο, στα πλαίσια της διερεύνησης των τροφίμων που μπορούν να συνεισφέρουν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Χαρακτηριστική είναι μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια από Σουηδούς ερευνητές στην οποία φάνηκε πως η προσθήκη κανέλλας σε ένα υδατανθρακούχο γεύμα μπορεί να μειώσει την αύξηση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 14 υγιή άτομα που κατανάλωσαν ένα γεύμα το οποίο αποτελούταν από μια μερίδα ρυζόγαλο (300γρ) που σερβιρίστηκε με ή χωρίς 6γρ κανέλλας. Οι παράμετροι που μετρήθηκαν ήταν αλλαγές στην γαστρική κένωση, η μεταγευματική συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα καθώς και η αίσθηση κορεσμού μετά από το γεύμα. Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων παρατηρήθηκε πως με την προσθήκη κανέλας υπήρξε μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση στο ρυθμό κένωσης του στομάχου καθώς και μικρότερη αύξηση στη συγκέντρωση γλυκόζης αίματος μετά από την κατανάλωση του γεύματος με την κανέλα. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά όσον αφορά στον κορεσμό.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως η προσθήκη 6γρ κανέλας – ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού - σε ένα γεύμα υψηλών υδατανθράκων είναι ικανή να καθυστερήσει την απορρόφηση των υδατανθράκων από το λεπτό έντερο, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άτομα με ανεβασμένο σάκχαρο θα πρέπει να περιορίζουν τα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι από τη διατροφή τους, καθιστούν την κανέλα ένα ιδανικό καρύκευμα το οποίο μπορεί να προσδώσει τη «χαμένη» γεύση στο φαγητό, χωρίς να επιβαρύνει τα γεύματα με επιπλέον θερμίδες.

Πηγή: Hlebowicz J et al (2007). Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. American Journal of Clinical Nutrition, Vol 85; pp 1552-65.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου