Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αυτοί είναι οι top καταζητούμενοι βαρόνοι ναρκωτικών στον κόσμο

Ο Joaquín "El Chapo" Guzmán, ο Νο1 καταζητούμενος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, συνελήφθη στις 8 Ιανουαρίου στην πολιτεία καταγωγής του, τη Σιναλόα, γνωστή και ως
«λίκνο της διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό», λόγω του μεγάλου αριθμού των διαβόητων βαρόνων ναρκωτικών που έχουν γεννηθεί εκεί.




Τώρα που επέστρεψε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, έξι μήνες μετά την τελευταία απόδρασή του, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) έβαλε με σφραγίδα τη λέξη «συνελήφθη» πάνω στη φωτογραφία του, στην ιστοσελίδα της με τους «πλέον καταζητούμενους φυγόδικους διεθνώς».
Παρακάτω θα δείτε τους πλέον καταζητούμενους βαρόνους των ναρκωτικών παγκοσμίως
Ismael Zambada García, γνωστός ως El Mayo - Καρτέλ της Σιναλόα (Μεξικό)
Ismael Zambada García, aka El Mayo – Sinaloa Cartel (Mexico)
Ο Ismael «El Mayo» Zambada είναι μια θρυλική φιγούρα στον υπόκοσμο του Μεξικού, ο οποίος λέγεται ότι δεν έχει περάσει ούτε μέρα στη φυλακή. Πιστεύεται ότι είναι κοντά στα 70 και από καιρό θεωρείται τόσο σημαντικό πρόσωπο στο καρτέλ της Σιναλόα όσο ο El Chapo, αν και διατηρεί πολύ χαμηλότερο προφίλ. Ο Zambada και το καρτέλ της Σιναλόα είναι γνωστό πως διακινούν ευρύ φάσμα ναρκωτικών, όπως εγχώρια παραγόμενη ηρωίνη, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνη, ενώ παρέχει επίσης τη μεταφορά της νοτιοαμερικανικής κοκαΐνης.
Και οι δύο αρχηγοί ανήλθαν στην εξουσία μέσα στο καρτέλ της Γκουανταλαχάρα τη δεκαετία του '80, με τον El Mayo να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή τη δεκαετία του '90, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ο Chapo το πέρασε στη φυλακή. Οι δύο τους συνεργάστηκαν μετά την πρώτη απόδραση του Chapo από φυλακή υψίστης ασφαλείας το 2001 και έγιναν ηγετικές φιγούρες σε μία ευρεία συμμαχία των οργανώσεων της Σιναλόα, γνωστών τότε ως Ομοσπονδία της Σιναλόα. Όταν διασπάστηκε ο Ομοσπονδία το 2008, ήταν και οι δύο στην ίδια πλευρά.
Ο ασύλληπτος El Mayo έδωσε μια συνέντευξη στο ενημερωτικό περιοδικό Proceso το 2010, στο οποίο δήλωσε ότι η σύλληψή του ή ο θάνατός του, μικρή διαφορά θα κάνουν στο εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό καθώς πάντα θα υπάρχουν άλλοι να πάρουν τη θέση του.
Ο El Mayo έχει δει αρκετά μέλη της οικογένειάς του να συλλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων του αδερφού και τριών γιων του. Ο πιο σημαντικός, ο Vicente Zambada Niebla, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2010 και αργότερα δήλωσε ένοχος και δέχθηκε να κάνει συμφωνία για την ελάχιστη ποινή, δηλαδή για 10 χρόνια στη φυλακή. Αρχικά ήθελε να αποφύγει τη δίκη, με το επιχείρημα ότι είχε διαπραγματευτεί ασυλία από ποινική δίωξη, με αντάλλαγμα να γίνει πληροφοριοδότης της DEA πριν από τη σύλληψή του.
Rafael Caro Quintero - Καρτέλ της Σιναλόα (Μεξικό)
Rafael Caro Quintero — Sinaloa Cartel (Mexico)
Ο Rafael Caro Quintero είναι ένας από τους γεννημένους στη Σιναλόα ιδρυτές του καρτέλ της Γκουανταλαχάρα, ο οποίος συνελήφθη το 1985 σε επιχείρηση-σκούπα μετά από την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία του Kiki Camarena, πράκτορα τηςDEA.
Ο Caro Quintero καταδικάστηκεσε 40 χρόνια φυλάκιση, αλλά ο δικαστής τον αποφυλάκισε αιφνιδιαστικά τον Αύγουστο του 2013 για τεχνικούς λόγους. Μέχρι να εκδοθούν καινούρια εντάλματα σύλληψης, ο Caro Quintero είχε φύγει, με τους περισσότερους να υποθέτουν ότι πήγε στο προπύργιο του καρτέλ της Σιναλόα στο Sierra Madre.
Η απελευθέρωση του Caro Quintero προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ, όπου η υπόθεση του Camarena θεωρείται πολύ ευαίσθητη και θέμα συμβολισμού στις υπηρεσίες επιβολής νόμου. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την οικογένειά του παραμένουν μεγάλοι παίκτες στο ξέπλυμα χρήματος των ναρκωτικών.
Στη Σιναλόα, κάποιοι λένε ότι ο Caro Quintero απολαμβάνει εξέχοντα ρόλο μέσα στο καρτέλ μαζί τους El Mayo και El Chapo.
Nemesio Oseguera Cervantes, γνωστός ως El Mencho - Καρτέλ της Νέας Γενιάς στο Jalisco (Μεξικό)
Nemesio Oseguera Cervantes, aka El Mencho — Jalisco New Generation cartel (Mexico)
Ο Nemesio Oseguera Cervantes, με το ψευδώνυμο El Mencho, είναι ο πιο γνωστός αρχηγός του καρτέλ της Νέας Γενιάς στο Jalisco, γνωστής στα ισπανικά ως CJNG, που θεωρείται από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες οργανώσεις στο Μεξικό.
Άρχισε να αναπτύσσεται περίπου πριν από πέντε χρόνια, εν μέρει από τα απομεινάρια άλλων διαλυμένων καρτέλ. Σήμερα θεωρείται ότι είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στη διακίνηση στο Μεξικό, μετά το καρτέλ της Σιναλόα, με το οποίο λέγεται ότι συνεργάζεται. Το CJNG έχει κάνει όνομα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών, ειδικά των μεθαμφεταμινών.
Ο El Mencho και το CJNG περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα έως το 2015 όταν το CJNG πραγματοποίησε μια σειρά άμεσων επιθέσεων κατά της αστυνομίας στην πολιτεία του Jalisco. Αυτές περιελάμβαναν την κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου τον Μάιο.
Από τότε, η καταδίωξη του El Mencho έχει ενταθεί και οι Αρχές έχουν συλλάβει τον αδερφό και τον γιο του, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα άτομα του καρτέλ. Αυτές οι συλλήψεις πιστεύεται ότι έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανθρωποκτονιών στην πολιτεία του Jalisco.
José Adán Salazar Umaña, γνωστός ως Chepe Diablo - Καρτέλ του Texis (Ελ Σαλβαδόρ)
José Adán Salazar Umaña, aka Chepe Diablo —Texis Cartel (El Salvador)
Ο José Adán Salazar Umaña είναι ένας από τους φερόμενους αρχηγούς του καρτέλ του Texis, που λέγεται ότι ελέγχει αρκετές διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών μέσα από το Ελ Σαλβαδόρ και πως ενεργεί για διαφορετικά κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ.
Η DEA, το 2001, χαρακτήρισε τον Salazar, που είναι γνωστός ως Chepe Diablo, ως ύποπτο έμπορο ναρκωτικών ο οποίος ξεπλένει και χρήματα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών πρόσθεσε τον Salazar στη «λίστα των σημαντικών προσώπων» τον Μάιο του 2014, χαρακτηρίζοντάς τον ως «αλλοδαπό έμπορο ναρκωτικών».
Ο Chepe Diablo λέγεται ότι ενθαρρύνει τους συνεργάτες του να μην φέρουν όπλα, αλλά να στηρίζονται σε διεφθαρμένους αστυνομικούς για να τους παρέχουν προστασία. Η ικανότητα του καρτέλ να εργάζεται ελεύθερα, φέρεται να υποβοηθάται από τις επαφές του αρχηγού τους στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο του Ελ Σαλβαδόρ. Ο Chepe Diablo έχει μια αλυσίδα ξενοδοχείων και αγροκτημάτων βοοειδών και είναι πρώην πρόεδρος της Α' κατηγορίας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη χώρα.
Το υπουργείο Οικονομικών του Σαλβαδόρ άρχισε εκτεταμένη έρευνα για τον Chepe Diablo το 2014 και το 2015, αλλά τη σταμάτησε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Δημοσιογραφικές έρευνες στο Ελ Σαλβαδόρ δείχνουν ότι το καρτέλ του Texis ίσως είναι ενεργό από τις αρχές της δεκαετίας του '90 αλλά μέχρι προσφάτως διέφευγε της προσοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου