Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Γυάρος: Καταφύγιο για το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας

Πανοραμική θέα της Γυάρου – WWF Ελλάς/Γιώργος Στεφάνου
Η Γυάρος αποτελεί πλέον το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην Ελλάδα και η θεσμική της θωράκιση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της
μεσογειακής φώκιας, σπάνιων θαλασσοπουλιών, όπως ο Μύχος, αλλά και ενός μοναδικού βυθού, το 50% του οποίου καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.




Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στις 24/12/2015, θωρακίζεται μια μοναδική σε αξία περιοχή της Ελλάδας, καθώς η Γυάρος αποτελεί «καταφύγιο» για το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα αποικίες ενός μοναδικού θαλασσοπουλιού, του Μύχου.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, το οποίο συντονίζει το WWF Ελλάς. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άλλωστε έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου που στοχεύει στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής, στηρίζοντας τη βιώσιμη αλιεία και τις τοπικές οικονομίες των νησιών Σύρου και Άνδρου.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή στοχεύει:
α) στη διατήρηση των σημερινών ρυθμών αναπαραγωγής του τοπικού πληθυσμού της μεσογειακή φώκιας, Monachus monachus. Η Γυάρος άλλωστε φιλοξενεί το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού του εμβληματικού αυτού είδους.
β) στη διατήρηση και προστασία των κρίσιμων ενδιαιτημάτων και των περιοχών τροφοληψίας του Μύχου (Puffinus yelkouan)
γ) στη διατήρηση και προστασία του οικοτόπου προτεραιότητας των λειμώνων Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica)
δ) στη διατήρηση και προστασία των υφάλων (τραγάνας) (Coralligene formations)
ε) στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στηρίχθηκε στην Έκθεση Μελέτης Τεκμηρίωσης για τη θεσμοθέτηση Θαλάσσιου Καταφυγίου Άγριας Ζωής της Γυάρου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE από τη MΟm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, που είναι ένας από τους εταίρους του προγράμματος.



«Συγχαίρουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για τη δημιουργία της πρώτης θαλάσσιας ΚΑΖ στην Ελλάδα. Είναι σίγουρα ένα σημαντικό θεσμικό ορόσημο που μας κάνει ακόμα πιο αισιόδοξους για το μέλλον και τη σωστή ανάδειξη και προστασία αυτής της ιδιαίτερης περιοχής. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν αλλά από τη δική μας πλευρά, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια έτσι ώστε η περίπτωση της Γυάρου να αποτελέσει ένα πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση στην Ελλάδα και διεθνώς», δήλωσε Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.



www.enallaktikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου