Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ιράκ: Γιγαντιαίο υδροηλεκτρικό φράγμα κινδυνεύει με κατάρρευση

Συγκρατεί 12 δισ τόνους νερού
Το τεράστιο φράγμα στην Μοσούλη βρίσκεται σε κρίσιμη δομική κατάσταση ενώ αν καταρρεύσει θα κινδυνεύσουν πάνω από 500.000 άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή...
Ένας νέος και ιδιαίτερα σημαντικός πονοκέφαλος έχει προστεθεί στις αρμόδιες αρχές του Ιράκ, καθώς το τεράστιο φράγμα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Μοσούλη είναι σε τέτοια κατάσταση που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με το Sky news ο Πτέραρχος Sean MacFarland δήλωσε οτι μηχανικοί ήδη εξέτασαν το φράγμα και προειδοποιούν ότι αν καταρρεύσει οι συνέπειες θα είναι τραγικές και μπορεί να θρηνήσουν τουλάχιστον 500.000 θύματα.




Το υδροηλεκτρικό φράγμα απαιτεί συνεχή συντήρηση για να διατηρήσει τη δομική του ακεραιότητα. Αμερικανοί αξιωματικοί σε συνεργασία με την Ιρακινή κυβέρνηση προσπαθούν να εκτιμήσουν την κατάσταση και δουλεύουν για να δημιουργήσουν πλάνο προστασίας των πολιτών σε ενδεχόμενη καταστροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2007 Αμερικάνοι μηχανικοί το χαρακτήρισαν ως το πιο επικίνδυνο φράγμα στον κόσμο. Συγκρατεί 12 δισεκατομμύρια τόνους νερό και είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης και καθαρού νερού για εκατομμύρια Ιρακινούς.

Για την συντήρησή του χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 200 τόνοι πέτρας και χώματος να προστίθενται στην βάση του κάθε χρόνο, όμως οι πρώτες τρύπες έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό την κατοχή του το φράγμα στα μέσα του 2014 σκορπίζοντας φόβους ότι θα μπορούσαν να το είχαν ανατινάξει.

Παρά το γεγονός ότι το φράγμα δεν απειλείται πλέον από τις εμπόλεμες δυνάμεις στην περιοχή, ο στρατηγός Στιβ Γουόρεν δήλωσε ότι έχει κλαπεί σημαντικός εξοπλισμός και οι τεχνικοί έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή με τον φόβο του Ισλαμικού Κράτους. Πάντως, μία ιταλική κατασκευαστική εταιρία, η Trevi Group κλείνει αυτή την στιγμή μία συμφωνία για να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την ασφάλεια του φράγματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου