Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ενα μοναδικό οδοιπορικό στους νομούς Δράμας και Ξάνθης

Η ομορφιά του τοπίου με πλουσιώτατη χλωρίδα ακόμη και για την χειμερινή περίοδο θα σας αποζημιώσει αφού διαπερνά τα μάτια σας ένα κινηματογραφικό περιβάλλον.
Ξεκινώντας το οδοιπορικό από την μία από τις ανατολικότερες εσχατιές της χώρας μας, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, και με το τετρακίνητο όχημα που ευγενώς μας παραχώρησε η εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων SIXT, κάνουμε την πρώτη στάση στην περιοχή της Νέας Χιλής (7 χλμ από την πόλη και από την Παλιά Εθνική Οδό προς Κομοτηνή) όπου δίπλα στο κύμα ξεχωρίζουμε ένα μαγαζί με θαλασσινά.




Στο «Θέα-Θάλασσα» θα απολαύσετε  ένα ποιοτικό μενού με θαλασσινά  και με την απεραντοσύνη του Θρακικού Πελάγους που  αποτελεί και την μοναδική εικόνα που θα συνοδεύσει το γεύμα η το δείπνο σας.

Συνεχίζοντας την διαδρομή, μέσω της Εγνατίας Οδού, και ενώ δειλά δειλά αρχίζουμε να ατενίζουμε την μυθική οροσειρά της Ροδόπης, μετά από 90  περίπου λεπτά στρίβουμε από την Δυτική Είσοδο της Ξάνθης παίρνοντας τον επαρχιακό δρόμο προς Δράμα.

Πολύ σύντομα θα συναντήσουμε την στροφή προς τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, έναν ξεχωριστό κόσμο με απέραντες ιστορικές καταβολές από την αρχαιότητα, για τους οποίους θα αφιερώσουμε ένα ξεχωριστό οδοιπορικό.

Η σημαντική χλωρίδα αρχίζει να χαρακτηρίζει την διαδρομή μας με κυρίαρχο στοιχείο  το ξεδίπλωμα του ποταμού Νέστου μόλις φθάνουμε στην γραφική κωμόπολη της Σταυρούπολης. Ο ποταμός αποτελεί από μόνον του έναν μοναδικό στην Ευρώπη υδροβιότοπο ο οποίος εκτός από το ότι πλουτίζει το  θρακιώτικο περιβάλλον αποτελεί και κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων όπως rafting,κανό,ιππασία κ.α (RiverLand,Forestisστο Παρανέστι,Ηλίας στην γέφυρα της Σταυρούπολης).

Στο σημείο μάλιστα της διασταύρωσης του Νέστου με το Αρκουδόρεμα ξεκινάει μια ιδανική παρανέστια πεζοπορία, σε σχήμα δακτυλίου με διάρκεια 6 χλμ που έχει την μαγεία της σε κάθε εποχή του χρόνου. Στο μισό περίπου της διαδρομής, και δίπλα στον ποταμό, υπάρχει ένα αισθητικό ξύλινο οίκημα στο οποίο ο ιδιοκτήτης  Ορέστης Μπόζιος έχει δημιουργήσει ένα κέντρο αθλητικών δραστηριοτήτων. Εκεί σταματήσαμε και ήπιαμε το ρόφημά μας και θαυμάσαμε τα χιονισμένα δένδρα που δημιουργούσανε ένα ιδανικό περιβάλλον δίπλα στον ποταμό.



Συνεχίζοντας και μετά από 20 περίπου χλμ φθάνουμε στην κωμόπολη του Παρανεστίου η οποία,όπως μαρτυρεί η λέξη,βρίσκεται δίπλα στον ποταμό. Με το κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού να αποτελεί μόνον του ένα μουσείο καταλήγουμε στο ξενοδοχείο Νέσσος (τηλ 25240210212524021021). Κτισμένο σε έναν μικρό λόφο ατενίζουμε από τα μπαλκόνια του τον Νέστο αλλά και την μικρή οροσειρά της Λεκάνης. Συναντάμε έναν ελαφρύ χιονιά.Οι οικοδεσπότες όμως του ξενδοχείου Γαβριήλ Και Σοφία Γαβρίλογλου θα σας προσφέρουν μία μοναδική φιλοξενία η οποία πηγάζει από την αγάπη και την γνώση τους για τον τόπο. Επίσης η μητέρα της Σοφίας .η κυρία Σουλτάνα, θα σας ετοιμάσει με το μαγικό χέρι της καταπληκτικά πρωινά(μπουγάτσα,πίτες,αυγόφετες) με τέχνη αλλά και προσφυγικό άρωμα αφού κατάγεται από την Καισάρεια. Επίσης το ξενοδοχείο λειτουργεί  και σαν εστιατόριο με σπιτικά φαγητά της κυρίας Σουλτάνας αλλά και ντόπια κρέατα που την επιλογή και το ψήσιμό τους το επιμελείται ο Γαβριήλ




Με το τετρακίνητο αυτοκίνητο της Sixt  αισθανόμαστε ασφάλεια και ξεκινάμε το οδοιπορικό μας στην δυτική πλευρά της Ροδόπης. Πρώτος προορισμός ο καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας. Για να τον προσεγγίσεις χρειάζεσαι 30 περίπου λεπτά περπάτημα  με αφετηρία την πινακίδα του δημόσιου δρόμου. Η θέα που αντικρίσαμε στον ημιπαγωμένο καταρράκτη είναι μοναδική. Επίσης από την ίδια διαδρομή μπορείς να φθάσεις, μετά από 1  χλμ,στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος όπου δύο αδέρφια έχουν χαράξει πάνω στον βράχο μοναδικές αγιογραφικές λιθογραφίες πλουτίζοντας έτσι την βυζαντινή λαική παράδοση της περιοχής. Συνεχίζοντας συναντάς τον σχεδόν εγκαταλελειμένο οικισμό Διπόταμα με το όνομά του να προέρχεται από την διασταύρωση δύο ποταμών (Αρκουδόρεμα και Στραβόρεμα). Απο εκεί και λίγα χιλιόμετρα μετά συναντάς μία διασταύρωση που μετά από 10 χλμ σε οδηγεί στον καταρράκτη Τραχωνίου ενώ στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα με πεζοπορία 15 λεπτών να αντικρίσετε, σχετικά παγωμένο αυτή την περίοδο,τον υψηλότερο  καταρράκτη των Βαλκανίων τον Λειβαδίτη(40 μέτρα)Ανηφορίζοντας λίγα ακόμη χιλιόμετρα και στο αριστερό μας χέρι  συναντάμε πινακίδα για τον καταρράκτη του Λεπίδα όπου μετά από κατάβαση, 30 περίπου λεπτών, σε στενό μονοπάτι αντικρίζουμε και πάλι ένα μοναδικό θέαμα. Στην επιστροφή, όπως είναι φυσικό, θα έχετε ανάβαση αλλά η ομορφιά του τοπίου με πλουσιώτατη χλωρίδα ακόμη και για την χειμερινή περίοδο θα σας αποζημιώσει αφού διαπερνά τα μάτια σας ένα κινηματογραφικό περιβάλλον.





Η επιτομή αυτή της εξαιρετικής διαδρομής έρχεται με το αντάμωμα των αλπικών λιβαδιών που φέρουν την τουρκική επωνυμία «Ουλούγιαλα». Εκεί οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι αφήνουν τις αγελάδες τους την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα είναι πράγματι  ξεχωριστό να συναντήσετε αυτό το τοπίο χιονισμένο. Επίσης θα πρέπει να τονισθεί ότι γύρω από την περιοχή του Παρανεστίου απλώνεται ένα ιδιαίτερα φροντισμένο δίκτυο δασικών μονοπατιών, με περίμετρο περί τα 160 χλμ, που καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι του νομού Δράμας  με εκπληκτικές εναλλαγές, πλούσια πανίδα και μοναδική χλωρίδα που σε μερικές φάσεις της είναι μοναδική στον κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια και από έναν επαρχιακό δρόμο 35 περίπου χιλιομέτρων, και αφού συναντήσετε το εντυπωσιακό υδροηλεκτρικό φράγμα της ΔΕΗ(Θησαυρός) και μετά το χωριό των Θερμών στην συνέχεια θα βρεθείτε στην είσοδο του Δάσους Ελάτης(γνωστό ως Καραντερέ για την μοναδική μαύρη ελάτη του). Για τα δύο μοναδικά φυσικά μας μνημεία (Παρθένο Δάσος Φρακτού και Καραντερέ) θα αναφερθούμε σε ειδικό αφιέρωμα.

Ολη λοιπόν η έκταση που ξεκινάει από τις όχθες του Νέστου και εκτείνεται στο Β.ΒΔ τμήμα του Νομού Δράμας καταλήγει σε κορυφές της Ροδόπης οι οποίες και αποτελούν τα φυσικά όρια με το βουλγαρικό έδαφος. Δημιουργείται ένας δακτύλιος 160 περίπου χιλιομέτρων ο οποίος πλουτίζει με παρθένα δάση οξιάς και ελάτης, ρέμματα (Αρκουδόρεμα,Στραβόρεμα) μέχρι και φράγματα με τεχνητές λίμνες (Θησαυρού,Πλατανόβρυσης). Η διαδρομή αυτή, κυρίως με την συμβολή και την σκληρή διαχρονική δουλειά των ντόπιων εθελοντών, είναι μία από τις λίγες που περιλαμβάνεται στο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, Ορεινού Μαραθωνίου Δρόμου.Ο αγώνας, με την διεθνή ονομασία Virgin Forest Trail διεξάγεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου και συγκεντρώνει πάνω από 300 αθλητές από όλο τον κόσμο συμβάλλοντας στην οικονομική τόνωση του τόπου μέσα από τον αθλητικό και ορεινό τουρισμό. Δεύτερος Μαραθώνιος μέσα από σημαντικό μέρος κοινής διαδρομής γίνεται και με χάραξη από τον Νομό Ξάνθης. Ετσι στήθηκε το Rodopi Trail με εξίσου εντυπωσιακή διαδρομή εάν και ωρισμένοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να διεξάγεται ένας και ισχυρότερος αγώνας με πολλαπλά τοπικά οφέλη.




ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΞΑΝΘΗ

Με αφετηρία την παρανέστια περιοχή του νομού και 10 χλμ  βορειοδυτικά συναντάμε τον γραφικό ορεινό οικισμό του Ανω Καρυόφυτου.Απο εκεί μπορείτε να ξεκινήσετε πεζοπορικές διαδρομές αλλά και με 4*4 διασχίζοντας τους δασικούς δρόμους του τμήματος αυτού της οροσειράς της Ροδόπης.Πολύ ζεστή φιλοξενία μας παρείχε ο Μάκης και η Λόλα Ζεκίδη στον ξενώνα «ΚΥΒΕΛΗ» (25210310312521031031). Ο ιδιοκτήτης, γέννημα θρέμα της περιοχής, με πολύ αγάπη και γνώση για τον τόπο του θα σας ενημερώσει για το  ποιες είναι οι διαδρομές που αξίζει να ακολουθήσετε για να γευθείτε την ποικιλομορφία του τοπίου της Δυτικής Ροδόπης. Πέρα από τους υπεράνετους χώρους των έξι δωματίων του ξενώνα και την καλόγουστη διακόσμησή τους πριν ξεκινήσετε τις αποδράσεις σας  η Λόλα θα σας σερβίρει ένα πρωινό με χειροποίητες δικές της δημιουργίες (ομελέτα, μπουγάτσα, αυγόφετες, κρέπες).

Στην συνέχεια ξεκινάτε με βόρεια κατεύθυνση και μετά 20 περίπου λεπτά κατάφυτης διαδρομής όπου κυριαρχούν οι περήφανες υψηλές οξιές συναντάμε,στο αριστερό μας χέρι,ταμπέλα για τον καταράκτη του Λειβαδίτη. Προτείνουμε να αφήσετε εκεί το αυτοκίνητό σας και να πεζοπορήσετε για 1 περίπου ώρα(15 λεπτά στον δασικό δρόμο και 45 λεπτά στο μονοπάτι). Λιγο πρίν το τέλος της διαδρομής αντικρίζετε τον καταρράκτη, με την μοναδική ομορφιά σε κάθε εποχή του χρόνου.


ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ-ΔΑΣΟΣ ΧΑΙΝΤΟΥ


Στο πρωτότυπο αυτό χωριό, που κατασκευάστηκε με κοινοτικά κονδύλια, και βρίσκεται στην βορειοδυτική πτέρυγα του νομού Ξάνθης,υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στον ξενώνα κατόπιν συνενόησης με το Δασαρχείο. Απο τον Ερύμανθο ξεκινάνε πεζοπορικές διαδρομές μέσω συνδυασμού δασικών δρόμων και μονοπατιών. Πιο συγκεριμένα προς τις κορυφές της Χαιντούς(3 ώρες με επιστροφή) και Γυφτόκαστρο(6 ώρες). Απο την κορυφή της Χαιντούς την οποία και κατακτήσαμετο θέαμα είναι μοναδικό και εκτείνεται από την Σαμοθράκη μέχρι την κορυφή του Αθω όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός. Επίσηςστο Δάσος της Χαιντούς ενδημούν η «κόκκινη ελάτη»,που συναντάται μόνον στην Σκανδιναβία καθώς και η «μαύρη οξιά». Εάν επισκεφθείτε αυτή την περίοδο την περιοχή θα αντικρύσετε τις συστάδες αυτών των ψηλών και περήφανων δένδρων να συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο με κορωνίδα το βαθύ φαιό πέπλο των πεσμένων φύλλων.

ΑΝΩ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟ-ΚΑΤΩ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟ

Με πεζοπορία περίπου 25 λεπτών από δημόσιο δρόμο συναντάτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τον Νερόμυλο και την Βυζαντινή Γέφυρα.Παρόλα αυτά ο οικισμός του Κάτω Καρυόφυτου μοιάζει  εγκαταλελειμένος.

ΚΟΜΝΗΝΑ-ΛΙΒΙΕΡΑ-ΤΟΞΟΤΕΣ(ΟΧΘΕΣ ΝΕΣΤΟΥ)

Εξαιρετική πεζοπορική διαδρομή.Μπορείτε όμως να την κάνετε με αυτοκίνητο με αρκετό μέρος της να είναι χαραγμένη δίπλα στον ποταμό Νέστο.Πριν το χωριό Κομνηνά στρίβετε αριστερά, κάνοντας μία παράκαμψη 4 περίπου χιλιομέτρων όπου και μπορείτε να επισκεφθείτε:

Την Ιερά Μονή Κομνηνών(Κωνσταντίνου και Ελένης) για να διαπιστώσετε πως η ισχυρή θέληση μιας γερόντισσας από την Ιορδανία έχει μεταφορφώσει την ιερή κοινότητα που για πολλά χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένη

Υπολείμματα μακεδονικού τάφου με την αρχαιολογία να είναι σχεδόν απούσα.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο και μετά από μερικά χιλιόμετρα σταματάμε για να απολαύσουμε από ένα Παρατηρητήριο τους μαιανδρισμούς του ποταμού Νέστου.Εκεί κοντά στο χωριό Τοξότες σηματοδοτούμε το τέλος αυτού του οδοιπορικού όπου  και δημιουργούνται οι όχθες του Ποταμού Νέστου. Εκεί άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είναι το φυσικό όριο της Θράκης με την Ανατολικά Μακεδονία δύο περιφερειών με αμέτρητες δυνατότητες για κάθε είδους  εξερευνήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου