Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τα πρώτα σχέδια για αποχέτευση στα Μεσόγεια

 Τον «χάρτη» των ενεργειών που θα οδηγήσουν στη δημοπράτηση και στην κατασκευή της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού στα βόρεια Μεσόγεια εξέτασε χθες η διυπουργική επιτροπή για τα μεγάλα έργα.
Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με την επιτροπή να δηλώνει ότι επιμένει σε τέσσερις βασικές τροποποιήσεις του έργου, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο.




Οσον αφορά στον βιολογικό καθαρισμό, στη διυπουργική παρουσιάστηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα, με τους εξής σταθμούς:

• Εως τον Μάρτιο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ, στην Περιφέρεια Αττικής και στους εμπλεκόμενους δήμους. Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης της έκτασης και οι ενέργειες ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

• Εως τον Απρίλιο θα ανατεθεί η επικαιροποίηση της προμελέτης του έργου, θα καταρτιστεί το master plan για την επαναχρησιμοποίηση του νερού στα Μεσόγεια, καθώς και οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στο τέλος Απριλίου εκτιμάται ότι θα γίνει η πρώτη δημοπράτηση έργου, αυτή των κεντρικών συλλεκτήρων.

• Από τον Απρίλιο ξεκινούν οι διαδικασίες για τα τέσσερα υποέργα: τους κεντρικούς συλλεκτήρες (με σκοπό να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το καλοκαίρι του 2017), τον βιολογικό καθαρισμό (με τη διενέργεια διαγωνισμού το φθινόπωρο του 2017 και έναρξη εργασιών πριν από το τέλος του 2017) και τα δευτερεύοντα δίκτυα Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας (οι δύο διαγωνισμοί αναμένεται να πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2017 και οι εργασίες να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του καλοκαιριού). Τον Νοέμβριο του 2020 θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα.

ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Οσον αφορά στη διαπραγμάτευση για τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, φαίνεται να υπάρχει μικρή πρόοδος. Οπως ανακοινώνει το γραφείο του υπουργού Επικρατείας: «Η επιτροπή επιμένει στην ανάγκη να ικανοποιηθούν οι τέσσερις όροι που έχει θέσει στους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ  -   www.kathimerini.gr


8 σχόλια:

  1. Χωρίς κοινωνική συναίνεση δεν έχουν να πάρουν μία από το ΕΣΠΑ.Τα τετελεσμένα τέλειωσαν.Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Ντελάκη εχτές στο δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι μέχρι να απαντήσει το κράτος αν μπορούμε να συνδεθούμε με Ψυττάλεια, είναι με Ψυττάλεια.Πότε έλαβαν αιτιολογημένη απάντηση από το κράτος περί Ψυττάλειας; Ντροπή να μιλάνε σαν εργαλαβικοί εκπρόσωποι και να παρουσιάζουν και αντισταθμιστκά.Συγγνώμη, κυβερνητικοί εκπρόσωποι ήθελα να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρακαλώ πολύ να ενημερωθεί άμεσα ο κ.τσαντήλας για την ...'στροφή'
      ή είναι μέσα στο πνεύμα του τριωδίου και όπως ολοι οι Δ.Συμβουλοι κάθε δεκαήμερο αλλάζουν απόφαση.!

      Διαγραφή
  2. Καλές οι διαμαρτυρίες αλλα οι εξελιξεις τρέχουν ετσι και αλλιώς όπως οι ίδιοι λεγαμε στην επιχηρηματολογία μας για τα προστιμα η δρομολόγησης κατασκευής και η κατασκευή του ΚΕΛ είναι ευθύνη της Πολιτείας- ΕΥΔΑΠ- Περιφέρειας. Τώρα αυτοί για τους δικούς τους λόγους τρέχουν να το κλέισουν το θέμα επομένως χρόνο δεν έχουμε πρέπει να δρομολογήσουμε ενέργειες να την γλυτώσουμε αλλίως θα μείνουμε με τα παράπονα. Ηδη από τις θέσεις Πιστικίδης προκύπτει ότι δεν λεει όχι στο ΚΕΛ στο Πλατύ χωράφι. Ο Δημήτρης Μάρκου λέει το φοβερό ότι στηρίζει Ψυττάλεια αλλα και άλλες λύσεις τις ποιό βέλτιστες για τον Δήμο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και στους δύο Δήμους αλλοι φωνάζουν Πλατύ Χωράφι ευθέως αλλοι Ψυτταλεια και αλλοι αναλογα με ποιους εχουν απέναντι τους λενε Πλατύ Χωράφι ή Ψυτταλεια. Ολοι γνωριζαν ότι η Ψυτταλεια είναι κατι δύσκολο το υποσχέθηκαν όμως λέγοντας ότι μπορούν και για αυτό ο κόσμος του ψηφισε. Οπως βλέπω τα πράγματα είμαστε ήδη έξω από το παιχνίδι. Ανεξάρτητα ποιος θα είναι κυβερνηση η πίεση για Πλατύ Χωράφι και η δρομολόγηση αυτής της επίλογής θα συνεχιστεί με μεγάλη πίεση λόγο προστίμων. Η εποχη που είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου πέρασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11.15 τι μπαίνεις παντού και χαλάς την συζήτηση με την φλυαρία του τίποτα; Εχτές δεν ήσουν και στο συμβούλιο από την αρχή.Τι ενημέρωση νάχεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ενοχλεί η φλυαρία μόνο οι αλήθειες. Μη το παιζεται Πουαρο δεν το εχετε καθόλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κυρια μου ειστε 'γνωστη'
      και εσεις και η παρεα των πεντε

      Διαγραφή
    2. Φοβερό είμαι κυρία και ειμαι και με αλλες 5 μαζι καλα τυφλα να εχει ο Πουαρο. Ο 11;15 και 3:51 σιγουρα αυτά δεν ειμαι για ψαξε ισως βρεις????

      Διαγραφή
  5. ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΩΡΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?
    ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου