Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ευάγγελος Μαυρουδής: Απάντηση στους χαρακτηρισμούς του Δημάρχου Ρ-Π, Β. Πιστικίδη

Ευχαριστώ τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου για το σχολιασμό του (ότι είμαι παραμυθατζής συγγραφέας κλπ) επειδή μου δίνει την δυνατότητα (υποχρέωση) απάντησης.
Πράγματι ξέφυγα σε χαρακτηρισμό οξύ και άδικο για τον ίδιο, γι’ αυτό άλλωστε ανασκεύασα σχεδόν αμέσως, χωρίς όμως να παίρνω και εντελώς πίσω τη διαπίστωση ότι λέει ανακρίβειες προς τους δημοτικούς συμβούλους.




Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο δημοτικός σύμβουλος και συνάδελφος ιατρός Μύρων Τσαγκαράκης απηύθυνε ερώτημα προς εμένα, σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης του ΕΣΠΑ από την κυβέρνηση για τον βιολογικό καθαρισμό, αν δεν υπάρχει η αποδοχή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι από το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Ο δήμαρχος απαγόρεψε να απαντήσω, εφαρμόζοντας το τυπικό της διαδικασίας των ερωτήσεων που προβλέπει ο κανονισμός, και ζήτησε να απευθυνθεί η ερώτηση προς αυτόν. Έτσι απάντησε εκείνος αντί για μένα, περιλαμβάνοντας στοιχεία από το επίμαχο (όπως αποδείχτηκε) άρθρο 22 του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου που βρίσκεται στη Βουλή αυτήν την περίοδο.
Το άρθρο αυτό (το παραθέτω ολόκληρο ως σημείωση στο τέλος) περιλαμβάνει δύο παραγράφους. Σύμφωνα με την πρώτη, αν ο δήμος δεν εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (που στην περίπτωσή μας αφορά τη δημιουργία του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, σύμφωνα με την τελεσίδικη απόφαση της 9μελούς διυπουργικής επιτροπής) τότε ξεκινά διαδικασία υποχρεωτικής συμμόρφωσής μας μέσα σε περίοδο τριών μηνών. Μια τέτοια διαδικασία, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί πολιτική παράκαμψη του συνταγματικού δικαιώματος της τοπικής αυτοδιοίκησης όσον αφορά το τεκμήριο της αρμοδιότητας που διαθέτει για τις τοπικές υποθέσεις (άρθρο 102 του Συντάγματος). Με λίγα λόγια, σε τρεις μήνες από την ψήφιση του προαναφερθέντος νομοσχεδίου, το δημοτικό συμβούλιο εξαναγκάζεται σε συμμόρφωση και η διαδικασία κατασκευής ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι ξεκινά. Το σοβαρό κατά τη γνώμη μου, σε σχέση με τις οικονομικές διαστάσεις της ερώτησης του κ. Τσαγκαράκη, είναι ότι το έργο θα υλοποιείται με το δήμο χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα παρέμβασης στις λεπτομέρειες της κατασκευής του. Πώς να είναι σεβαστή η γνώμη του για κάτι που πολέμησε να μη γίνει;
Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 22 αφορά την πληρωμή του μεριδίου των προστίμων που αναλογεί σε κάθε δήμο μέσω της παρακράτησης της χρηματοδότησής του από το κράτος. Αυτό ακυρώνει τις διαβεβαιώσεις του κ. Πιστικίδη ότι τα πρόστιμα θα πληρωθούν από την Ελληνική Δημοκρατία (δηλαδή από όλους τους Έλληνες) και όχι από τους δημότες. Αντιπαρέρχομαι το πολιτικό ήθος που εμπεριέχει ένας τέτοιος ισχυρισμός.
Αντιπαρέρχομαι επίσης την κατάχρηση του διαδικαστικού του δικαιώματος να απαντήσει αντί για μένα σε ένα ερώτημα που είχε απευθυνθεί σε μένα προσωπικά. Στην απάντησή του (όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς και στο βίντεο που για του λόγου το αληθές παραθέτω στο τέλος απομαγνητοφωνημένο) συνδέει τα πρόστιμα με την αναγκαστική συμμόρφωση, υπονοώντας ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται να πληρώσουμε διότι σε τρεις μήνες θα εξαναγκαστούμε να συμμορφωθούμε. Κάτι τέτοιο είναι ανακριβές διότι ο νόμος είναι εντελώς διαφορετικός. Τα πρόστιμα πληρώνονται ήδη και θα πληρώνονται μέχρι να διαπιστωθεί η μετατροπή των ακαθάρτων λυμάτων της πόλης μας σε καθαρό νερό. 
Αυτές είναι οι διαφωνίες μας και δεν έχουν να κάνουν ούτε με εμπάθειες ούτε με διάθεση αυτοπροβολής από την πλευρά μου. Άλλωστε, από δεκαετίας και πλέον είναι γνωστή στους Δημότες η στάση και θέση μου. Το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι το σοβαρότερο αυτή τη στιγμή για το δήμο μας και δεν μπορεί να συνεχιστεί η αντιμετώπισή του με προσωπικούς χειρισμούς και ατυχείς συμπορεύσεις από τον δήμαρχο. Η μόνη αποφασιστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο δεκαοκτάμηνο σχεδόν της θητείας του  Δ.Σ. έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς προετοιμασμένη εισήγηση. 
Η ανακόλουθη πολιτική του δημάρχου στο ζήτημα της αποχέτευσης (17 μήνες Ψυτάλλεια και 1 μήνα Λαχατέλα) έχει ναυαγήσει. Αντί να παίζουμε την κολοκυθιά με την κυβέρνηση αλλάζοντας καρφίτσες στο χάρτη, δεν θα ήταν σοφότερο να ασχολούμαστε συλλογικά με την ποιότητα και την αρτιότητα του έργου;
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι συνέπειες οδυνηρές. Άσχετα ποιους η ζωή δικαιώσει ή θα διαψεύσει για τους χαρακτηρισμούς που έχουν χρησιμοποιηθεί, σημασία έχει, όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε την πρόοδο και το μέλλον του τόπου μας.
Ευάγγελος Μαυρουδής
Ιατρός – Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Α. Απομαγνητοφωνημένο βίντεο απάντησης δημάρχου προς Τσαγκαράκη: «Η απάντηση, Μύρωνα, έχει σχέση με αυτό που σας διάβασα για το άρθρο 22, το οποίο έλεγε ότι εφόσον υπάρχει κάποια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τότε θα πρέπει να μας καλέσει, να πούμε γιατί αντιδρούμε, να σηκωθούμε να δώσουμε εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σύμφωνα με τη διατύπωση που μπορεί να διαβάσει κανείς, αλλιώς θα μπορούσε να μετακυλήσει ας το πούμε το πρόστιμο προς το δήμο και να το εισπράξει μέσω των ΚΑΠ. Αυτή είναι η απάντηση».
Β. Τι ακριβώς γράφει το άρθρο 22:
 Άρθρο 22 
Συμμόρφωση των δήμων και περιφερειών προς πράξεις ή αποφάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
1.Σε περίπτωση έκδοσης πράξης ή απόφασης οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, λόγω παράνομης πράξης ή παράλειψης οφειλόμενης ενέργειας οργάνου δήμου ή περιφέρειας, ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλει, αμελλητί, να συμμορφωθεί πλήρως με το περιεχόμενο και το διατακτικό, αντιστοίχως της παράνομης πράξης ή απόφασης. Εάν ο ΟΤΑ για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμορφώνεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας ή μέχρι την έναρξη της λειτουργίας του Ελεγκτή Νομιμότητας ο ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ή ο Συντονιστής τον καλεί εγγράφως να συμμορφωθεί εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες αφού ο ΟΤΑ έλαβε γνώση της σχετικής κλήσης.
2.Σε περίπτωση καταδίκης της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου, εξαιτίας παράνομης πράξης ή παράλειψης οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακρατείται το ισόποσο του προστίμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που εγγράφονται κατ' έτος στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρακρατείται το ανωτέρω ποσό από τον οικείο ΟΤΑ.             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου