Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η γρίπη «προτιμά» τους άντρες

O ιός της γρίπης έχει προτιμήσεις, αφού «χτυπά» κυρίως τους άνδρες. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δείχνει ότι η έλλειψη των
γυναικείων ορμονών καθιστά ευεπίφορο το ανοσοποιητικό  σύστημα των ανδρών, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του «ισχυρού φύλου» να είναι πιο ευάλωτοι στο κρυολόγημα και τις λοιμώξεις.




Τα οιστρογόνα στις γυναίκες θωρακίζουν τον οργανισμό τους από αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονία, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Κατά την μελέτη τους, οι επιστήμονες επικέντρωσαν την προσοχή της στην επίδραση της βακτηριακής πνευμονίας σε ποντίκια εισάγοντας τον ιό στους πνεύμονές τους. Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, τα θηλυκά ποντίκια έδειχναν πιο ανθεκτικά στα βακτήρια.

Όπως οι ίδιοι εξηγούν, η αυξημένη αντοχή τους σχετίζεται με το ένζυμο νιτρικού οξειδίου 3 (NOS3), το οποίο ενεργοποιείται από την απελευθέρωση των γυναικείων ορμονών, οιστρογόνων.

Αρχικά οι επιστήμονες εισήγαγαν την ιό της βακτηριακής πνευμονίας στη σε ποντίκια. Εν συνεχεία, αφαίρεσαν το γονίδιο που ευθύνεται για την παραγωγή του συγκεκριμένου ενζύμου σε μία άλλη ομάδα αρσενικών και θηλυκών ποντικιών. Τότε διαπίστωσαν ότι, η διαγραφή του γονιδίου αυτού σήμαινε ότι τα θηλυκά ποντίκια δεν ήταν πλέον πιο ανθεκτικά στη μόλυνση. Κι όταν χορήγησαν μια απλή δόση οιστρογόνων στα αρσενικά και τα θηλυκά ποντίκια, τότε τα βακτήρια αποβλήθηκαν από τους πνεύμονές τους πολύ πιο γρήγορα από ότι στα ποντίκια που δεν είχαν λάβει την δόση οιστρογόνων.

Για τους επιστήμονες από το Χάρβαρντ, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα στις κοινές και σοβαρές λοιμώξεις των πνευμόνων και την πρόληψη της γρίπης που εξελίσσεται σε πιο σοβαρή πνευμονία.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, μελέτη που είχε διενεργήσει το Πανεπιστήμιο του Durham έδειξε ότι οι εκπρόσωποι του «ισχυρού φύλου» υποφέρουν περισσότερο από το βήχα και το κρυολόγημα, επειδή έχουν επιπλέον υποδοχείς θερμοκρασίας στον εγκέφαλο απ' ότι οι γυναίκες κι έτσι βιώνουν χειρότερα συμπτώματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου