Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ξεκινούν στο TAXISNET οι δηλώσεις - ανοίγει το Α21 για το επίδομα του ΟΓΑ

Η δημοσιοποίηση του έντυπου Ε1 για την φορολογική δήλωση 2016 σηματοδοτεί και την έναρξη υποβολής στις αρχές του Φεβρουαρίου ενώ παράλληλα ανοίγει και το Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ και την καταβολή για το 2016.
Μετά την έναρξη των δηλώσεων στο TAXISNET οι υπόχρεοι θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που θα προκύψει από το εκκαθαριστικό τους σε τρεις δόσεις (Μάιος, Ιούλιος και Σεπτέμβριος). Η επόμενη πληρωμή για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ, για όσους προστρέξουν να κάνουν φορολογικές δηλώσεις και έντυπο Α21 ώστε να μπουν μέσα στην πρώτη δόση θα πρέπει όπως αποκάλυψαν τα dikaiologitika.gr να αναμένουν εως τον Απρίλιο.




Επίσης το επίδομα τέκνων επεκτείνεται και σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Ειδικότερα μέχρι τις 20 Απριλίου, ο ΟΓΑ δεσμεύεται να πραγματοποιήσει την επόμενη πληρωμή για τα οικογενειακά επιδόματα( Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων, Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών).

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ειδικό Επίδομα Στήριξης Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών, ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο. Επίσης, το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων παιδιών, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα. Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

Παράλληλα τα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα συμβίωσης εφόσον έχουν και προστατευόμενα τέκνα καθίστανται δικαιούχοι επιδομάτων τέκνων του ΟΓΑ και θα δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αίτηση Α21 για να τους χορηγηθούν τα επιδόματα.

Έτσι αίτηση Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα από φέτος θα κάνουν τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και θα λάβουν κανονικά τα επιδόματα από τον ΟΓΑ.

Το νέο έντυπο, το οποίο θα πρέπει να υποβληθεί και φέτος ηλεκτρονικά από 6.000.000 φορολογούμενους, είναι προσαρμοσμένο στα νέα κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται με την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, στη δεξιά στήλη κάθε σελίδας του Ε1, όπου κάθε χρόνο η έγγαμη σύζυγος δήλωνε τα δικά της εισοδήματα και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του φόρου επί των εισοδημάτων της, μπορεί φέτος να δηλώνει αντίστοιχα στοιχεία και κάθε γυναίκα που δεν είναι έγγαμη αλλά έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της, αλλά και ο ένας εκ των δύο ομόφυλων συντρόφων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίπλα από την φράση «Συζύγου» που υπάρχει πάνω από την δεξιά στήλη δηλωτέων φορολογικών δεδομένων έχουν προστεθεί για πρώτη φορά τα αρχικά «Μ.Σ.Σ.» που σημαίνουν «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης». Δηλαδή η γυναίκα που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον άνδρα σύντροφό της καθώς και κάθε άτομο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με άλλο άτομο του ιδίου φύλου χαρακτηρίζεται «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης» και εξομοιώνεται φορολογικά με την έγγαμη σύζυγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου