Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Στο ΣτΕ o ειδικός φόρος στο κρασί

Τις προσφυγές κατέθεσαν μεταξύ άλλων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων και ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου...
Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα και νομιμότητα ή μη της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί, μετά από προσφυγή των οινοποιών.




Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα κρίνει αν θα αναστείλει ή όχι τον επίμαχο φόρο και στη συνέχεια αν θα τον ακυρώσει, αφού οι οινοποιοί ζητούν έκδοση προσωρινής διαταγής, καθώς και απόφασης αναστολής και ακύρωσης.

Οι προσφεύγοντες, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι:
«Ο ΕΦΚ ορίστηκε σε 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος (0,20 ευρώ ανά λίτρο κρασιού) συν τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, αλλά επιβλήθηκε και αναδρομικά (καταλαμβάνει και την παραγωγή του 2015).
»Η νομοθεσία προβλέπει ότι ο φόρος επιβάλλεται στο “τελικό προϊόν”. Δηλαδή, νοείται ότι φορολογείται το προϊόν που προκύπτει μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης και την πρώτη απολάσπωση. Το “τελικό προϊόν” υπάρχει και αποθηκεύεται τον Δεκέμβριο και παράλληλα φορολογείται, ενώ θα διατεθεί το επόμενο έτος.
»Με την επιβολή του ΕΦΚ το 2016 στα κρασιά, θα φορολογηθεί αναδρομικά και το “τελικό προϊόν” που δημιουργήθηκε το περασμένο έτος.
»Από τον συγκεκριμένο φόρο θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά λόγω της υποχρέωσης άμεσης καταβολής του ΕΦΚ που αντιστοιχεί στα αποθέματα οίνου που έχουν.
»Η επιβάρυνση αυτή θα επιφέρει άμεσο κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, συχνά οικογενειακού χαρακτήρα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσέλθουν, όπως προβλέπεται, την 31η Ιανουαρίου 2016 στις ΔΟΥ να καταβάλουν τον ΕΦΚ για τα αποθέματα οίνου που έχουν στις αποθήκες τους».
Τις προσφυγές κατέθεσαν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες.


www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου