Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ & ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Φωτιές άναψε για άλλη μια φορά το επίμαχο θέμα της εγκατάστασης-λειτουργίας ΚΕΛ στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, όπου ανταλλάγησαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί μεταξύ του δημάρχου κ. Πιστικίδη και του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος κ. Μαυρουδή.
Αιτία η χωροθέτηση της εγκατάστασης ή στο Πλατύ Χωράφι όπως διατείνεται η διϋπουργική επιτροπή ή στη Λακαθέλα-Κήπι όπως αποφάσισαν πρόσφατα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Ρ-Π και Σ-Α.

Η χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι έχει εγκριθεί απ’ το 1999 με αρχική πρόβλεψη την παροχέτευση 11 δήμων και κοινοτήτων με δευτεροβάθμια επεξεργασία. Επρόκειτο δηλαδή για ένα τέρας που δίκαια ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις έως ότου καταλήξει στη σημερινή κατάσταση που αφορά μια Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) υψηλών προδιαγραφών, τριτοβάθμια με επαναχρησιμοποιούμενο το τελικό υδαρές προϊόν.
Η σημερινή πραγματικότητα μιλά για μια εγκατάσταση που θα εξυπηρετήσει μόνο τους δυο δήμους, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, τους μόνους που δεν έχουν λύσει το μείζον αυτό ζήτημα, η χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι έχει ξεπεράσει πολλές ενστάσεις που έχουν υποβληθεί και συζητηθεί στο ΣτΕ, υπάρχουν έτοιμες προμελέτες, έχει περιοριστεί δραστικά η έκτασή του, υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία χώρων αναψυχής και πρασίνου ολόγυρά του και σίγουρα είναι σχεδόν έτοιμο να προχωρήσει σε δημοπράτηση υπάρχει δεν υπάρχει η συναίνεση των δύο δήμων.

Ιδού όμως που βρίσκεται η αχίλλειος πτέρνα του εγχειρήματος. Οι δύο δημοτικές αρχές βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια ακατανόητη εμμονή με το ΚΕΛ Ψυττάλειας (αφορά ως επί το πλείστο τη δημοτική αρχή Σ-Α) που έχει παντοειδώς επισήμως αποκλειστεί ή τη νέα θέση στη Λακαθέλα-Κήπι, που εφευρέθηκε απ’ τους δύο δημάρχους Σ-Α & Ρ-Π μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με κρατικούς παράγοντες εξ’ αιτίας των ευρωπαϊκών υπέρογκων προστίμων που πληρώνει η χώρα, λόγω ακριβώς του άλυτου αυτού προβλήματος.
Ενώ λοιπόν οι δύο δήμαρχοι, κ. Μάρκου Σ-Α & Πιστικίδης Ρ-Π, όπως επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κ. Μεθενίτης που ήταν παρών στη σύσκεψη, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων που θα μετακυλήσουν στους δήμους κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, συμφώνησαν στη προϋπάρχουσα χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι, όταν έφεραν το θέμα όπως είχαν υποσχεθεί στα δημοτικά τους συμβούλια, πρότειναν μια νέα θέση στη Λακαθέλα-Κήπι.
Κι εδώ έρχεται το ζητούμενο κυρίως για το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Αφού κι οι δύο χωροθετήσεις βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του όμορου δήμου Σ-Α, γιατί η δημοτική αρχή Ρ-Π υπερασπίζεται τόσο σθεναρά τη Λακαθέλα αντί το Πλατύ Χωράφι;  
Γιατί εκθέτει τόσο πολύ τον εαυτό της, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων Ρ-Π επιθυμεί τη λύση του προβλήματος ασχέτως που θα τοποθετηθεί η εγκατάσταση;
Μεγάλο ερωτηματικό επίσης παραμένει, γιατί εγκλωβίζονται κι οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας σε μια λανθασμένη τακτική, όταν η κυβέρνηση έχει εγγράφως διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει το έργο στο Πλατύ Χωράφι έτσι κι αλλιώς;
Βασανιστικά ερωτήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα ο δήμαρχος Ρ-Π να λύνει το ζωνάρι του για καυγά απέναντι σε όσους μιλούν σε άλλη λογική που εκφράζει και τους φόβους και την αγωνία για τα πρόστιμα που θα επιβαρυνθεί ο δήμος κι οι υπόλοιποι σύμβουλοι απλά αφήνουν λάσκα το σχοινί για να μη κοπεί, αν λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι σε ένα χρόνο και κάτι ψιλά, αναμένεται η τήρηση της συμφωνίας για αλλαγή δημάρχου κατά τα συμφωνηθέντα προεκλογικά.

Μ’ όλα αυτά δικαίως οι πολίτες ανησυχούν ότι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο. Τούτη τη φορά όμως υπάρχουν υπαίτιοι, (αφορά και το δήμο Σπάτων-Αρτέμιδας που φέρει ακεραία την ευθύνη για τη χωροθέτηση), που όταν αρχίσουν τα πληρώνονται τα πρόστιμα με ότι αυτό συνεπάγεται για το δήμο, δε θα βρίσκουν ούτε ελικόπτερα να φύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου