Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΟΥΚΑ

Φωτογραφία: www.attikos.gr
Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 στις 6 το απόγευμα, έγινε ο ετήσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαυρεωτικής στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου από τον Δήμαρχο   Δημήτρη Λουκά. Η ομιλία του είχε ως εξής:
"Φίλες και φίλοι,
Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες
Σας ευχαριστούμε πολύ για τη δυναμική σας παρουσία στην εκδήλωσή μας.
Εύχομαι σε όλους και σε όλες, ένα δημιουργικό 2016 γεμάτο αγάπη, ζεστασιά και αλληλεγγύη.
Εύχομαι ο διαρκής αγώνας όλων μας να φέρει κοινωνική προκοπή και πρόοδο για τον τόπο μας και την πατρίδα μας.
Η παρουσία τόσων πολλών καλών φίλων και συνοδοιπόρων στον πρώτο δημόσιο απολογισμό της Δημοτικής μας Αρχής, στέλνει στη Λαυρεωτική,
αλλά και έξω από τα όρια της,
ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα.




Στέλνει το μήνυμα ότι οι πολίτες της Λαυρεωτικής
είναι ενεργοί πολίτες,
πολίτες που νοιάζονται για την πόλη τους,
πολίτες που απαιτούν να δουν την πόλη τους και τη ζωή τους να γίνεται, κάθε μέρα που περνά, καλύτερη.

Στέλνει το μήνυμα ότι οι πολίτες απαιτούν έλεγχο, κοινωνική λογοδοσία και διάλογο για τα μεγάλα θέματα του Δήμου μας.

Στέλνει τέλος το μήνυμα ότι η Δημοτική μας αρχή συνεπής στη δέσμευσή της δίνει λόγο, αλλά και το λόγο στους πολίτες, γιατί όπως τονίζαμε και προεκλογικά οι πολίτες, όλοι εσείς είστε οι κριτές μας, οι ελεγκτές μας, οι συμπαραστάτες μας στη διοίκηση του Δήμου.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό, πριν αναφερθώ στο έργο της Δημοτικής Αρχής σε αυτόν τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, να ευχαριστήσω, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,κάθε Αντιδήμαρχο και Εντεταλμένο Σύμβουλο ξεχωριστά, τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Λαυρίου, Κερατέας και Αγίου Κωνσταντίνου, τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων την πρόεδρο του Νομικού Προσώπου ΄΄Κέφαλος΄΄,τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Θορικός καθώς και τους συνεργάτες του γραφείου μου για τη σκληρή δουλειά τους και την απρόσκοπτη παρουσία τους στο δύσκολο έργο του Δήμου όλο αυτό το διάστημα.

Η δουλειά τους και η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Αγαπητοί φίλοι

Ζούμε σε ένα Δήμο με φυσική ομορφιά, βαριά πολιτιστική κληρονομιά και πολλά δυνητικά οφέλη. Από τη μια, η δυναμική Κερατέα με την αγροτική της παράδοση και από την άλλη το λιμάνι του Λαυρίου με τη βιομηχανική ταυτότητα και τα αρχαία μνημεία του. Και στα δύο κύρια αστικά κέντρα το ενδιαφέρον μας μοιράζεται εξίσου και επιθυμούμε ισόρροπη ανάπτυξη, καθώς το ένα στηρίζει και ανατροφοδοτεί το άλλο. Την ίδια αμέριστη προσοχή μας, έχει και η κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και οι 68 οικισμοί του Δήμου μας.

Πριν από ενάμιση χρόνο, αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή, μετά την ισχυρή λαϊκή εντολή που μας έδωσε η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Με τη δική σας ψήφο εμπιστοσύνης, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης στο Δήμο Λαυρεωτικής, το οποίο στηρίζεται σε αρχές, αξίες και διαφάνεια.

Μας ζητήσατε να εφαρμόσουμε μια νέα δημοτική πολιτική, που στο επίκεντρο της θα βρίσκεται ο άνθρωπος και η τοπική ανάπτυξη.

Μας ζητήσατε η νέα δημοτική πολιτική να υπερβαίνει τα κομματικά στεγανά και τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Μας ζητήσατε η νέα δημοτική αρχή να δίνει προτεραιότητα στον ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, στο παιδί, στο μαθητή, στον έφηβο, στο βιοπαλαιστή, στον άνεργο, στους συνταξιούχους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Μας ζητήσατε ισότιμη μεταχείριση ώστε να μην υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, να μην υπάρχουν υποβαθμισμένες περιοχές βυθισμένες στην εγκατάλειψη.

Και καθημερινά πασχίζουμε να κάνουμε αυτά που μας ζητήσατε.

Καθημερινά πασχίζουμε να υλοποιήσουμε αυτό το συμβόλαιο που συνυπογράψαμε πριν ενάμιση χρόνο.

Μέρος αυτού του συμβολαίου είναι και ο σημερινός απολογισμός.

Αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του νέου μοντέλου διοίκησης που εφαρμόζουμε. Μια διοίκηση όχι αποκομμένη και περιχαρακωμένη σε κλειστά γραφεία, αλλά σε επαφή, συνεργασία και διαρκή διάλογο με τους πολίτες.

Εμείς θέλουμε τον πολίτη της Λαυρεωτικής ενημερωμένο.
Γιατί ο ενημερωμένος πολίτης, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Δημοτικής Αρχής.
Θέλουμε ο πολίτης να γνωρίζει, γιατί θέλουμε μέσα από την γνώση των ζητημάτων της πόλης να ασκεί τη γόνιμη κριτική του.

Αγαπητοί συνδημότες,

Το Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε κάναμε μια συνειδητή επιλογή να αντιμετωπίσουμε όσα βρήκαμε με τη μέθοδο: «Βρήκαμε κάποιο πρόβλημα, δίνουμε τη λύση».

Δεν επιλέξαμε την παλαιού τύπου μέθοδο , όπως κάποιοι εφάρμοσαν παλαιότερα, να αναδείξουμε μόνο τις παθογένειες του παρελθόντος, να επικαλεστούμε «καμμένη γη» και εν τέλει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τακτική για να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες ή να αναβάλουμε την ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Εμείς δε θα αναλώσουμε μια τετραετία, χτυπώντας την προηγούμενη δημοτική αρχή, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Εμείς δεν πιστεύουμε στην «αναδρομική αντιπολίτευση», αλλά στις πράξεις, στο σχεδιασμό, στην οργανωση, στην επιτακτική αδιάκοπτη λειτουργία του δήμου μας.

Εμείς δεν θα παίξουμε κανένα παιχνίδι μικροπολιτικής για τον απλούστατο λόγο ότι έχουμε να επιδείξουμε έργο. Μόνος εχθρός μας τα προβλήματα του τόπου μας, μόνη μας έννοια η αντιμετώπισή τους, μόνη μας εμμονή η πρόοδος και ανάπτυξη τούτες τις δύσκολες στιγμές.

Υπογραμμίζω ότι οι δυσκολίες των τελευταίων πέντε χρόνων απαιτούν από όλους μας συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρακτικές.

Από το δήμαρχο, από εμένα προσωπικά απαιτούν πρακτικές και συμπεριφορές που τονώνουν την ενότητα και τη δική σας συμμετοχή στη διοίκηση του δήμου.

Από τους δημοτικούς μας συμβούλους και την παράταξη απαιτούν σοβαρότητα, σεβασμό της λαικής ετυμηγορίας και ανιδιοτελή προσφορά με πρόταγμα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος έναντι κάθε προσωπικής ματαιοδοξίας.

Από την αντιπολίτευση απαιτούν δημιουργική κριτική, παραγωγική αντιπολίτευση, αλλά και συναίνεση για τα μεγάλα θέματα, με πρόταγμα την υπεράσπιση του γενικού καλού έναντι κάθε μικροπολιτικής πρακτικής.

Τέλος μεγάλο φορτίο έχετε όλοι εσείς, οι πολίτες.

Οι καιροί είναι απαιτητικοί και από σας.

Σας θέλουν στην πρώτη γραμμή ώστε να υπερασπίζεστε κατακτήσεις και διεκδικήσεις

Στην πρώτη γραμμή ώστε να επιβάλλετε κάθε ώρα, κάθε στιγμή αυτής της πενταετίας την πολιτική σας βούληση.

Στην πρώτη γραμμή ώστε όποτε χρειάζεται να περιφρουρείτε την ενότητα, να προστατεύσετε τη δημοκρατία.

Στη διαδικασία αυτή σεις οι πολίτες είστε πάνω από όλους μας.

Το τονίζω και το υπογραμμίζω. Στην ιεραρχία της διοίκησης του δήμου σεις είστε στην κορυφή της πυραμίδας.

Και προσωπικά σας εγγυώμαι ότι αυτό δε θα πάψει ποτέ, το αντίθετο με το πέρασμα της πενταετίας θα εδραιώνεται όλο και περισσότερο.

Τι παραλάβαμε σε επίπεδο διοίκησης

Σε αυτό το σημείο , θα ήθελα να σας δώσω μια εικόνα του ΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ στο Δήμο τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και σε δεύτερη φάση να σας παρουσιάσω επιγραμματικά τις λύσεις μας και το δικό μας σύστημα διοίκησης από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Για μας ήταν θέμα τιμής ο Δήμος να μπορέσει να λειτουργήσει, παρά το γεγονός ότι κάποιοι είχαν προεξοφλήσει ότι ήταν τόσα πολλά τα προβλήματα, που δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την αποτυχία. Παρόλα αυτά τους διαψεύσαμε και τους διαψεύδουμε καθημερινώς.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:

Παραλάβαμε προίκα χρέη και υποχρεώσεις 2,5 εκατομμύρια € (εντάλματα απλήρωτα,κομμένα τιμολόγια και δικαστικές αποφάσεις άμεσα εκτελεστές) ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση της γέφυρας της Διψέλιζας κατασκευασμένη από το 2005 και απλήρωτη. Ο εργολάβος διεκδίκησε και πήρε από τα Δικαστήρια 380.000 ευρώ (πληρώνουμε 20.000 το μήνα).

Συν τοις άλλοις υπήρξαν επίσης ατιμολόγητες απαιτήσεις ύψους 523.500€. Ας σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2014 η απελθούσα δημοτική αρχή εισέπραξε 500.000€ προκαταβολικά το Β΄ Εξάμηνο της πληρωμής τελών και φόρων της ΔΕΗ και κάλυψαν υποχρεώσεις τους, κεφάλαιο το οποίο εξέλειψε από τη δική μας διαχείριση και μείωσε πλασματικά τις οφειλές τους.

ΠΡΟΣΤΙΜΑ:

Βρήκαμε βεβαιωμένα πρόστιμα κατά του Δήμου στην εφορία ύψους 535.000€, με τα οποία δεν ασχολήθηκαν καθόλου, ώστε να διαγραφούν.

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ:

Ανείσπρακτα δημοτικά τέλη από τη ΔΕΗ ύψους 2.000.000€

Ανείσπρακτα δημοτικά τέλη από το 2012 από την ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ ύψους 800.000€

Δεν εισπράχθηκαν 400.000€ την προηγούμενη τετραετία από το ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια για την άρδευση των νησίδων της οδού Λαυρίου – Κερατέας.

ΔΑΝΕΙΑ:

Παραλάβαμε υποχρεώσεις δανείων , το 90% των οποίων προερχόταν από τον πρώην Δήμο Κερατέας, ύψους κεφαλαίου 3.162.000€ συν τους τρέχοντες τόκους μέχρι το 2030 ( το μεγαλύτερο μέρος αυτών είχε δοθεί στην ΕΥΔΑΠ για χρέη της υπηρεσίας ύδρευσης).

ΘΟΡΙΚΟΣ:

Ενδεικτικό της απόλυτης προχειρότητας και ανευθυνότητας είναι η απουσία απολογισμών και ισολογισμών για τα έτη 2012-2013 και 2014 στο Νομικό Προσωπικό ΘΟΡΙΚΟΣ, καθώς και υποχρεώσεις σε ανεξόφλητες οφειλές και πρόστιμα που ξεπερνούσαν τις 200.000€.

Είναι καταπληκτικό το πώς ΔΕΝ κατάφεραν να φέρουν στο Δήμο ούτε ένα έργο, ούτε ένα ευρώ. Και όχι μόνο αυτό.

Παντελής έλλειψη συντήρησης και εγκατάλειψη όλων των υποδομών και των έργων που αφήσαμε ως προίκα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να γίνεται αγώνας για την αποκατάσταση αυτών.

Απαξιωμένο το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων με το στόλο των οχημάτων διαλυμένο, τους κάδους άπλυτους μέσα στη βρώμα, παντού χορτάρι και παρακμή.

Ανύπαρκτη η επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου για πολιτική προστασία και πυρόσβεση, με αποτέλεσμα την εκδήλωση 2 μεγάλων πυρκαγιών και την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους.

Είναι καταπληκτικό ότι σε 10 πάρκα μέσα στην πόλη του Λαυρίου δεν υπήρχε φωτισμός (σπασμένοι ιστοί , καμένες λάμπες , κατεστραμμένοι πίνακες και εγκαταστάσεις).

Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Κερατέας ήταν στον αυτόματο πιλότο με πολλές και σοβαρές βλάβες.

Απίστευτη αιμορραγία και σπατάλη σε απευθείας αναθέσεις ύψους 25.000€ έκαστη, για καθαρισμό και βελτίωση οδικού δικτύου του Δήμου Λαυρεωτικής , συνολικού ποσού περίπου 3.000.000€ κατά τη διάρκεια της θητείας των.

Σε αντίθεση, εμείς εδώ και 1μιση χρόνο έχουμε κάνει 2 μόνο απευθείας αναθέσεις των 20.000€ για τον καθαρισμό και τη βελτίωση του οδικού δικτύου του Δήμου και μάλιστα για εργασίες που έγιναν στην περασμένη δημοτική περίοδο, διότι χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε τα δικά μας μέσα και μηχανήματα μόνο.

Αναφορά στα Δημοτικά Συμβούλια

Τι κάναμε σε επίπεδο διοίκησης
  • Πρώτος στόχος μας ήταν και παραμένει το νοικοκύρεμα του Δήμου μας.
  • Εφαρμόσαμε έναν εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης σε όλους τους τομείς, προκειμένου να διασφαλίσουμε την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου.
  • Πληρώσαμε όλες τις Υποχρεώσεις των 2,5 εκ. Ευρώ μέσα σε 1 χρόνο.
  • Προβήκαμε σε συντήρηση μεγάλης κλίμακας των εγκαταλελειμμένων αυτών οχημάτων του Δήμου, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
  • Είμαστε στα δικαστήρια με τη ΔΕΗ αλλά και με την ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ για τη μη πληρωμή δημοτικών τελών στο Δήμο μας και φόρων ύψους 2.800.000€, καθώς και με άλλους μεγαλοοφειλέτες, προκειμένου να τα εισπράξουμε.
  • Πετύχαμε αναχρηματοδότηση και επιμήκυνση των δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, μειώνοντας ταυτόχρονα το επιτόκιο από 6,5% σε 2,5% εξοικονομώντας έτσι στο Δήμο 220.000 ευρώ το χρόνο.
  • Εξασφαλίσαμε διακανονισμό 100 άτοκων δόσεων, προκειμένου να διευθετηθούν οι οφειλές του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ.
  • Ξεκινήσαμε διαδικασίες διαγραφής προστίμων του Δήμου μας ύψους 535.000€.
  • Με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου εισπράξαμε το 2015, 1.050.000€ από τις ανείσπρακτες οφειλές του 2014 και των παρελθόντων ετών.
  • Ξεκινήσαμε την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να λειτουργούν πιο αποδοτικά, η οποία και συνεχίζεται.
  • Υπάχθηκαν, περίπου 566 οφειλέτες σε ρυθμίσεις σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και ειδικότερα στη ρύθμιση των 100 δόσεων , συνολικής αξίας 1.400.000€.
  • Μετά από χρόνια στασιμότητας δόθηκαν οι υποτροφίες στους αριστούχους μαθητές από το ίδρυμα Αβραμίδη, ενώ μπήκε σε σταθερή ροή η καταβολή του ποσού της υποτροφίας σε μηνιαία βάση.
Έχουμε καταφέρει να πληρωθούν περίπου όλα τα τιμολόγια που ήρθαν στο Δήμο,στα Νομικά Πρόσωπά του και στις Σχολικές Επιτροπές, μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2015, κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Ακολουθήσαμε ένα σφιχτό σύστημα οικονομικής διαχείρισης με περικοπές άσκοπων δαπανών, με αποτέλεσμα να έχουμε αποθεματικό 3.097.000€ στο ταμείο του Δήμου μας, τα μισά εκ των οποίων είναι τακτικά έσοδα.

  • Τον Φεβρουάριο του 2015 πραγματοποιήσαμε διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών, για πρώτη φορά στο Δήμο μας, ύψους 800.000€. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε σε διαδημοτικό επίπεδο, οδηγό και σημείο αναφοράς για τη διαχείριση ανάλογου ύψους διαγωνισμών από άλλους Δήμους, καθώς ήταν από τους πρώτους που έγιναν στην Ελλάδα σε επίπεδο ΟΤΑ.
  • Μετά από διαδικασίες διαβούλευσης με τους κατοίκους και όλους τους τοπικούς φορείς θα είναι έτοιμοι, για να εγκριθούν από τα Τοπικά Συμβούλια και μετά από τα Δημοτικά Συμβούλια, οι εξής κανονισμοί:
Κανονισμός καθαριότητας του Δήμου

Κανονισμός λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων

Κανονισμός προβολής ιδεών και υπαίθριας διαφήμισης

Κανονισμός παραχώρησης της αιγίδας του Δήμου σε πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις

Κανονισμός λειτουργίας των περιπτέρων της πόλης που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου σχεδίου για όλα τα περίπτερα της πόλης.
Επίσης, ξεκινάμε διάλογο με τους επαγγελματίες του Δήμου , με στόχο την αποτελεσματική ανάδειξη και λειτουργία της τοπικής αγοράς , την τοπική ανάπτυξη, τη συνεννόηση σε θέματα λειτουργίας της αγοράς με την από κοινού προσπάθεια τήρησης της νομιμότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Τέλος, ο Δήμος μας εκπροσωπείται δια του υποφαινόμενου στο Δ.Σ. της ΠΕΤΑ ΑΕ που είναι η Αναπτυξιακή εταιρεία της Αυτοδιοίκησης που εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών, μελετητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών με επίκεντρο την τοπική ανάπτυξη.

Με πλήρη ανταπόκριση στην πρόσκληση των όμορων Δήμων, συμμετέχουμε στις συναντήσεις Δημάρχων του παραλιακού μετώπου και δημιουργείται ένα πλαίσιο ευρείας συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος.

Συμμετέχουμε στις διεκδικήσεις των 12 Δήμων με οργανισμούς λιμένων ΑΕ, για τη συμμετοχή μας στο ΔΣ αυτών, καθώς και άλλων σημαντικών στόχων.

Αγαπητοί συνδημότες, μετά από πολυετή προσωπικό αγώνα μου κατοχυρώθηκε τελικά διοικητικά η νήσος Άγιος Γεώργιος (Σαν Τζωρτζ) στο Δήμο Λαυρεωτικής , και λόγω της λειτουργίας αιολικού πάρκου 30 ανεμογεννητριών, ισχύος 70 μεγαβάτ, από φέτος ο Δήμος μας, θα εισπράττει σταθερά κάθε χρόνο 1.100.000€ από τη ΔΕΣΜΗΕ μέσω της RAE.

Σε αυτό το σημείο να σας πω, πως σημειώσαμε μια μεγάλη επιτυχία πριν λίγες μέρες. Πετύχαμε την αναστολή του κλεισίματος του Αστυνομικού Τμήματος της Κερατέας και του Τμήματος Ασφαλείας Κερατέας. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ασφάλεια όλων των δημοτών.

Δικαστικές Υποθέσεις

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εις βάρους μου.

Σε όλες τις παραπάνω υποθέσεις και στις οποίες η παρελθούσα δημοτική αρχή είχε βασίσει όλο της τον προεκλογικό αγώνα, τα δικαστήρια με αθώωσαν . Η φιλοδικία και η επιμονή κάποιων μελών της αντιπολίτευσης για διασυρμό του ονόματός μου, απέβη άκαρπη .

ΠΡΑΣΙΝΟ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος μας δίνει μεγάλη έμφαση σε πρωτοποριακές μεθόδους αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Προσπαθούμε και σ’ αυτόν τον τομέα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε υπερσύγχρονες και καινοτόμες προτάσεις για την οριστική επίλυση των ζητημάτων.

Ένα ακόμη κομμάτι πάνω στο οποίο δουλέψαμε σκληρά από την πρώτη μέρα είναι αυτό των Απορριμμάτων του Δήμου μας, αλλά και του Πρασίνου , που συμβάλλει στην αισθητική της πόλης . Θελήσαμε και εδώ να λάβουμε δράσεις άμεσες και αναγκαίες για την αρτιότερη λειτουργία της Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Λαυρεωτικής:

  • Έγινε καταγραφή και επισκευή του μεγαλύτερου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονταν σε ακινησία.
  • Εκπονήθηκαν μελέτες από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο σχετικά με :
-Αδειοδότηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Κερατέα
-Αδειοδότηση Συγκέντρωσης και Μεταφοράς Απορριμμάτων
  • Προβήκαμε στην διασκευή 10 μεγάλων συμπιεστών απορριμμάτων, για τη χρήση τους σε μέρη μεγάλης συγκέντρωσης σκουπιδιών (ξενοδοχεία, παραλίες , κατασκηνώσεις), με επανακατασκευή των οχημάτων μεταφοράς τους.
  • Επισκευάσαμε πλύναμε και βάψαμε πάρα πολλούς κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι δεν είχαν πλυθεί για 4 χρόνια! Στην Καμάριζα τοποθετήσαμε 30 μεγάλους κάδους για καλύτερο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων σε σχέση με μικρούς που υπήρχαν. 
  • Στα πλαίσια αυτά, κατόπιν διαγωνισμών επισκευάσαμε τον διαλυμένο στόλο, ενώ έπειτα από χρόνια αδιαφορίας, προχωρήσαμε στην προμήθεια καινούργιων ελαστικών για τα οχήματα καθαριότητας. 
  • Έχουμε προγραμματίσει, την απόκτηση μέσω Leasing 4 νέων απορριμματοφόρων και 2 JCB, 1 νταλίκα μεταφοράς απορριμμάτων και ενός καδοφόρου. 
  • Τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια σε κοινόχρηστους χώρους. 
  • Αναδιοργανώσαμε το σύστημα αποκομιδής αξιοποιώντας όλο το στόλο των οχημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με παράλληλη άρτια διαχείριση των αποβλήτων πρασίνου, μέσα από τον τεμαχισμό τους από ειδικά και κατάλληλα μηχανήματα.
  • Εξοικονομούμε διπλάσια χρήματα από αυτά που πληρώνουμε στο ΕΔΣΝΑ και είμαστε τελευταίοι στη λίστα πληρωμής των Δήμων με 340.000 ευρώ μόνο, όταν άλλοι δήμοι πληρώνουν εκατομμύρια επειδή πηγαίνουν και τα προϊόντα αποκομιδής πρασίνου. 
  • Έγινε αποκατάσταση και εξυγίανση της παλαιάς χωματερής του Λαυρίου , με χρηματοδότηση που είχα εξασφαλίσει από το 2010 και το οποίο έργο παρέλαβα αποπερατωμένο φέτος μετά από μεγάλη καθυστέρηση που είχε η κατασκευή του.Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι ξεκίνησε πριν 10 ημέρες και η αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής Κερατέας. Έτσι, η απειλή για δημιουργία χωματερής στο Δήμο μας εξαλείφθηκε οριστικά , έπειτα από επίμονο προσωπικό αγώνα και με τη βοήθεια της Περιφέρειας και συγκεκριμένα με την αρωγή και ενέργειες της περειφερειάρχη Ρένας Δούρου. 
  • Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου κατατέθηκε στην Περιφέρεια και αυτή τη στιγμή μελετάμε υπερσύγχρονες πρωτοποριακές και καινοτόμες προτάσεις για την καθαριότητα και την ανακύκλωση.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι όλοι οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής, οι παραθεριστές των οικισμών, οι επαγγελματίες αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, έχουν κι αυτοί τις δικές τους ευθύνες , όσον αφορά την καθαριότητα και την αισθητική της πόλης στην οποία ζούμε και εργαζόμαστε. Δεν έχουμε μόνον δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις.

Η καθαριότητα τόσο της Κερατέας όσο και του Λαυρίου είναι υπόθεση όλων μας , κι όχι υπόθεση μόνον του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2015 η περιοχή μας έμεινε αλώβητη από την καταστροφική μανία της φωτιάς και για αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο προσωπικό της πολιτικής προστασίας και τους εθελοντές μας.
  • Η Δημοτική μας Αρχή μερίμνησε και για το θέμα των Φοινίκων στην πόλη του Λαυρίου , οι οποίοι είχαν προσβληθεί, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, από το κόκκινο σκαθάρι. Η προηγούμενη δημοτική αρχή αδιαφόρησε πλήρως , με αποτέλεσμα να τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Είναι ήδη σε ισχύ η προστασία τους , έπειτα από δική μας σχετική μελέτη ύψους 200.000 Ευρώ, την οποία ενέκρινε η Περιφέρεια και θα τεθεί σε εφαρμογή για τη διάσωση των φοινίκων στην πόλη του Λαυρίου.
  • Προχωρήσαμε στην προστασία των φοινίκων γύρω από το Δημαρχείο, με σύστημα μικροκυμάτων, τα οποία θεραπεύουν τους φοίνικες, ενώ ήδη από την ημέρα που αναλάβαμε το υπέροχο φοινικοδάσος Λαυρίου θωρακίστηκε με τη βοήθεια ειδικευμένων εταιρειών χάρις στην ευγενική συνδρομή του κ. Μαρτίνου.
  • Εξασφαλίσαμε φυτά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , τα οποία ο Δήμος , Σύλλογοι και πολίτες φυτεύουν σε σχολεία, κοινόχρηστους χώρους, άλσοι κλπ.
  • Σε συνεργασία με τον Φορέα Εθελοντισμού Δίανθος , άμεσα θα προβούμε στην δημιουργία Φυτωρίου και θερμοκηπίου του Δήμου.
  • Προβήκαμε σε ράντισμα όλων των πεύκων του Δήμου μας κατά τη φθινοπωρινή περίοδο για την προστασία τους από έντομα και κάμπιες, κυρίως στα σχολεία για την υγεία των παιδιών μας.
Έργα Υποδομών

Φίλες και φίλοι.

Τα προηγούμενα χρόνια η πόλη έμεινε πίσω όσον αφορά τα έργα και τις υποδομές, οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Την κατάσταση αυτή θέλουμε να την αντιστρέψουμε. Mε έργα και παρεμβάσεις, που θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανάγκες των κατοίκων, την ανεργία των νέων και θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της 3ης ηλικίας.

Όπως έχω πει και παλιότερα και όπως έχουν δείξει και τα έργα που αδιάκοπα έκανα ως Δήμαρχος από το 2002-2010, πιστεύουμε στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη , με όρους φιλικούς στο περιβάλλον , με κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Από το πρώτο διάστημα κιόλας ξεκινήσαμε να παράγουμε έργο , θέλοντας να αποδείξουμε τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ότι ένας Δήμος σαν το δικό μας, μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα σε αυτή την οικονομικά στενάχωρη εποχή . Όταν η εργατικότητα και η αγάπη για τον τόπο μας, πάνε μαζί , τότε να περιμένετε θαυμαστά αποτελέσματα, που μπορούν να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια της οικονομικής κρίσης.

Θα σας αναφέρω λοιπόν επιγραμματικά τα Έργα που μέσα σε ένα χρόνο έχουμε ξεκινήσει ενώ, κάποια από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί. Θα ξεκινήσω με δύο έργα από το παλιό ΕΣΠΑ τα οποία και αποπερατώσαμε.
  • Επανεντάξαμε, τα έργα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στους ΟΤΑ, που είχαν απενταχθεί κατά την προηγούμενη διοίκηση. Όλοι θα έχετε παρατηρήσει τις σκαλωσιές που έχουν στηθεί γύρω από το Δημαρχείο στο Λαύριο και τα έργα που γίνονταν και πρόσφατα τελείωσαν στο δημαρχιακό μέγαρο και στα διδακτήριο του Γυμνασίου Λυκείου της Κερατέας.Τα έργα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, τα οποία επιχορηγούνται από το ΥΠΕΚΑ και το ΚΑΠΕ, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Οι ενέργειες αυτές αφορούν την αντικατάσταση κουφωμάτων με αντίστοιχα νέου τύπου και διπλά τζάμια, την τοποθέτηση θερμομονωτικών κελύφων εξωτερικά στα κτίρια , οικονομικών λαμπτήρων (τύπου LED), φύτευση ταράτσας, την αντικατάσταση των υπαρχόντων καυστήρων με καινούργιους οικονομικότερους, την τοποθέτηση νέου συστήματος εξαερισμού, κλιματισμού και θέρμανσης με αντλίες θερμότητες. Ταυτόχρονα στις οροφές σχολείων του Δήμου μας, γίνεται ειδική θερμομόνωση και υγρομόνωση. Ο προϋπολογισμός των προαναφερθέντων έργων ανέρχεται στις 396.000 ευρώ.
  • Ξεκολλήσαμε 2 σοβαρά και μεγάλα έργα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τα οποία γίνονται με παλαιότερη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια:
  1. Την επανέναρξη και αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης στο Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου και αξιοποίηση των χώρων του κατάλληλα. Έργο ύψους 1.500.000 Ευρώ
  2. Αποκατάσταση διατηρητέου κτίσματος στην ΑΚΕΛ για τη δημιουργία Μουσείου Κεραμικής Τέχνης Πάνος Βαλσαμάκης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, ύψους 1.100.000 Ευρώ
Ολοκληρώθηκαν επίσης πριν από λίγους μήνες τα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων στην Καμάριζα προϋπολογισμού 2.337.000€ και ξεκινά άμεσα από τη ΔΕΥΑΤΗΛ η κατασκευή ορισμένων αγωγών αποχέτευσης που δεν υλοποιήθηκαν σε κάποιους δρόμους.

Επίσης έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ περίπου το έργο «συντήρηση του οδικού δικτύου στο Δήμο Λαυρεωτικής», που αφορά εκ νέου ασφαλτόστρωση οδών στην πόλη της Κερατέας, προϋπολογισμού 500.000€, το οποίο και συνεχίζεται.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ενέκρινε σειρά έργων συνολικού ύψους 15.000.000€. Και είναι τα εξής:
  • Ένας διακαής πόθος του Δήμου μας, έπειτα από δεκαετίες παίρνει σάρκα και οστά: με υποβολή μελέτης και έργου ξεκινούν οι διαδικασίες για να φτιαχτεί ένα άρτιο αρχαιολογικό πάρκο. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Θορικού, διαμόρφωσης δικτύου διαδρομών πέριξ αυτού και προστασία και ανάδειξη στερέωσης και αποκατάστασης,των μυκηναϊκών τάφων. Το ύψος των παραπάνω μελετών ανέρχεται στις 370.000€. Σε τελική φάση, εγκρίθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Θορικού, διαμόρφωσης δικτύου διαδρομών πέριξ αυτού και προστασία και ανάδειξη μυκηναϊκών τάφων, συνολικού κόστους 1.9500.000€.
  • Αποκατάσταση της Γαλλικής Σκάλας στο λιμάνι του Λαυρίου. Μνημείο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, καθώς αναδεικνύει τη μεταλλουργική και μεταλλευτική ιστορία της. Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής, πετύχαμε τη διάσωση και αναστήλωσή της και τη μετατροπή της, πολύ σύντομα, από σκουριασμένο ερείπιο σε ζωντανό μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο. Το ύψος του έργου ανέρχεται σε 2.210.000€.
  • Το όραμά μας για την ίδρυση ενός Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας , το οποίο στεγάζεται μέσα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Η Περιφέρεια με ποσό 2.663.645€ χρηματοδότησε τη διαμόρφωση του παραπάνω Μουσείου.
  • Προχωράμε στη δημιουργία Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στη θέση Καβοδόκανος σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων στο Λαύριο, με επιχορήγηση επίσης από την Περιφέρεια ύψους 780.000 Ευρώ , προκειμένου τα παιδιά του Δήμου μας να λάβουν μέσα από διαδραστικές μεθόδους διδασκαλίας και με τις σωστές υποδομές τις βασικές αρχές κυκλοφοριακής αγωγής.
  • Το πολιτιστικό κέντρο «Σπίτι των Ποντίων», ένα πολύπαθο έργο, μετά από 4 χρόνια στασιμότητας, επιχορηγείται από την Περιφέρεια με 800.000€ για αποπεράτωση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.
  • Με επιχορήγηση ύψους 1.300.000€ προχωράμε σε αποκατάσταση της χαρακτηρισθείσας ως διατηρητέας οικίας Μπία στην Κερατέα.
  • Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 340.000€, για την ολοκλήρωση του βρεφονηπιακού σταθμού Λαυρίου.
  • Εγκρίθηκε χρηματοδότηση για εργασίες ύψους 300.000 Ευρώ για τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κερατέα.
  • Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για οδοποιία, που αφορά ασφαλτόστρωση οδών σε όλους τους οικισμούς Κερατέας στο Δήμο Λαυρεωτικής, ύψους 2.000.000€.
  • Οι καρποί συνεργασίας του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού αποδίδουν τα μέγιστα, καθώς δρομολογείται και επίσημα η δημιουργία του πρώτου υποθαλάσσιου καταδυτικού πάρκου, στη ζώνη Σουνίου –Μακρονήσου- Ν. Ευβοϊκού . Οι υποδομές που θα γίνουν θα καταστήσουν επισκέψιμα στο καταδυτικό κοινό αξιοσημείωτα ναυάγια, στηρίζοντας έτσι ένα εξειδικευμένο είδος τουρισμού, αυτό του καταδυτικού.
• Τέλος, με επιδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 330.000 ευρώ, προχωρά η απόκτηση του διώροφου διατηρητέου κτιρίου της οδού Μητροπούλου στο Λαύριο, το οποίο και θα αναπαλαιώσουμε, ενώ με ακόμα μια επιδότηση του Πράσινου Ταμείου, αγοράσαμε οικόπεδο αξίας 62.000 ευρώ στην Κερατέα με σκοπό την κατασκευή μιας παιδικής χαράς.
Τα παραπάνω έργα έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, την τουριστική ανάπτυξη, την πολιτιστική προβολή των μοναδικών μνημείων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία του Δήμου Λαυρεωτικής.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ορισμένα εξίσου σημαντικά έργα που έχουμε πραγματοποιήσει με ίδια κεφάλαια, από το Ταμείο μας, ως Δήμος Λαυρεωτικής.
  • Πρώτο μας μέλημα από την αρχή που αναλάβαμε τη διοίκηση στο Δήμο ήταν ο ευπρεπισμός του. Έτσι, προβήκαμε σε καθαρισμό και αποψίλωση κεντρικών πάρκων και δασυλλίων, ώστε να νοικοκυρέψουμε την εικόνα των δύο πόλεων.
  • Προχωρήσαμε σε επισκευή όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας, με ίδια κεφάλαια.
  • Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες οικογενειών της περιοχής μας και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παιδιών μετατρέψαμε τον παλαιό βρεφονηπιακό σταθμό σε Ειδικό Σχολείο.
Κατόπιν της κατασκευής Πρότυπης Παιδικής Χαράς στην πλατεία του Λαυρίου στην οδό Ερμού, η οποία είναι πλέον στη διάθεση των παιδιών, προχωρήσαμε σε 2 διαγωνισμούς των 75.000 Ευρώ έκαστος για τις 2 πόλεις., Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες παιδικές χαρές τόσο της Κερατέας και του Λαυρίου και θα αναβαθμιστούν και πιστοποιηθούν τα υπάρχοντα όργανά τους και οι χώροι τους στη συνέχεια.
  • Προχωρήσαμε σε νομιμοποίηση και αδειοδότηση όλων των αθλητικών χώρων του Δήμου (στεγασμένων και υπαίθριων).Επίσης βρίσκονται στη μέση οι διαδικασίες μεταγραφής των σχολικών μονάδων από την ΟΣΚ στο Δήμο μας.
  • Προβήκαμε σε ανάδειξη και μερική επισκευή, όπου ήταν αναγκαίο, του Παλαιού Μηχανουργείου, του Χυτηρίου και της όμορρης έκτασης που καθαρίστηκε.
  • Με δική μας δαπάνη επίσης διαμορφώσαμε τους διαδρόμους στο κοιμητήριο της Κερατέας με κυβόλιθους.
  • Ολοκληρώσαμε την προμήθεια 110 θυρίδων στο κοιμητήριο της Κερατέας και παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία για προμήθεια άλλων 150.

ΔΕΥΑΤΗΛ

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ

Θέλω να πω δημόσια, εδώ μπροστά σας για το θέμα της ύδρευσης και αποχέτευσης του πρώην δήμου Κερατέας και Καμάριζας και ειδικότερα εσάς του δημοτικού διαμερίσματος Κερατέας. Έχουμε τη γνώση και την εμπειρία και δε θα αφήσουμε κονδύλια να χαθούν, όπως έγινε στην αποχέτευση της Πλάκας πού χάθηκε το έργο , γιατί ο Δήμος δεν είχε το δικαίωμα να καταθέσει αντίστοιχα έργα για χρηματοδότηση, από τη στιγμή που υφίσταται ΔΕΥΑ και η προηγούμενη αρχή το έκρυβε από το 2012.

Δυστυχώς, κάποιοι μένουν με όρους του χθες και θέλουν με κάθε τρόπο να σταματήσουν την ανάπτυξη, γι’ αυτό και προσπάθησαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο να υφαρπάξουν μια απόφαση που θα έκλεινε τη ΔΕΥΑ. Προσπάθησε η αντιπολίτευση, (όχι βέβαια όλοι) η μείζονα αντιπολίτευση σε συνεργασία με την ελάσσονα εκμεταλλευόμενοι κάποιες ανεξαρτητοποιήσεις από τη πλειοψηφία , να παραχαράξουν τη θέληση του εκλογικού σώματος, προσπάθησαν να κάνουν τη Δημοτική Καινοτομία και εμένα, προσωπικά, μειοψηφία και όμηρο και να βάλουν εμπόδια ,για να σταματήσει το έργο, να μην προχωρήσει η επέκταση των ορίων, να μην υπάρξει ενιαία τιμολογιακή πολιτική, να μην υπάρχει σε όλο το Δήμο μια επιχείρηση ειδικευμένη που να σταματήσει την κακοδιαχείριση και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο Δήμο από τον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Πάνω από 3.500.000ευρώ είναι τα χρέη και οι υποχρεώσεις, δάνεια κτλ. που υπάρχουν συσσωρευτικά από το πρώην Δήμο Κερατέας. Και ας αναλογιστούμε ότι 2012 χαρίστηκαν από το κράτος ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 5 εκ ευρώ.

Προσπάθησαν να επενδύσουν σε ψευτοδιλήμματα, να παίξουν για άλλη μια φορά με το συναίσθημα του τοπικισμού ,Λαύριο-Κερατέα και να κρύψουν με αυτό τον τρόπο τα στρατηγικά τους λάθη, που για ολόκληρα χρόνια εις βάρος των συμπολιτών μας από την Κερατέα, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις του προς το Δήμο, αν και πλήρωναν το νερό πιο ακριβά από τους Λαυριώτες. Θέλω σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα να δηλώσω ότι για εμένα και την παράταξή μου η Λαυρεωτική είναι ενιαία και θα αντιμετωπίσω την ύδρευση, όπως και όλα τα θέματα ενιαία, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες.. Προσωπικά θα παρακολουθώ όλη τη λειτουργία της διευρυμένης ΔΕΥΑΤΗΛ έτσι ώστε οι πολίτες της Κερατέας, Καμάριζας και Λαυρίου να έχουν καλύτερες υπηρεσίες και όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή νερού.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων και των προσδοκιών των συμπολιτών μας . Η Δημοτική Καινοτομία έχει βαθιές ρίζες, προέρχεται από πολύ παλιά, αντέχει στο χρόνο και οι ρίζες της διεισδύσουν τώρα και στην Κερατέα και τους οικισμούς και θα ποτίσουμε όλοι μαζί το δέντρο της προόδου και της αλληλεγγύης.

Η ΔΕΥΑΤΗΛ είναι η μοναδική Δημοτική Επιχείρηση που λειτουργεί στο Δήμο μας. Γιατί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης είναι και οι μόνες που όχι απλά δεν τις πείραξε ο Νόμος του Καλλικράτη, αλλά και γνωρίζοντας οι νομοθέτες πόσο χρήσιμα αναπτυξιακά εργαλεία είναι, τις έκανε υποχρεωτικές για δήμους πάνω από 10.000 κατοίκους. Έχουν πετύχει σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας, εκσυγχρονισμό των δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όπου έχουν συσταθεί ΔΕΥΑ η ποιότητα των υπηρεσιών αναβαθμίστηκε, κατασκευάστηκαν έργα, συντηρήθηκαν σωστά τα υπάρχοντα.

Με αυτή τη σκέψη ξεκινήσαμε έναν αγώνα για να συστήσουμε ΔΕΥΑ στο Λαύριο το 2003.

Δημιουργήσαμε τη Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. γιατί γνωρίζαμε τα χρόνια προβλήματα του τόπου, που ταλαιπωρούσαν τους κατοίκους και υποβάθμιζαν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους. Βόθροι ξεχειλισμένοι στους δρόμους, ανασφάλεια από το πίνουν νερό από τους ξεπερασμένους και ενδεχομένως και επικίνδυνους για την υγιεινή σωλήνες αμιάντων. Καθημερινά σπασίματα, που άφηναν όλη την πόλη χωρίς νερό για ώρες.

Με ετοιμότητα σε μελέτες και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, υπέβαλλε αμέσως μόλις άνοιγαν τα προγράμματα προτάσεις κι έτσι πέτυχε όλες τις χρηματοδοτήσεις. Για την ιστορία να αναφέρω ότι της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ. ήταν και το πρώτο έργο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα.

Και όπως βλέπετε και στη διαφάνεια το αποτέλεσμα ήταν:
  • Nα συντηρηθούν να εγκαταλειμμένα αντλιοστάσια και δίκτυα μεταφοράς των λυμάτων από το Λαύριο στον Βιολογικό Καθαρισμό και να κατασκευαστούν τα δίκτυα αποχέτευσης όλης της πόλης.
  • Να κατασκευαστούν ταυτόχρονα και οι δύο φάσεις του έργου ‘Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Λαυρίου’. Το πεπαλαιωμένο δίκτυο, αντικαταστάθηκε με 23 χιλιόμετρα των πιο σύγχρονων τεχνολογικά σωλήνων.
  • Ολοκληρώθηκε το έργο ‘Επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων-Βοθρολυμάτων Λαυρίου’. Ο Βιολογικός Καθαρισμός μετά από αυτήν την αναβάθμιση έγινε μια από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ελλάδας, εξοπλισμένος με τις πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες.
Κοινωνική Πολιτική

Το 2014 αναλάβαμε καθήκοντα μέσα σε μια βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση. Δώσαμε άμεσα έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου προφίλ του Δήμου μας.

Στοχεύσαμε και στοχεύουμε στη δημιουργία ενός Δημοτικού μηχανισμού ανθρωποκεντρικού, βαθιά προσανατολισμένου στην εξυπηρέτηση του πολίτη και κυρίως του συμπολίτη μας που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη στήριξη μας.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου μας υλοποιούνται από δυο φορείς:
  1. Την κοινωνική υπηρεσία του δήμου μας, την οποία και συντονίζω ο ίδιος και
  2. Το ΝΠΔΔ Κέφαλος του δήμου
Για πρώτη φορά ο Δήμος θέλοντας να τηρήσει την δέσμευσή του για κοινωνική πολιτική, έδωσε όλη την προϋπολογισθείσα επιχορήγηση στο ΝΠΔΔ Κέφαλος αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία του.

Επιπλέον οι οικονομικές υπηρεσίες των ΝΠΔΔ μεταφέρθηκαν στο δήμο , με απόφαση δική μου, ώστε να γίνει εξοικονόμηση πόρων , αλλά και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία τους, πολύ δε περισσότερο η διαφάνεια των διαδικασιών.

Υπηρετώντας τη φιλοσοφία "κανείς πολίτης μόνος στην κρίση" τη χρονιά που μας πέρασε ενισχύσαμε τις κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες που προσφέρουμε ως Δήμος .

Πιστεύουμε ότι ένας ισχυρός Δήμος οφείλει να βρίσκεται κοντά στον πολίτη.

• Έτσι θέσαμε ως βασική προτεραιότητα την δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου με ίδια κεφάλαια ύψους 15.000 ευρώ για αρχή και το 2016 προϋπολογίσαμε 90000 ευρώ ,εκ των οποίων, τα 75000 € προέρχονται από ίδιους πόρους και τα 15000 € από το "σωματείο παραγωγών χωρίς μεσάζοντες ", οι οποίοι έρχονται κάθε μήνα στην πόλη μας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου αποτελεί μια δομή – καταφύγιο για τους οικονομικά εξασθενημένους συνδημότες μας και τώρα έχοντας ολοκληρώσει όλη την απαιτούμενη προεργασία για συντονισμό και στελέχωση αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Μοιράσαμε τόνους φρούτων ,μέσω της συμμετοχής του δήμου μας σε μια ευρεία σύμπραξη όμορων δήμων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε επισιτιστικά προγράμματα, τόσο από δωρεές ιδιωτών, όσο και από την περιφέρεια με το πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας του ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων , ανιχνεύει τα νοικοκυριά σε ακραία ύφεση και τα στηρίζει στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Όλες οι διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά γραφειοκρατικές και υλοποιήθηκαν από το δήμο, ώστε οι καρποί αυτής της προσπάθειας να ανακουφίσουν το 2016 , 250 οικογένειες.

Καμιά ευκαιρία δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτη, όταν πρόκειται να ανακουφίσει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και όταν πρόκειται να μειώσει την ανεργία.
Ο κεντρικός συντονισμός όλων αυτών των προγραμμάτων γίνεται από το Δήμο.

Η διάθεση προϊόντων στους δικαιούχους θα έχει επαναληπτικότητα και είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει το έρεισμα για δράσεις μεγαλύτερης αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς απ’ όλους τους φορείς της πόλης.

• Για πρώτη φορά καθιερώσαμε να ενημερωνόμαστε άμεσα για τα σοβαρά προβλήματα των δημοτών. Το «Ραντεβού με το Δήμαρχο», 2 φορές την εβδομάδα, μια στην Κερατέα και μια στο Λαύριο, έχει αποδώσει και έχει εμπεδωθεί στους πολίτες η φιλοσοφία της αναγκαιότητας της έννοιας της συνεργασίας ανάμεσα στον δημότη και στο δήμο.

• Εργαστήκαμε εντατικά και αδιάκοπα με σκοπό να εξασφαλίσουμε την αδειοδότηση της Δημοτικής Συγκοινωνίας, προκειμένου και πάλι οι κάτοικοι και κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι να μπορούν να μετακινούνται δωρεάν από και προς το αστικό κέντρο. Επιτέλους μπήκε και η υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού που εκκρεμούσε και ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν μεταφορές!

• Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες ανθρώπων που επιθυμούν να βελτιώσουν το μαθησιακό και βιοτικό τους επίπεδο εγκαινιάσαμε το θεσμό του Εσπερινού Γυμνασίου, το οποίο έχει ξεκινήσει και στεγάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου. Το Εσπερινό Γυμνάσιο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία, σε όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το 1ο κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στερούνται έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής σε πολλές από τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

• Οι δομές των βρεφονηπιακών σταθμών Κερατέας και Λαυρίου για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, απέκτησαν άδειες. Έτσι, υπάρχει ασφάλεια τόσο για τα νήπια, όσο και για τους εργαζόμενους.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες αυξήθηκε η δυναμικότητα των βρεφονηπιακών σταθμών μας. Η αύξηση της δυναμικότητας που πετύχαμε είναι 65%, με αποτέλεσμα να μπορούν να εξυπηρετηθούν 260 οικογένειες σήμερα σε σχέση με τις 120 οικογένειες των παλιών σταθμών. Η αύξηση κατά 90 θέσεις είναι αποκλειστικά δική μας κατάκτηση.

Αυτό είναι κομβικό σημείο ως προς τη διεκδίκηση πολύ μεγαλύτερης επιχορήγησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα στους σταθμούς μας.

Επιπλέον στελεχώθηκαν οι σταθμοί όπως ορίζει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας τους, με απλά λόγια ,έγιναν προσλήψεις προσωπικού βρεφονηπιοκόμων, όπως έπρεπε να γίνουν, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ασφάλεια των παιδιών χωρίς καμιά διάθεση περικοπών και τσιγκουνιάς.
  • Το 2015 μετεγκαταστάθηκαν οι δυο Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Κερατέας σε νέο κτίριο .
Η νέα διοίκηση επιτάχυνε την ολοκλήρωση του έργου .

Όλες οι δαπάνες, ο σχεδιασμός, η επιλογή, η επίβλεψη, η τελική διαμόρφωση όλου του εξοπλισμού καθώς και ο ποιοτικός έλεγχος διενεργήθηκαν αποκλειστικά από το δήμο, ώστε να καλυφθεί κάθε σύγχρονη ανάγκη και να τεθεί ο σταθμός σε λειτουργία με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό.
  • Ανάπλαση όλου του εξωτερικού χώρου του Βρεφονηπιακού σταθμού του Λαυρίου και εδαφοκάλυψη με φυτά, ώστε τα νήπια του Λαυρίου να μην εκτίθενται σε βλαβερά ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
  • Για άλλη μια φορά στελεχώσαμε με παιδίατρο τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έχοντας πρώτη φορά όμως υλικοτεχνική υποδομή σε φάρμακα έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε ιατρικές καρτέλες, ώστε να υπάρχει μια υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα στα νήπια.
  • Εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το έτος 2015-2016 και με μέγιστη απορρόφηση μέχρι του ποσού των 452.000 ευρώ. Το τελικό ποσό καθορίζεται βέβαια από τη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα, και σας καλούμε να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός των νηπίων του δήμου μας, αλλά και όσων αναζητούν εργασία .

• Για πρώτη φορά έγινε πρόχειρος διαγωνισμός για τις προμήθειες των Βρεφονηπιακών Σταθμών την χρονιά 2014-2015,όπως η επίτροπος επέβαλε ,για να μην έχουμε κυρώσεις κάνοντας απευθείας αναθέσεις όπως παλιά . Το 2015-2016 θα γίνει ανοιχτός διαγωνισμός για τις ανάγκες σίτισης των νηπίων για πρώτη φορά, με πλήρη όμως περιγραφή προϊόντων ώστε να εξασφαλίσουμε στα νήπια υψηλών προδιαγραφών σίτιση.

• Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Ο παππούς και η γιαγιά στον παιδικό» με συμμετοχή της τρίτης ηλικίας στη διαπαιδαγώγηση των νηπίων μέσα από αφηγήσεις και παραμύθια, ώστε να εξασφαλίζεται η διαγενεακή επικοινωνία, τόσο ωφέλιμη για όλους , όπως όλες οι σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν.

• Συνεχίσαμε την παρακολούθηση της ομαλής ροής της χρηματοδότησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με αποστολή στοιχείων και επικοινωνία με Ε.Ε.Τ.Α.Α, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων , ώστε να μπορέσουν οικογένειες και τα άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τρίτης ηλικίας να επιβιώσουν και να τύχουν της φροντίδας , την οποία κάθε ανήμπορος και ασθενής οφείλει να έχει σήμερα.

• Στο ΝΠΔΔ Κέφαλος για πρώτη φορά έγινε έναρξη λογαριασμού παγίας, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις έκτακτες ανάγκες του χωρίς να μένουν εκκρεμότητες, οι οποίες εκθέτουν το δήμο και το νομικό πρόσωπο αντίστοιχα. Αυτό λειτούργησε ευεργετικά σε πάμπολλες περιπτώσεις.

• Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των κοινωνικών δομών στην αρχή του 2015 έγιναν 8 προσλήψεις διμήνων . Με το νέο προγραμματισμό θέσεων το 2015-2016 δίνουμε λύσεις με 8 μήνα και 11μήνα για να υπάρξει πιο σωστή και αντικειμενική διαχείριση των αναγκών των κοινωνικών δομών.

• Έναρξη και Λειτουργία για πρώτη φορά του προγράμματος ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο μας προκειμένου να καταγραφούν οι ιατρικές ανάγκες πληθυσμού και να παραπεμφθούν όσοι πολίτες έχουν ανάγκη σε συμβεβλημένους ιατρούς. Η εκστρατεία έγινε με στοχευμένες ομιλίες, δωρεάν εξετάσεις και επιστημονική ενημέρωση των δημοτών.

• Λειτουργία προγραμμάτων ενημέρωσης σχετικά με ιατρικά θέματα και ημερίδες δωρεάν εξέτασης για τα μέλη των δομών των ΚΑΠΗ ( με μέτρηση χοληστερίνης, σακχάρου , σπειρομέτρηση, έλεγχο σπίλων, κ.ά.)

Επιπλέον όσων αφορά στα ΚΑΠΗ του δήμου μας διατηρήσαμε σε μια δύσκολη συγκυρία ένα ευρύτατο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ,αλλά και εκδρομών ώστε να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Πραγματοποιήσαμε μονοήμερες και πολυήμερες εκδρομές εσωτερικού, πρωινούς και απογευματινούς περιπάτους , επισκέψεις σε θέατρα (Μέγαρο Μουσικής Παλλάς), μουσεία, καθώς και παράλληλες δράσεις -επισκέψεις των δύο Κ.Α.Π.Η με στόχο την καλλιέργεια μιας ενοποιημένης αντίληψης στα πλαίσια του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου.

Επιπλέον, σχεδιάσαμε φροντίσαμε και υλοποιήσαμε την ανακαίνιση όλου του ισόγειου χώρου του ΚΑΠΗ Λαυρίου και την αλλαγή όλου του εξοπλισμού της κουζίνας και της τραπεζαρίας του με συνολικό κόστος λιγότερο από 30.000 ευρώ!

Η βαφή όλου του εξωτερικού του ΚΑΠΗ Λαυρίου έγινε από το δήμο εξοικονομώντας έτσι δεκάδες χιλιάδες ευρώ για το δήμο.

• Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Ευ κίνησις» από την Περιφέρεια, για τους εργαζόμενους και τους πολίτες του δήμου για την ευαισθητοποίηση σε θέματα κίνησης και ευ ζειν στο χώρο εργασίας και στην καθημερινότητα.
  • Σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΚΗΦΗ ,το οποίο λειτουργεί στην Κερατέα και φροντίζει άτομα με αδυναμία λόγω ασθένειας στην αυτοεξυπηρέτηση, για πρώτη φορά δεν επιχορηγήθηκε πλήρως από την ΕΕΤΑΑ. Αυτό είχε ως συνέπεια, προκειμένου να μην βρεθούν οικογένειες χωρίς τη στήριξη του προγράμματος, αλλά και εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, ο Δήμος να επιχορηγήσει το ΝΠΔΔ με 70000 το 2015 για το ΚΗΦΗ, αλλά και να δεσμευτεί να επιχορηγήσει και τη συνέχιση του προγράμματος το 2016, ώστε να μην κλείσει η δομή του ΚΗΦΗ.

Στο πρόγραμμα ΚΗΦΗ για πρώτη φορά το 2015 πραγματοποιήθηκαν ατομικές συνεδρίες από ψυχολόγο στις οικογένειες των ωφελούμενων του προγράμματος, ώστε να διαπιστωθούν και να καταγραφούν οι ανάγκες , οι ελλείψεις , οι προτάσεις και να αξιολογηθεί το πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση του και την παροχή όσο το δυνατόν υψηλότερων υπηρεσιών.

• Επιπλέον προβήκαμε στην έγκριση Στέγασης του Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλειας ΙΚΑ –ΕΤΑΜ στη Δημοτική Ενότητα Κερατέας, και παραχώρηση χώρου για Γραφείο στο Δημαρχείο Κερατέας.

• Στα πλαίσια των καλών πρακτικών και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, υπογράψαμε και συμμετέχουμε στο Σύμφωνο των Δημάρχων, μια φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσμοθετήθηκε με σκοπό να μετριασθεί η κλιματική αλλαγή μέσω υλοποίησης πολιτικών βιώσιμης ενέργειας και μείωσης κατά 20% των εκπομπών CO2 έως το 2020. Πήγα στις Βρυξέλλες, συνομίλησα με άλλους Δημάρχους τόσο της Ελλάδας όσο και άλλως Ευρωπαϊκών πόλεων, ανταλλάξαμε γόνιμες ιδέες και γίνεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός προκειμένου να ενσωματωθούν στα έργα του Δήμου μας και άλλα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης πέραν του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που προανέφερα, και που θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

• Τέλος, στην στρατηγική της Κοινωνικής μας Πολιτικής που αφορά τα παιδιά και τους εφήβους θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην Κατασκήνωση της Κερατέας. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση λειτούργησε και φέτος με εμπλουτισμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τα παιδιά, που περιλάμβανε ιππασία, τοξοβολία, ποδόσφαιρο και πολλά ακόμη, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες. Μέσα σε ένα πευκοδάσος που καταλήγει στη θάλασσα, η κατασκήνωση αυτή δε μπορεί παρά να είναι ο ονειρεμένος τόπος διακοπών κάθε μικρού παιδιού. Με έμφαση στην υψηλή ποιότητα και τα αυστηρά κριτήρια λειτουργίας, τις εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής αλλά και το πολυεπίπεδα βελτιωμένο διαδραστικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας, βασικό μέλημα τόσο του Δήμου Λαυρεωτικής όσο και των ιθυνόντων της κατασκήνωσης , είναι η ευχάριστη και προσεκτική φροντίδα των παιδιών.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και τα capital controls, που παραλίγο να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα της λειτουργίας της κατασκήνωσης , ο Δήμος όχι μόνο κατάφερε να βρει τη διέξοδο και να λειτουργήσει την κατασκήνωση με πολύ χαμηλό κόστος για τους γονείς, αλλά ταυτόχρονα κατόρθωσε να προσφέρει μια πλειάδα θέσεων , μοιρασμένες σε 4 περιόδους, ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά των δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην Παιδική Εξοχή.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθλητισμός
Για τη Δημοτική μας αρχή, βασικό ρόλο διαδραματίζει στην τοπική κοινωνία ο αθλητισμός. Τα διάφορα αθλήματα αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά της πόλης μας, ώστε να μυηθούν στον αθλητισμό. Σκοπός δεν είναι ο πρωταθλητισμός , αλλά ο μαζικός αθλητισμός, η καλλιέργεια του ευ αγωνίζεσθαι και της ομαδικότητας , οφείλουμε να τον υποστηρίξουμε με δράσεις με έργα του Δήμου.
  • Προχωράμε σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής για κατασκευή γηπέδου 8Χ8 ύψους 350.000 Ευρώ στην Κερατέα.
  • Προχωράμε σε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής ύψους 550.000 Ευρώ για αποκατάσταση του συνθετικού χλοοτάπητα του Γηπέδου Βογιατζής
  • Έγιναν εργασίες αποκατάστασης του φυσικού χλοοτάπητα αλλά και άλλες εργασίες στο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Κερατέα ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
  • Μετά την άνοδο της ομάδας μπάσκετ στην Α1 κατηγορία, έγιναν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου, με ίδια κεφάλαια δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
  • Το Μάιο και τον Ιούνιο διοργανώθηκαν και διεξήχθησαν με επιτυχία Τελικοί Κυπέλλου Final 4 ανδρών και παίδων.
  • Διοργανώθηκαν και διεξήχθησαν με μεγάλη συμμετοχή Αθλητικές εκδηλώσεις στο Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου. Συγκεκριμένα έγιναν τα Σχολικά Πρωταθλήματα των ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ – ΚΕΡΑΤΕΑΣ που περιελάμβαναν Σχολικό Πρωτάθλημα Χειροσφαίρισης ΑΓΟΡΙΩΝ – ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ των Δημοτικών Σχολείων Λαυρίου και Σχολικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης ΑΓΟΡΙΩΝ – ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ των Δημοτικών Σχολείων της Κερατέας.
  • Διοργανώθηκαν επίσης με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στο Κλειστό Γυμναστήριο, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τραμπολίνο, Αγώνας Καλαθοσφαίρισης του Κέντρου Προσφύγων και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  • Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος το 15ο Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής Ανατολικής Αττικής του Δήμου Λαυρεωτικής και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση της Ανατολικής Αττικής και μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, αφιερωμένη στα 150 χρόνια από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου. Συμμετείχαν 27 φορείς από όλη την Αττική, με 47 προγράμματα ,ενώ οι συμμετέχοντες όλων των ηλικιακών ομάδων, από την προσχολική ηλικία έως την Τρίτη ηλικία, ξεπέρασαν τους 900, αριθμός ρεκόρ της διοργάνωσης!!! Στην εν λόγω εκδήλωση ήταν παρόντες 3000 θεατές.
  • Έγιναν αγώνες αξιολόγησης TAE KNOW DO και Καράτε, αλλά και πλήθος ακόμα αγώνων και τουρνουά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ το ανθρώπινο δυναμικό του ΝΠΔΔ Θορικός, και τη διοίκηση του Κλειστού Γυμναστηρίου για την άψογη συνεργασία.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Το έτος που μόλις πέρασε αποτέλεσε ένα έτος ορόσημο για το Δήμο Λαυρεωτικής και πιο συγκεκριμένα για την πόλη του Λαυρίου, καθώς συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την ίδρυση του Νεότερου Λαυρίου. Τότε που στο παρηκμασμένο ψαροχώρι από τους ρωμαϊκούς χρόνους, άναψαν οι κάμινοι και ξεκίνησε να στήνεται η βιομηχανική παραγωγή , προάγγελος της ακμής που εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη χώρα. Σε αυτά τα πλαίσια, οργανώθηκε ένα πλούσιο πολιτιστικό φεστιβάλ στα πλαίσια των Θορικίων 2015.
  • Πλούσιο πολιτιστικό φεστιβάλ τα Θορίκια παρά τους χαλεπούς καιρούς. Όπως βλέπετε και στο βίντεο γουόλ, ο Δήμος μας όχι μόνο δε στερήθηκε πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά ήταν και ιδιαίτερα ποιοτικές , με τη συνδρομή τόσο των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων όσο και εθνικής εμβέλειας καλλιτεχνών. Αποκορύφωμα όλων, ήταν η παράσταση του μελοδράματος ΜΗΔΕΙΑ με την Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στο αρχαιότερο Θέατρο του κόσμου, αυτό του Θορικού. Η παράσταση αυτή, παρουσία της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, του Αντιπεριφερειάρχη και φίλου του Πέτρου του Φιλίππου, της Υπουργού Πολιτισμού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, σηματοδότησε την επαναλειτουργία του και την έναρξη των έργων της αναστήλωσης του.
  • Παράλληλα, υπήρξε ένας οργασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανεξαρτήτως του καθιερωμένου καλοκαιρινού φεστιβάλ. Τις εκδηλώσεις στηρίξατε και εσείς οι δημότες του Λαυρίου και της Κερατέας, καθώς ήταν όλες κατάμεστες. Η Γιορτή Μελιού στην Κερατέα, οι συναυλίες, τα θέατρα, η μοναδική μουσική παράσταση στο Σούνιο με την πανσέληνο του Αυγούστου.. Στόχος όλων αυτών, ήταν και είναι, να αναδείξουμε το στιβαρό πολιτιστικό υπόβαθρο που έχει ο τόπος μας.
  • Επανενεργοποιήσαμε τις αδελφοποιήσεις μας με παράλληλη αξιοποίηση τους. Πιο συγκεκριμένα, το Μάρτιο θα καταφθάσει εδώ ομάδα 20 φοιτητών από την αδελφοποιημένη πόλη του Quimper της Βρετάνης, μιας καλαίσθητης πόλης με φοβερή ρυμοτομική και αρχιτεκτονική, φωτογραφίες μπορείτε να δείτε αυτή τη στιγμή πίσω μου. Ομάδα λοιπόν φοιτητών θα μας επισκεφθεί σε 2 μήνες και με χορηγία φυτών και σπόρων από το Quimper, θα έρθουν δωρεάν με δικά τους έξοδα διαμονής να διαμορφώσουν έναν ολάνθιστο κήπο στο κενό χώρο δίπλα από το Δημαρχείο του Λαυρίου.
  • Βραβεύσαμε τους μαθητές-επιτυχόντες για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με δώρο και τιμητική περγαμηνή, ενώ κληρώσαμε και σύγχρονα tablets, ανταποκρινόμενοι στις εξελίξεις της τεχνολογίας και των αναγκών των νέων.
Έργα στο εγγύς μέλλον

Αγαπητοί συνδημότες, ξέρω ότι πιθανόν σας κούρασε η καταγραφή των όσων έγιναν στην πόλη μας τη χρονιά που μας πέρασε. Πριν όμως κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά σε κάποιες προτεραιότητες που ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει για έργα και δράσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Έχει ήδη εκπονηθεί σε υπόβαθρο GIS η καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί ειδική μελέτη
  • για την αντικατάσταση αυτών με νέου τύπου LED για βελτίωση του επιπέδου Δημοτικού φωτισμού και θα προσφέρει στο Δήμο εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως 55% με 70%,που σημαίνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600.00 ευρώ.
  • Έχουμε υποβάλει μαζί με το ΙΓΜΕ αίτημα για να ενταχθεί το Γεωπάρκο του Δήμου Λαυρεωτικής στο παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
  • Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου μας με το ΤΠΠΛ, προχωράμε σε ίδρυση και λειτουργεία Διεθνούς Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πολυτεχνείου στο Λαύριο για διοίκηση λιμένων ΑΕ και κατασκευή λιμενικών έργων τουριστικών μαρίνων, σε κτίριο του Τεχνολογικού Πάρκου.
  • Εκπονούνται μελέτες με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του Δήμου μας και όλων των Δημοτικών κτιρίων του Δήμου μας.
  • Παράλληλα, έγιναν μελέτες για βιοκλιματική αναβάθμιση δημόσιων ανοικτών χώρων στις περιοχές της Νεάπολης και των ευρύτερων χώρων του Δημαρχείου, ύψους 2.101.057 ευρώ.
  • Έχει γίνει μελέτη για προσθήκη και επέκταση 8 αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο Λαυρίου, ύψους 1.136.000 + ΦΠΑ.
  • Ταυτόχρονα, εκπονείται μελέτη για συντήρηση και επίστρωση δρόμων προς δασικές εκτάσεις, ύψους 1.400.000 € +ΦΠΑ .
  • Εκπονείται μελέτη για αναβάθμιση και επισκευή του βιολογικού καθαρισμού Κερατέας προϋπολογισμού 450.000 ευρώ συν ΦΠΑ
  • Εκπονήθηκε μελέτη για ενίσχυση και αποκατάσταση υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης στην «Ποσειδωνία» και στην περιοχή «Άνω Όρια», ύψους 1.500.000 ευρώ.
  • Αποχέτευση της Παραλιακής Ζώνης του Λαυρίου, με κόστος 550.000 € + ΦΠΑ.
  • Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου του Λαυρίου, θα ξεκινήσει η 2η φάση ύψους με έργα 7,5 εκ Ευρώ , που θα εκτείνονται από το κέντρο έως και το λιμάνι.
  • Θα υπάρξει μελέτη που αφορά την ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου Αθηνών Λαυρίου που διέρχεται μέσα από την Κερατέα σε συνδυασμό με κυκλοφοριακή μελέτη που θα εκπονηθεί από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και ανακατασκευή των όμορων πλατειών ύψους 5.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ
  • Προβαίνουμε σε αγορά 3 οχημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Υπηρεσιών του Δήμου
  • Τα αδέσποτα σκυλιά που ήταν σε έξαρση την θερινή περίοδο , ήδη τους καλύπτουμε με ένα πολύ σοβαρό ποσό (40.000 ευρώ) την τροφή αλλά και τις στειρώσεις και εμβολιασμούς και στεγάζονται σε ειδικό χώρο 220 σκυλιά. Στόχος μας είναι πολύ άμεσα, να μειωθεί ο αριθμός των υπόλοιπων αδέσποτων, προκειμένου οι δημότες να κυκλοφορούν με ασφάλεια χωρίς τον κίνδυνο επίθεσης από κάποιο σκυλί.
  • Είμαστε σε τελική φάση με την Περιφέρεια , ώστε να γίνει προγραμματική σύμβαση Δήμου- Περιφέρειας, όπου η Περιφέρεια θα καλύψει το υπόλοιπο για 9 Πολεοδομικές Μελέτες ύψους 3.983.716,50€.
  • Εκπονήθηκαν και είναι έτοιμες μελέτες για υποβολή στο νέο ΕΣΠΑ σχετικά με α) την ανάδειξη της 1ης σιδηροδρομικής σήραγγας της χώρας μας στην Καμάριζα και β)την αποκατάσταση διατηρητέου οστεοφυλάκιου του κοιμητηρίου Λαυρίου.
  • Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, συνολικού εμβαδού 9.500 στρεμμάτων , θα οργανωθεί και θα αποτυπωθεί σε πληροφοριακό σύστημα GIS. H συγκεκριμένη πλατφόρμα θα εξυπηρετήσει και άλλες ανάγκες του Δήμου και των υπηρεσιών του.
  • Τέλος, είμαστε πολύ κοντά σε έναν ακόμη στόχο του Δήμου μας, την επαναλειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου. Είμαστε σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και με το φίλο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, προκειμένου να βγάλουμε τις απαραίτητες άδειες και μέσα στο 1ο εξάμηνο του 16, θα λειτουργήσει και πάλι ο Lavrio FM, ένα εργαλείο ενημέρωσης τόσο για το Δήμο όσο για το σύγχρονο δημότη και επισκέπτη. Ο σταθμός, ήδη λειτουργεί διαδικτυακά και απώτερος σκοπός μας είναι να λειτουργήσει και με web tv, δηλαδή με δυνατότητα οπτικής κάλυψης μέσω διαδικτύου.
  • Κράτησα για το τέλος το μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο έργο του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Μέσα στο Δεκέμβρη, είχα συνάντηση στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σγουρίδη, μαζί και με τους υπόλοιπους Δημάρχους Μεσογείων, με θέμα την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στα Μεσόγεια και το Λαύριο. Μου ανακοινώθηκε το ένθερμο ενδιαφέρον της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη δρομολόγηση του σχεδίου επέκτασης του προαστιακού σιδηροδρόμου Αττικής από το Κορωπί μέχρι και το Λαύριο και σύνδεση με τον λιμένα του Λαυρίου. Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ με κονδύλι ύψους 160.000.000 Ευρώ αλλά και με επιχορήγηση ύψους 100.000.000 Ευρώ για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει με μελέτη-κατασκευή, η οποία θα έχει διττό όφελος καθώς αφενός θα εξοικονομηθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των έργων και αφετέρου θα δεσμευτούν τα απαραίτητα κονδύλια. Σας διαβεβαιώ ότι βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους παράγοντες, καθώς αποτελεί νούμερο ένα έργο στην ατζέντα διεκδικήσεων του Δήμου μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες

Προσπάθησα όσο πιο συμπυκνωμένα και τεκμηριωμένα να αναφερθώ σε στοιχεία, πολιτικές, κατακτήσεις και έργα αυτού του πρώτου χρόνου άσκησης διοίκησης.

Γνωρίζω, όλοι ας γνωρίζουμε ότι μέσα στην κρίση, τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους. Σε κοινωνικό, προσωπικό, αλλά και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Λέω όμως με όλη τη ένταση του πάθους μου που έχω για τον τόπο μας ότι θα το παλέψουμε, θα αγωνιστούμε και τελικά θα τα καταφέρουμε.

Ούτε μια μέρα δε θα πάψω να εργάζομαι για το στόχο αυτό.

Θα εξακολουθώ να χτυπώ πόρτες συνεργασίας και διεκδίκησης από την κεντρική και την περιφερειακή διοίκηση, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε ένα πρόγραμμα, ούτε ένα έργο.

Θα παραμείνω σε ανοικτή γραμμή διαλόγου μαζί σας, σε γραμμή λογοδοσίας και συναπόφασης, ανεξαρτήτως δημοτικής ενότητας και βέβαια εκλογικής προτίμησης.

Θα εξακολουθώ να απευθύνομαι με υψηλές απαιτήσεις στην αντιπολίτευση ώστε να αναλάβει επιτέλους το δημιουργικό της ρόλο

Θα εξακολουθώ να σας δίνω το λόγο και το λογαριασμό για ό,τι συμβαίνει στο Δήμο μας

Θα εξακολουθώ να είμαι απαιτητικός από τους συνεργάτες μου, τους αιρετούς και της παράταξής μας, επιδιώκοντας την μέγιστη προσήλωσή τους στο έργο μας, το μέγιστο σεβασμό τους στη βούλησή σας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμμετοχή σας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας όχι του χρόνου.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο προσεχές τρίμηνο όπου θα πραγματοποιήσουμε λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να ακούσουμε τα επιμέρους προβλήματα της κάθε ενότητας, να καταγράψουμε απόψεις και να επιχειρήσουμε λύσεις.

Όσο το κανάλι αυτό ανάμεσά μας θα είναι ανοικτό δε φοβάμαι τίποτα!

Με προγραμματισμό, οργάνωση, ενότητα δυνάμεων, συμμετοχή και συνδιαμόρφωση των στόχων μας θα τα καταφέρουμε!!!!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου