Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Κανάλια: 4 άδειες και μετά καραμπόλες

Σφοδρές αναμένεται να είναι οι συγκρούσεις καναλαρχών τόσο μεταξύ τους όσο και με την κυβέρνηση το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς κορυφώνονται οι διεργασίες για τη
ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου μέσω της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η κυβέρνηση σκοπεύει να δημοπρατήσει τέσσερις άδειες, που συνεπάγεται ότι θα δυο από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς θα μείνουν εκτός. Αν και τα κριτήρια συμμετοχής στο διαγωνισμό δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να απαιτήσει ισχυρές δεσμύσεις όσον αφορά το προσωπικό, την οικονομική βιωσιμότητα και την ανεξαρτησία των εταιριών που θα τις αναλάβουν.




Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το σκηνικό που δημιουγείται δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε συμπράξεις πολλών επιχειρηματιών υπό το πρίσμα του αποκλεισμού από την επόμενη ημέρα. Συζητήσεις υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να οδηγούν κάπου, καθώς άπαντες αναμένουν τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, δια στόματος του, υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει διαμηνύσει ότι αν χρειαστεί θα δημιουργήσει νέο φορέα -εκτός του ΕΣΡ- τη σύσταση του οποίου μπλοκάρει η αντιπολίτευση.
Ενδεικτική τον προθέσεων της κυβέρνησης ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έθεσε θέμα διαφάνειας στις σχέσεις τραπεζών-media τόσο σε επίπεδο διαφημιστικών budget όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι τράπεζεςέσπευσαν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια του Τηλέτυπου (Mega Channel), εισάγοντας και την καινοφανή ρήτρα που παραιτούνται από το δικαίωμα μετατροπής του ομολογιακού σε μετοχές.
Η διαδικασία
Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, απαιτείται η συγκρότηση του νέου ΕΣΡ και αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την 10 Ιανουαρίου, αφού δηλαδή υπάρξει νέος πρόεδρος στη ΝΔ. Όπως γίνεται γνωστό υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία το κλίμα που διαμορφώθηκε στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν συναινετικό, καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου, οι οποίες φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Όσο πλησιάζει πάντως η ώρα της κρίσης τόσο οι διεκδικητές θα ρίχνουν όλα τα «όπλα» στη μάχη και μένει να αποδειχθεί ποιοι τελικά θα είναι αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως το μοίρασμα της πίτας θα είναι απόρροια της διαμόρφωσης των επιχειρηματικών ισορροπιών. 
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα τελευταία δρώμενα στον χώρο των media αναφέρουν πως τα κανάλια STAR, ALPHA και ANT1 είναι οι βασικοί παίκτες που θα λάβουν τελικά την πολυπόθητη άδεια ενώ μια "θέση στον ήλιο" διεκδικούν Mega, SKAI και «Ε».
Σε επιμέρους στοιχεία οι πληροφορίες αναφέρουν πως το STAR, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη θα στηρίξει το επιχειρηματικό εγχείρημα το οποίο φέρεται ικανό να καλύψει τις απαιτήσεις του νέου νόμου. Ενδεικτική άλλωστε είναι η στροφή στην ποιοτικότερη ειδησεογραφική ενημέρωση, ενώ υπενθυμίζεται και η απόκτηση επιπλέον δημοσιογραφικού δυναμικού (κυρίως από το Mega) το τελευταίο διάστημα. 
Ο ΑΝΤ1 επίσης φαίνεται ότι θα παραμείνει στο παιχνίδι, με την οικογένεια Κυριακού να έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση της με το Μαξίμου, ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει σε εξυγίανση του σταθμού, με σημαντική περικοπή του κόστους. Ο όμιλος ANT1 θεωρείται εξάλλου, όλα αυτά τα χρόνια, ως ο κατεξοχήν μιντιακός όμιλος με επενδύσεις κατα καιρούς που η διοίκηση καλείται να στηρίξει και να καλύψει αν χρειαστεί ώστε να έχει θέση στην νέα εποχή στο τηλεοπτικό τοπίο, βάσει των αυστηρότερων κανόνων που θα λάβουν χώρα. 
Σε ό,τι αφορά στον ΑLPHA του Δημήτρη Κοντομηνά, παρά τα όσα σχετίζονται με τις εκκρεμείς φορολογικές του υποθέσεις, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως θα λάβει άδεια.
Μάχη αναμένεται να δώσουν MEGA, SKAI και «E» με την υπόθεση του "Μεγάλου Καναλιού" να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τα δάνεια του ΔΟΛ και του Πήγασου, εταιριών συμφερόντων Ψυχάρη και Μπόμπολα, και βεβαίως εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις οι βασικοί μέτοχοι θα καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει έντονη κινητικότητα σε οικονομικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα και πληροφορίες αναφέρουν πως όσον αφορά διάφορες υποχρεώσεις του ΔΟΛ αναμένεται να πληρωθούν εντός της εβδομάδας μισθοί και εκκρεμότητες των δανείων που υπάρχουν. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, η αντιπαράθεση ήταν γνωστή με κορυφαία εκείνη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. 
Σχετικά με το SKAI είναι γνωστό πως μεταξύ της κυβέρνησης και του Γιάννη Αλαφούζου υπάρχει κόντρα, με το κανάλι του Φαλήρου να έχει παίξει μονομερώς, όχι μόνο από την εποχή του δημοψηφίσματος, αλλά και συνολικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Αλαφούζος πάντως εμφανίζεται να διαθέτει ρευστότητα τελευταία, προσλαμβάνει κόσμο, κάνει νέες εκπομπές και φέρνει πανάκριβες παραγωγές, όπως το X FACTOR. 
Τέλος για το «E» του Φίλιππου Βρυώνη, αξίζει να αναφερθεί πως είναι ο μόνος κερδοφόρος τηλεοπτικός σταθμός, τον οποίο, όπως λέγεται καλοβλέπουν οι βαρόνοι των media, διότι θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά στη θέση του Mega, ένα καινούριο Mega. Δηλαδή ένα κανάλι με άξονα την ειδησεογραφία, που ταυτόχρονα δεν θα κουβαλάει τα βάρη και τις υποχρεώσεις της Τηλέτυπος Α.Ε.
Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το κυβερνητικό επιτελείο να θέλει να κινηθεί σε δυο βασικούς άξονες: Η τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και η εισροή σημαντικών εσόδων για το δημόσιο.  
Τέλος, υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας φέρεται να είχε εκδηλώσει και η πλευρά της Γιάννας Αγγελοπούλου. Όπως επισημαίνεται τέλος χώρος υπάρχει για όλους και για νέους παίκτες εφόσον πράγματι τηρούν τις προϋποθέσεις«Δεν μπορεί να διεκδικούν άδεια σταθμοί που βρίσκονται σε καθεστώς αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, ήταν η αποστροφή κορυφαίου παράγοντα»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου