Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Βρετανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν πέντε νέες μαύρες τρύπες

Βρετανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν πέντε νέες μαύρες τρύπες 
Είναι πιθανό να υπάρχουν άπειρες μαύρες τρύπες στο σύμπαν, αθέατες από τους επιστήμονες, καθώς κρύβονται κάτω από στρώματα σκόνης και αερίων
Το σύμπαν θα μπορούσε να είναι γεμάτο με εκατομμύρια περισσότερες μαύρες τρύπες από ο,τι πιστευόταν στο παρελθόν, αποκαλύπτει ανησυχητική νέα έρευνα.




Πέντε τεράστιες μαύρες τρύπες που καλύπτονταν από σκόνη και αέρια εντοπίστηκαν πρόσφατα από Βρετανούς αστρονόμους. Η ανακάλυψη αυτή δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια ακόμη μαύρες τρύπες, διασκορπισμένες στο σύμπαν.

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες αποτελούν ισχυρές, κοσμικές τρύπες, το βαρυτικό πεδίο των οποίων είναι τόσο δυνατό, ώστε τίποτα, ούτε καν το φως, να μην μπορεί να ξεφύγει από αυτές.

Αυτό που πρόδωσε την ύπαρξη των νέων μαύρων τρυπών ήταν οι υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ, που εκπέμπονται γύρω από αυτές στο κέντρο των πέντε γαλαξιών.

Ο φόβος που προκύπτει από την ανακάλυψη αυτή είναι ότι κάποια από αυτές τις τρύπες θα μπορούσε να πλησιάσει στο ηλιακό μας σύστημα. Η βαρύτητα τους θα μπορούσε να μεταβάλλει την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, προκαλώντας καύσωνες με εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου και χειμώνες με πολικές θερμοκρασίες, θέτοντας σε κίνδυνο κάθε μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη.

Ο George Lansburry, επικεφαλής των ερευνητών στο «Centre for Extragalactic Astronomy» που στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο του Durham είπε πως: «Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζαμε για τις μαύρες τρύπες που δεν καλύπτονταν από σκόνη και αέρια, αλλά υποψιαζόμασταν ότι θα υπήρχαν πολλές ακόμα κρυμμένες. Χάρη στο Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR) της NASA μπορέσαμε για πρώτη φορά να δούμε καθαρά αυτά τα «κρυμμένα τέρατα», που ξέραμε ότι υπήρχαν, αλλά μας διέφευγαν γιατί ήταν καλυμμένα».

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματα τους στο «Royal Astronomical Society's Meeting», στο Llandudno της Ουαλίας.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Εγκαταστάσεων (STFC), έλαβε την έγκριση για δημοσίευση στο «The Astrophysical Journal».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου