Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Οδηγίες για έλεγχο του βάρους των παιδιών

Του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Παναγιώτη Π. Μπαξεβάνη
  1. Δεν διακρίνουμε ποτέ τα τρόφιμα σε «καλά» και σε «κακά». Μόνο στις διατροφικές συνήθειες μπορούμε να αποδώσουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς.
  2. Έχουμε πάντα στο σπίτι υγιεινά σνακ όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς κλπ και όχι γλυκά και σνακ με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο (πχ. κρουασάν, μπισκότα)
  3. Φροντίζουμε να υπάρχει ένα ήσυχο, χαρούμενο και ασφαλές περιβάλλον όταν καθόμαστε στο τραπέζι για φαγητό.
  4. Παρακινούμε το παιδί μας με παράδειγμα τον εαυτό μας να είναι δραστήριο και να μην ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  5. Μιλάμε με το παιδί μας σχετικά με το βάρος του και μαθαίνουμε πως νιώθει και εν συνεχεία το υποστηρίζουμε και του δείχνουμε ότι το αποδεχόμαστε πλήρως.
  6. Δεν πιέζουμε λεκτικά ή με τη μορφή τιμωρίας το παιδί σας σε διατροφικά θέματα πχ. «Φάε το γιαούρτι σου» ή «Αν δεν φας όλο σου το φαγητό δεν θα δεις τηλεόραση» κλπ
  7. Φροντίζουμε τα γεύματα που καταναλώνει το παιδί μας να έχουν μεγάλη ποικιλία και να περιέχουν τρόφιμα από την πλειονότητα των ομάδων τροφίμων.
  8. Φροντίζουμε να κάνουν ισορροπημένες επιλογές στο κυλικείο του σχολείου όπως :
α)Τοστ με τυρί και γαλοπούλα
β)Φυσικοί χυμοί από φρέσκα φρούτα
γ)Φρέσκα Φρούτα
δ)Κουλούρι Θεσσαλονίκης
ε)Σταφιδόψωμο-Κουλούρι με σταφίδες
ζ)Γάλα
η)Κριτσίνι ολικής αλέσεως
Δώστε από σήμερα σημασία στη διατροφή των παιδιών σας. Θυμηθείτε ότι από μικρή ηλικία καθορίζονται οι διατροφικές μας συνήθειες και διαμορφώνουμε τόσο σωματική όσο και συναισθηματική σχέση με το φαγητό. 

Μια λανθασμένη αρχή στην παιδική ηλικία σε μεγάλο ποσοστό οδηγεί σε δια βίου προβληματική σχέση με το φαγητό και συμβάλλει στη δημιουργία προβλημάτων υγείας που θα μας ακολουθούν για μια ζωή. Συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας για την κατάρτιση ενός διατροφικού πλάνου που θα ωθήσει το παιδί στη διαμόρφωση σωστών διατροφικών συνηθειών και προτύπων που θα ακολουθούν το παιδί σε όλη την ενήλικη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου