Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Πήρε την Κρήτη... και τη σήκωσε

Αυτοκίνητο πλακωμένο από δένδρο
Tη ζωή ενός 64χρονου και τον τραυματισμό ενός μαθητή Λυκείου στοίχισαν οι θυελλώδεις νοτιάδες που σαρώνουν από χθες την Κρήτη. Τα δύο σοβαρότερα περιστατικά σημειώθηκαν στα Χανιά, που χτυπήθηκαν περισσότερο από τα φυσικά φαινόμενα.
Το δυστύχημα συνέβη στην πόλη των Χανίων, στη Λεωφόρο Σούδας, στις 10 το πρωί, όταν έπεσε κομμάτι από μεγάλο ευκάλυπτο που βρίσκεται στο πλάι της λεωφόρου.




Το τεράστιο κλαδί έπεσε μέσα στο οδόστρωμα και πάνω στο ημιφορτηγό του 64χρονου, ο οποίος είχε σταματήσει σε φανάρι.
Παρά την άμεση επέμβαση των διασωστών του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, ο άνδρας άφησε μέσα στο αυτοκίνητο την τελευταία του πνοή.
Σε άλλο περιστατικό στο Λύκειο του Βάμου Χανίων, μαθητές κινδύνευσαν επίσης από πτώση δέντρου λόγω του αέρα. Ενας εξ αυτών τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής για τις πρώτες βοήθειες.
Μετά τον τραυματισμό του μαθητή, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκδόθηκε οδηγία ώστε τα σχολεία να μείνουν σήμερα κλειστά.
Κλειστός επίσης θα παραμείνει ο Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, με απόφαση του τοπικού δήμου, καθώς κρίθηκε πως υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των δημοτών και των επισκεπτών.
Σε σταθμούς μέτρησης στο νησί η ταχύτητα των ανέμων καταγράφηκε έως και 155 χλμ/ώρα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή συστήνει στους οδηγούς η Τροχαία μέχρι την εξασθένιση των φαινομένων.
Σοβαρά προβλήματα με πτώσεις δέντρων και ζημιές σημειώθηκαν σε όλο το νησί, ενώ στο Ηράκλειο έπεσε ο ιστορικός φοίνικας που έστεκε επί αιώνες στο πάρκο Θεοτοκόπουλου (δίπλα στο παλιό κτίριο της ΔΟΥ). Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπάρχουν πεσμένα δέντρα, ακόμα και στον κεντρικό Βόρειο Οδικό Αξονα, με τα συνεργεία της Περιφέρειας και των δήμων να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Πυρκαγιές

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στα δύο άκρα του νησιού και συγκεκριμένα στη Σφάκα Σητείας και στο Σφηνάρι Κισσάμου.
Μεγαλύτερη ήταν η φωτιά στην Κίσσαμο Χανίων, που ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο λίγο πριν από τις 7 το βράδυ, καίγοντας μεγάλη έκταση χορτολιβαδικής έκτασης.
Η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Κρήτη, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ ίσχυε απαγορευτικό απόπλου για τα πλοία από και προς το νησί. Χθες το πρωί, 539 επιβάτες του πλοίου «Ελυρος» έμειναν για τέσσερις ώρες στα ανοιχτά του λιμανιού της Σούδας, καθώς λόγω των ανέμων ήταν αδύνατο το πλοίο να δέσει στην προβλήτα. Με τη βοήθεια τεσσάρων ρυμουλκών πλοίων από τις 6 το πρωί το επιβατηγό κατάφερε να δέσει λίγο μετά τις 10 και να αποβιβάσει με ασφάλεια τους επιβάτες.
Ακυρώθηκαν όλες οι χθεσινές πτήσεις από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, ενώ τρεις πρωινές πτήσεις (δύο από Αθήνα και μία από Θεσσαλονίκη) αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος και Μακεδονία αντίστοιχα.

Σκόνη

Σοβαρό πρόβλημα στο νησί προκαλεί η αφρικανική σκόνη που έχει μεταφερθεί με τους ισχυρούς νοτιάδες, δημιουργώντας αποπνικτικό τοπίο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, η συγκέντρωση της σκόνης αναμένεται να είναι υψηλή στην ατμόσφαιρα μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου