Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στην κατανάλωση φαρμάκων

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες στην κατανάλωση φαρμάκων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το κράτος δαπανά πάνω από το 1% του ΑΕΠ για φάρμακα την ώρα που οι Έλληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα σε σχέση με το μέσο όρο των χωρών του οργανισμού
Στις πρώτες θέσεις των κρατών μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού το κράτος δαπανά πάνω από το 1% του ΑΕΠ για φάρμακα.




Την ίδια στιγμή η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειώσει την ίδια δαπάνη κάτω από το 1% του ΑΕΠ τους.

Είναι αυτά τα στοιχεία που έκαναν τους ειδικούς του ΟΟΑΣ να μιλούν για ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δαπάνης και αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής δαπάνης στην Ελλάδα αν και, όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος, η διασύνδεση του ΑΕΠ με τη φαρμακευτική δαπάνη προκαλεί αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας.

Σημαντική είναι η πρωτιά της Ελλάδας και στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία.

Συγκεκριμένα στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται ότι οι Ελληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, προτείνουν να παρακολουθείται πιο αποφασιστικά η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων και να γίνεται πιο ορθολογική τους χρήση, με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προτείνουν, επίσης, προγράμματα ενημέρωσης των επαγγελματιών της Υγείας, για την πρόληψη της υπερβολικής χορήγησης αντιβιοτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου