Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Κρατήσεις, φόροι και χαράτσια για όσους βγάζουν από 1.000 ευρώ και πάνω

Κρατήσεις, φόροι και χαράτσια για όσους βγάζουν από 1.000 ευρώ και πάνω
Χωρίς συμφωνία ετοιμάζονται να φύγουν οι θεσμοί - «Θυσία» το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ - Ακόμα ψάχνουν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ
Τριπλό κτύπημα για όσους βγάζουν πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Παρότι διαρρέει ότι με τις προτάσεις για τα νέα μέτρα «επιβαρύνσεις θα υποστούν όσοι βγάζουν από 30.000 ευρώ και πάνω», στην πραγματικότητα ετοιμάζει μεγάλο κτύπημα σε όσους βγάζουν από 1.000 ευρώ και πάνω!




Αυτό συμβαίνει γιατί στην κυβέρνηση προτιμούν να μιλούν μόνο για την φορολογία εισοδήματος, κρύβοντας ότι ταυτόχρονα συζητούν και αυξήσεις εμμέσων φόρων, και αυξήσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, και περικοπές συντάξεων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας θα συζητήσει με την Τρόικα τις περικοπές στις συντάξεις, τη μείωση της Εθνικής Σύνταξης (έως και στα 350 ευρώ με 20ετία ή στα περίπου 250 ευρώ με 15ετία), την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που τους μειώθηκε η σύνταξη, τις αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών στους εν ενεργεία που ζητά η κυβέρνηση, τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Τι μπορεί να συμφωνηθεί σήμερα; Ίσως και τίποτε, παρότι στην κυβέρνηση μιλούν για «πρόοδο και σύγκλιση». Και «σύγκλιση» θεωρούν τις αυξήσεις εισφορών σε επαγγελματίες και όσους έχουν ακόμα δουλειά, για μια «τσεκουρεμένη σύνταξη» που ίσως πάρουν στα 67 τους  -ειδικά αν τεθούν και εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια στη χορήγησή της.

Νέοι φόροι από τα 12.000 ευρώ
Για «μεγάλη πρόοδο» και κατ’ ουσίαν συμφωνία μιλούσαν άλλωστε και χθες ακόμη στην κυβέρνηση, όσον αφορά στη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, παρότι κύκλοι του υπουργού Οικονομικών κυρίου Τσακαλώτου επιχειρούσαν να εκθέσουν το ΔΝΤ, αποκαλύπτωντας ουσιαστικά ότι επιμένει στην μείωση του αφορολογήτου στα 7.000 ή 8.000 ευρώ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση να προτείνει μείωση αφορολογήτου από τα 9.545 ευρώ σε 9.300 ή και πολύ χαμηλότερα (έως τα 8.900 ευρώ ενδεχομένως) αλλά συμφωνία να μην υπάρχει ακόμα!

Στον λογαριασμό αυτό δεν βάζουν όμως και τη νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης που συζητείται. Ενώ όμως τα ως τώρα σενάρια μιλούσαν για ομαλή αύξηση από 0,7% μόλις, δεν αποκλείεται να ξεκινά να επιβάλλεται πολύ πιο απότομα, με συντελεστή 1,5% ή και παραπάνω. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε διπλάσια ή και τριπλάσια επιβάρυνση για εισοδήματα της τάξεως των 12.000-18.000 ευρώ, δηλαδή για μισθούς των 1.000 – 1.500 ευρώ.

Παρέλαση μέτρων
Εκεί που δεν μιλούν καν για «πρόοδο» είναι στα επιπρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα για να βγουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, όπως και στα κόκκινα δάνεια.

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε να μιλούν για «σύγκλιση», όταν  οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης διαπραγματεύονταν επί 6,5 ώρες (από τις 16.30 έως τις 23.00) αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στο ποια μέτρα έχει ψηφίσει η κυβέρνηση να πάει αλλά δεν πήρε, πόσο θα απέδιδαν τα μέτρα αυτά, πόσα μέτρα λείπουν για να πιάσει το στόχο και ποια μέτρα θα είναι αυτά στα οποία θα συμφωνήσουν ότι είναι ικανά και κατάλληλα για να ληφθούν.

Και αυτό παρότι η κυβέρνηση ετοίμασε έναν μακροσκελή κατάλογο νέων μέτρων, με αυξήσεις ειδικών φόρων στα καύσιμα, φόρους στα αυτοκίνητα κλπ, φόρο τραπεζικών συναλλαγών 0,1% κλπ, δηλαδή φόρους που θα τους πληρώνουν πάλι όσοι έχουν ακόμα δουλειά και πληρώνονται για να μπορούν να καταναλώνουν, κινώντας την οικονομία και δίνοντας έσοδα στο κράτος. Αποδείχθηκε όμως αδύνατο να τα συμφωνήσει με την Τρόικα και έτσι πλέον η δουλειά αυτή ανατέθηκε στα τεχνικά κλιμάκια.

«Τα τεχνικά κλιμάκια θα δουλεύουν συνεχώς και για πολλά θέματα» έλεγε κυβερνητική πηγή , προεξοφλώντας πως θα μείνουν ανοικτά πολλά μέτωπα αφού οι επικεφαλής «θα πρέπει να φύγουν να πάνε να κάνουν  Πάσχα».

Πότε θα φύγουν και τι θα αφήσουν πίσω; Την Δευτέρα ή Τρίτη το αργότερο θα έχουν φύγει όλοι, λόγω της Μεγάλης Εβδομάδος των Καθολικών και το μίνιμουμ που ευελπιστεί η κυβέρνηση είναι φεύγοντας να υπάρξει μια «δήλωση πρόόδου» και μια πιθανή ημερομηνία επιστροφής (στα μέσα Απρίλίου πιθανότατα) που θα δείχνει ότι έχει γίνει δουλειά και μένουν οι λεπτομέρειες. Αλλιώς το κλίμα θα βαρύνει πολύ για τη χώρα μας, στην διαπραγμάτευση που ετοιμάζεται για το χρέος και την είσοδο του ΔΝΤ στο νέο Μνημόνιο.

Όσο για τα «κόκκινα δάνεια», δεν αποκλείεται να μην υπάρξει καν συζήτηση το σαββατοκύριακο και μέχρι να φύγουν οι δανειστές, δείχνοντας ότι η επίλυση του ζητήματος αναβάλλεται για τον Απρίλιο ή Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου