Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η μετοχή που έκανε superstar επενδυτές να πληρώσουν ακριβά την μη τήρηση βασικού κανόνα

Η μετοχή που έκανε superstar επενδυτές να ξεχάσουν τον βασικότερο κανόνα του χρηματιστηρίου και το πλήρωσαν
Κάποιοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Wall Street "ξέχασαν" έναν από τους βασικούς κανόνες του χρηματιστηρίου και φυσικά το πλήρωσαν ακριβά.

Ο κανόνας αυτός απαγορεύει την επένδυση πολλών χρημάτων σε μία μόνο μετοχή.
Η επένδυση πολλών χρημάτων σε μία μετοχή μπορεί να είναι θελκτική αν η μετοχή παρουσιάζει ισχυρή άνοδο, όμως είναι καταστροφική αν αυτή καταγράψει μεγάλες απώλειες.




Μερικοί από τους ισχυρότερους επενδυτές της Wall Street, οι επονομαζόμενοι και "masters of the universe" πόνταραν δισ. δολάρια στην μετοχή μίας καναδικής φαρμακευτικής με το όνομα Valeant και δυστυχώς γι αυτούς το πλήρωσαν.
Η μετοχή της Valeant κατρακύλησε από τα 260 δολάρια στις αρχές Αυγούστου στα 31 σήμερα, έχοντας πραγματοποιήσει ελεύθερη πτώση 90%.
Η εταιρία παραδέχτηκε "ανάρμοστη συμπεριφορά", απόλυσε τον CEO της ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να χρεοκοπήσει τον Απρίλιο.
Επίσης η Valeant τελεί υπό έρευνα για την πρακτική της να αγοράζει παλαιότερα φάρμακα και να αυξάνει την τιμή τους.
Η δραστική (έως δραματική) πτώση της μετοχής έχει "αμαυρώσει" την φήμη βασιλιάδων των hedge fund όπως ο Bill Ackman της Pershing Square, ο John Paulson της Paulson & Co. και ο Robert Goldfarb ο οποίος βγαίνει στην... σύνταξη εξαιτίας της συγκεκριμένης κακής επένδυσης.
Η Pershing Square έχασε 40% το 2015, διαγράφοντας κέρδη τριών ετών, σημειώνει ο Raul Moreno, δημιουργός της εφαρμογής iBillionaire, η οποία παρακολουθεί και παρουσιάζει την πορεία των επενδύσεων των μεγαλύτερων επενδυτών, όπως του Warren Buffett και Ackman, τον οποίο ο Moreno χαρακτηρίζει ένας από τους πιο ριψοκίνδυνους επενδυτές.
Ο Ackman διαχειρίζεται περί των 12 δισ. δολαρίων, με κάποιους επενδυτές να πιστεύουν πως η μετοχή της Valeant θα ανακάμψει.
Πάντως ο ίδιος ο Ackman, τον Ιανουάριο, απευθυνόμενος σε άλλους μάνατζερ τόνισε ότι χρειάζεται "ταπεινοφροσύνη και να αναγνωρίσει κανείς το λάθος του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου