Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Βρυξέλλες: Συνελήφθη έπειτα από μάχη ο τζιχαντιστής Αμπντεσλάμ

Βρυξέλλες: Συνελήφθη έπειτα από μάχη ο τζιχαντιστής Αμπντεσλάμ
Ο μακελάρης του Παρισιού τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά - Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο - Συνελήφθησαν δύο ακόμη συνεργοί του - Ο Ολάντ προανήγγειλε και άλλες συλλήψεις - Την έκδοση του Αμπντεσλάμ ζητά η Γαλλία
Σχεδόν τέσσερις μήνες έπειτα από το μακελειό που σημειώθηκε στο Παρίσι, πίσω από το οποίο κρύβονταν τρομοκράτες που ορκίζονταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, ο υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενος, ο 26χρονος μαροκινής καταγωγής, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία.




Ο Αμπντεσλάμ, ο οποίος εικάζεται ότι είναι ο «εγκέφαλος» των φονικών επιθέσεων κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι στη γαλλική πρωτεύουσα, τραυματίστηκε και στη συνέχεια «έπεσε» στα χέρια των ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των βελγικών αρχών, σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών.

Ο 26χρονος, ο οποίος φέρει τραύματα στα πόδια, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, ενώ όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Monde «ταυτοποιήθηκε επίσημα» από τα δαχτυλικά αποτυπώματά του που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της περιοχής Φορέ και πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή, ενώ την υπεράσπισή του αναμένεται να αναλάβει ο Σβεν Μάρι.

Την ίδια στιγμή, βελγικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ένας τρίτος ύποπτος που συνδέεται με τον Αμπντεσλάμ συνελήφθη στο Μολενμπέκ, ενώ η βελγική αστυνομία πέρασε επίσης χειροπέδες στους Σουφιάνε Καγιάλ και Σαμίρ Μπουζίντ, οι οποίοι είναι συνεργοί του 26χρονου.



Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αρχικά επιβεβαίωσε την επιχείρηση στις Βρυξέλλες διευκρινίζοντας ότι συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, χωρίς να αναφέρει αν ο Αμπντεσλάμ είχε τραυματιστεί και συλληφθεί.

Μετά τις βελγικές ανακοινώσεις για την ταυτότητα των συλληφθέντων, ο Φρανσουά Ολάντ προανήγγειλε και άλλες συλλήψεις, ενώ ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία» των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή πηγές αναφέρουν πως το Παρίσι θα ζητήσει την έκδοσή του στη Γαλλία προκειμένου να δικαστεί εκεί.

Νωρίτερα, στελέχη της βελγικής κυβέρνησης και ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαίωσαν πως ο 26χρονος τρομοκράτης «πέρασε» στα χέρια των αστυνομικών.

Ο Bέλγος γενικός γραμματέας αρμόδιος για ζητήματα Μετανάστευσης και Ασύλου, Τέο Φράνκεν, μάλιστα, αναφερόμενος στη σύλληψη του τζιχαντιστή έγραψε στο Twitter: «Τον πιάσαμε».





Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεϊντερ, σε ανάρτησή του στο Twitter ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τον εντοπισμό του Αμπντεσλάμ.



Εν τω μεταξύ, το βελγικό δίκτυο La Libre υποστηρίζει πως η έφοδος των τοπικών αρχών στο διαμέρισμα είχε προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σάββατο, ωστόσο οι διαρροές στον Τύπο οδήγησαν την αστυνομία να την πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή.

Όλα αυτά, λίγες ώρες από την ανακοίνωση πως από το διαμέρισμα στο Φορέ των Βρυξελλών, στο οποίο προ ημερών είχαν πραγματοποιήσει έφοδο Γάλλοι και Βέλγοι αστυνομικοί, είχε περάσει και o Αμπντεσλάμ.

Νωρίτερα, σήμερα, στο Μολενμπέκ, που εκτιμάται ότι αποτελεί θύλακα τζιχαντιστών και όπου διατηρούσαν την έδρα τους τουλάχιστον τρεις από τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν τις φονικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί και η συνοικία αποκλείστηκε.



Η βελγική ενημερωτική ιστοσελίδα RTL λίγη ώρα από την έναρξη της επιχείρησης έγραψε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για αστυνομικό, ύποπτο ή πολίτη.

Παράλληλα, το επίσης βελγικό δίκτυο la.libre.be έκανε λόγο για έναν νεκρό, επισημαίνοντας πως άνδρες της αστυνομίας έκαναν χρήση χειροβομβίδων προς την κατοικία, όπου εστίαζε η επιχείρηση.

Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο δίκτυο ανέφερε πως υπάρχουν δύο τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους και ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε «ταμπουρωθεί» στο διαμέρισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου