Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Αυτή κι αν θα'ναι «Σούπερ Τρίτη»: Τραμπ-Χίλαρι μια ανάσα πριν το χρίσμα;

Αυτή κι αν θα'ναι «Σούπερ Τρίτη»: Τραμπ-Χίλαρι μια ανάσα πριν το χρίσμα;
Δίνουν την μεγάλη «μάχη» στις κάλπες που στήνονται σήμερα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες: Φλόριντα, Ιλινόι, Μισούρι, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα
Όλα τα βλέμματα είναι σήμερα στραμμένα στην «Σούπερ Τρίτη νούμερο 2»,  με τα φαβορί του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος , Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, να δίνουν την μεγάλη «μάχη» στις κάλπες που στήνονται σήμερα σε πέντε αμερικανικές πολιτείες: Φλόριντα, Ιλινόι, Μισούρι, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα.




Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι θεωρούν πως σήμερα ξεκαθαρίζει μια και καλή το τοπίο στα δύο κόμματα, καθώς το αποτέλεσμα στις πέντε πολιτείες θα κρίνει τη «μάχη» για το προεδρικό χρίσμα.


Ο Αμερικανός «Μίδας», Ντόναλντ Τραμπ, διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων, του γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ και του γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στη κούρσα.

Η σημερινή μέρα είναι καθοριστικής σημασίας και για τους δύο υποψηφίους των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, την Χίλαρι Κλίντον και τον 74χρονο Μπέρνι Σάντερς.

Η Χίλαρι, διατηρεί άνετο προβάδισμα όσον αφορά τους εκλέκτορες έναντι του αριστερού γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.


Όπως επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι δύο κρίσιμες πολιτείες είναι η Φλόριντα και το Οχάιο με τους πολιτικούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι αν ο Τραμπ επικρατήσει στις δύο αυτές πολιτείες τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα είναι αυτός που  θα λάβει το χρίσμα.

Βεβαίως το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο, θα μπορούσε να αναδείξει κάποιος άλλο για προεδρικό υποψήφιο.

Αυτό όμως είναι εφικτό μόνο αν ο Τραμπ βρεθεί σε μεγάλο απόσταση από τον απαραίτητο όριο των αντιπροσώπων (τουλάχιστον 1.237 σε σύνολο 2.472). Αλλιώς κανείς δεν θα μπορέσει να τον φρενάρει.

Στη Φλόριντα, την πολιτεία όπου εκλέγεται, ο Μάρκο Ρούμπιο ετοιμάζεται να δώσει μάχη επιβίωσης. Αν χάσει, πιθανότατα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κούρσα. όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN, οι προκριματικές στη Φλόριντα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή οι 99 αντιπρόσωποί της, όπως και οι 66 του Οχάιο, πηγαίνουν όλοι στον νικητή.

Οι πέντε  Πολιτείες που ψηφίζουν σήμερα δίνουν συνολικά 367 αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Στο Ιλινόις, που μοιράζει τους αντιπροσώπους του με ένα περίπλοκο αναλογικό σύστημα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο τον Τραμπ (32%) και μετά δεύτερο τον Τεντ Κρουζ (22%).

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών , όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές ο ισχυρότερος αντίπαλος της Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, θα έχει την μοναδική ίσως ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να την ανταγωνιστεί... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου