Πολλές φορές, πριν ακόμα αρχίσουμε να κάνουμε μικρά βήματα για να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε προσωπικό επίπεδο, κάποιοι «μύθοι» μας εμποδίζουν στο να προχωρήσουμε. Συνήθως ο φόβος της αποτυχίας και αλλά μικρά πράγματα που συνήθως μας λένε οι άνθρωποι γύρω μας, μας κρατάνε πίσω.




1ος μύθος: Η δύναμη της θέλησης είναι περιορισμένη
Γίνεται εύκολα αντιληπτό το γεγονός ότι πολλοί σκέφτονται τη θέληση ως κάτι που μπορεί να εξαντληθεί και να εξαφανιστεί. Έρευνες όμως δείχνουν ότι δεν είναι έτσι και ότι μπορεί, στην πραγματικότητα, να παραμένει ανεξάντλητη, επηρεασμένη και σε συνδυασμό με τον έλεγχο που ασκούμε στον εαυτό μας. Σε μελέτη ξένου Πανεπιστημίου, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θεωρήσουν τη δύναμη της θέλησης είτε περιορισμένη είτε απεριόριστη, και στη συνέχεια κλήθηκαν να εκπληρώσουν ένα γνωστικά δύσκολο έργο. Το αποτέλεσμα ήταν ξακάθαρο. Όσοι πίστευαν ότι η δύναμη της θέλησης ήταν απεριόριστη είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους που πιστεύαν το αντίθετο. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα είναι στο μυαλό μας και ακόμα και η θέλησή μας για κάτι, είναι κάτι που ορίζεται από τον αυτοέλεγχο που κάνουμε. Η θέληση λοιπόν επηρεάζεται από την  εγκεφαλική λειτουργία και τίποτα δεν μας σταματά στην επίτευξη των στόχων μας, αν εμείς δεν το μελετήσουμε πρώτα με τη σκέψη μας.

2ος μύθος: Χρειάζονται 21 ημέρες για να κοπεί ή να δημιουργηθεί μια συνήθεια
Αν και είναι ευρέως γνωστό, ότι ο παραπάνω αριθμός δεν υποστηρίζεται από κάποια επιστημονική τεκμηρίωση, ωστόσο αρκετοί το θεωρούν λίγο έως πολύ δεδομένο. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να δημιουργήσει κανείς νέες συνήθειες εξαρτάται από το ίδιο το άτομο και την πολυπλοκότητα της συμπεριφοράς του. Έτσι, ενώ μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες χρειάζονταν, κατά μέσο όρο, 66 ημέρες για να δημιουργήσουν νέες ρουτίνες (όπως το να τρώνε τα φρούτα μετά το γεύμα ή να πίνουν περισσότερο νερό), το εύρος της κλίμακάς  ήταν αρκετά μεγάλο (από 18 έως 254 ημέρες). Το πόσο αποτελεσματικό θα είναι να δημιουργήσουμε ή να κόψουμε μία συνήθεια συνδέεται ελάχιστα λοιπόν με το χρόνο.  Το μυστικό είναι να μην παραιτείστε, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι θα πρέπει να περάσει ένα πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα για να βρείτε το ρυθμό σας.

3ος μύθος: Μια αλλαγή τώρα δεν θα αλλάξει και πολύ τα πράγματα
Μπορεί να αισθάνεστε μεγάλοι για κάποιες αλλαγές, ή ότι με την αλλαγή που σκέφτεστε δεν θα προχωρήσετε και πολύ στην ολοκλήρωση των στόχων σας. Στην πραγματικότητα όμως, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να υιοθετήσετε καλύτερους και πιο υγιεινούς τρόπους ζωής. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι καπνιστές που σταμάτησαν το κάπνισμα μεταξύ των ηλικιών 35 και 44, πρόσθεσαν περίπου εννέα χρόνια στη ζωή τους. Ακόμα και εκείνοι που πλησίαζαν τα 65 έτη, σημείωσαν αύξηση της μακροζωίας τους κατά περίπου τέσσερα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για την άσκηση. Η σταδιακή αύξηση της λειτουργίας της καρδιάς μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο τρία χρόνια, ανεξάρτητα από την ηλικία. Μην σκέφτεστε ποτέ πως είναι αργά για κάτι καλύτερο. Οι στόχοι σας μπορούν να υλοποιηθούν οποτεδήποτε και να σας προσφέρουν τα θετικά τους αποτελέσματα είτε σύντομα είτε μακροπρόθεσμα.

www.post4life.gr