Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εσπειραν τον «carpo» της επιτυχίας στο Λονδίνο...

Το κατάστημα Carpo στην Piccadilly street στο Λονδίνο, το οποίο άνοιξε τον Φεβρουάριο 2013.Τρία αδέλφια, τρεις νέοι άνθρωποι (γύρω στα 40 σήμερα), ο Κώστας, ο Βασίλης και ο Αλέξης Κοντόπουλος ξεκίνησαν το 1991 από το μηδέν και βήμα βήμα έχτισαν την Carpo Hellas. Η κρίση δεν τους φόβισε, αντίθετα ανακάλυψαν τη δική τους ευκαιρία και από το 2011 ξεκίνησαν τη δημιουργία των επιτυχημένων καταστημάτων Carpo με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και σοκολάτες σε Κολωνάκι, Ψυχικό και Λονδίνο, ζώντας το απόλυτο success story.

Μάλιστα, η εφημερίδα Guardian έγραψε πρόσφατα ότι το Carpo προσφέρει εκπληκτικούς ξηρούς καρπούς και σοκολάτες και ότι σερβίρει έναν από τους καλύτερους καφέδες στο Λονδίνο, για να ακολουθήσει τον Φεβρουάριο του 2014 η λίστα με τα έξι καλύτερα ντελικατέσεν στη βρετανική πρωτεύουσα από το περιοδικό Mayfair, όπου το Carpo κατατάχθηκε στην τρίτη θέση μετά τα φημισμένα Fortnum & Mason και Laduree. Και βέβαια τα θετικά σχόλια στον αγγλικό Τύπο δεν σταματούν εδώ, αφού αναφορές στο κατάστημα και στα ποιοτικά προϊόντα του έχουν κάνει κατά καιρούς οι: Independent, Observer, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Time Out αλλά και ο διάσημος σεφ Τζέιμι Ολιβερ.

Και όλα αυτά έναν μόνο χρόνο αφότου το Carpo άνοιξε τις πόρτες του στην Piccadilly street, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου.

Μπαίνοντας σε ένα από τα καταστήματα Carpo, αμέσως αισθάνεσαι το έντονο άρωμα από καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Ο Αλέξης, ο Κώστας και ο Βασίλης Κοντόπουλος Στον χώρο δεσπόζουν τσουβάλια από λινό με κάθε λογής ξηρούς καρπούς και ξύλινα ράφια γεμάτα από πολύχρωμα αποξηραμένα φρούτα. Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη βιτρίνα με λαχταριστές σοκολάτες και ένας φούρνος στο βάθος, ενώ ακόμα μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό εσπρέσο και καπουτσίνο.Η επιχειρηματική πορεία των τριών αδελφών ξεκίνησε το 1991 από ένα μικρό παντοπωλείο στην Ανω Κυψέλη. Σήμερα είναι ιδιοκτήτες της Carpo Hellas, η οποία εισάγει, επεξεργάζεται, συσκευάζει και διανέμει χονδρικώς ξηρούς καρπούς σε 700 σημεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ εξάγει σε Γερμανία και Ιταλία. Από το 2011 οι αδελφοί Κοντόπουλοι εισήλθαν δυναμικά και στη λιανική εγκαινιάζοντας τα καταστήματα Carpo σε Κολωνάκι, Ψυχικό και Λονδίνο. Παράλληλα η εταιρεία τους είναι και αντιπρόσωπος στον νομό Αττικής των προϊόντων Jacobs Εspresso.

Κώστας Κοντόπουλος: «Χάσαμε πολύ νωρίς τον πατέρα μας, εγώ ήμουν 11 χρόνων, ο Βασίλης ήταν 9 ετών και ο Αλέξης 6 ετών. Για χρόνια εκείνος διατηρούσε κάβα με ξηρούς καρπούς και ποτά αλλά και ένα μικρό εργαστήριο επεξεργασίας ξηρών καρπών στην Κυψέλη. Μετά τον θάνατό του όλα αυτά χάθηκαν και η επιβίωσή μας ήταν δύσκολη.

Το 1991 ήμουν φοιτητής στο δεύτερο έτος της Νομικής όταν μαζί με τα αδέλφια μου ανοίξαμε στην Ανω Κυψέλη ένα μικρό παντοπωλείο με ξηρούς καρπούς και μερικά ακόμα πράγματα. Για να δημιουργήσω ατμόσφαιρα, έφτιαξα έναν φούρνο και έψηνα φιστίκια. Πραγματικά, το άρωμα από τα καβουρδισμένα φιστίκια προσέλκυσε πελατεία. Σύντομα αποκτήσαμε φήμη στους ξηρούς καρπούς. Σε λίγα χρόνια το μαγαζάκι εξελίχτηκε σε οικοτεχνία και αργότερα σε βιοτεχνία».
Το εσωτερικό του καταστήματος στο Λονδίνο. Οι Αγγλοι εκτός από τους ξηρούς καρπούς έχουν ξετρελαθεί με τις σοκολάτες και τα αποξηραμένα μανταρίνια από τη Χίο

Βασίλης Κοντόπουλος: «Στις αρχές του 2000 δημιουργήσαμε μια σύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα στον Ασπρόπυργο, 1.500 τ.μ., εισαγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας ξηρών καρπών. Εκτός από τα δικά μας καταστήματα διακινούμε τα προϊόντα μας σε 700 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα».

Αλέξης Κοντόπουλος: «Οι ρυθμοί ανάπτυξης της Carpo Hellas ξεπέρασαν το 2013 το 12% . Μεγάλο ποσοστό από τα κέρδη μας προέρχεται και από τη συνεργασία μας με την Kraft Foods Hellas, καθώς αντιπροσωπεύουμε τα προϊόντα Jacobs Εspresso για την Αττική στην αγορά bareca. Επίσης, είμαστε η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε τους συσκευασμένους ξηρούς καρπούς, σε ατομική μερίδα, σε ξενοδοχεία και μπαρ. Αυτή μας η ενέργεια έδωσε ώθηση στις πωλήσεις».
Το Carpo στο Ψυχικό. Τα τσουβάλια είναι γεμάτα ξηρούς καρπούς, τα ράφια με αποξηραμένα φρούτα, ενώ σερβίρεται ένας από τους πιο απολαυστικούς καφέδες της πόλης

Στο Κολωνάκι
Εχοντας πάνω από 20 χρόνια παρουσίας στον χώρο των ξηρών καρπών, οι αδελφοί Κοντόπουλοι αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την υποδομή που είχαν δημιουργήσει αλλά και τα χαμηλότερα ενοίκια και έτσι το 2011, εν μέσω κρίσης, εγκαινίασαν το πρώτο τους κατάστημα στο Κολωνάκι.

Κώστας Κοντόπουλος: «Δεν φοβηθήκαμε γιατί διαθέτουμε υποδομή. Αν βέβαια δεν είχαν μειωθεί τα ενοίκια, σε άλλη περίοδο δεν θα μπορούσαμε ίσως να ανοίξουμε κατάστημα στο Κολωνάκι ή στο Ψυχικό. Ο κόσμος μάς στήριξε απίστευτα. Μας δίνουν συγχαρητήρια για τον χώρο και για τα προϊόντα μας. Επιδίωξή μας ήταν το Carpo να μοιάζει με το εργαστήριo όπου επεξεργαζόμαστε τους ξηρούς καρπούς, γι' αυτό υπάρχουν τα τσουβάλια, τα ξύλινα ράφια και ο φούρνος.

Τον Φεβρουάριο του 2013 οι αδελφοί Κοντόπουλοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους και στο εξωτερικό, έτσι εγκαινίασαν το κατάστημά τους στο Λονδίνο.

Κώστας Κοντόπουλος: «Το εξωτερικό υπήρχε στο μυαλό μας από την αρχή. Γνωρίζαμε πως το συγκεκριμένο concept με αυτόν τον συνδυασμό προϊόντων δεν υπάρχει πουθενά και, επειδή αυτήν τη στιγμή ζούμε σε μια εποχή η οποία πρεσβεύει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, πιστεύαμε πως το Carpo θα είχε επιτυχία. Και όντως έτσι έγινε. Η μεγαλύτερη δυσκολία που συνάντησα ήταν να βρω κατάστημα για να νοικιάσουμε, αφού οι Αγγλοι ιδιοκτήτες όταν άκουγαν Ελληνας, μου έκλειναν το τηλέφωνο. Δυστυχώς...»

Μια σειρά από γαλαζοαίματοι αλλά και σταρ, όπως ο Τζόνι Ντεπ, έχουν ήδη επισκεφτεί το Carpo στο Λονδίνο και έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα του. Οι Λονδρέζοι λάτρεψαν τις σοκολάτες και τα αποξηραμένα μανταρίνια από τη Χίο, ενώ τρελαίνονται να δοκιμάζουν ξηρούς καρπούς μέσα από τα τσουβάλια. Είναι μια νέα εμπειρία γι' αυτούς.

Κώστας Κοντόπουλος: «Πίνουν το καφεδάκι τους μέσα σε έναν χώρο γεμάτο μυρωδιές από φρεσκοκαβουρδισμένα αμύγδαλα και φιστίκια ακούγοντας Χατζιδάκι, Φρανκ Σινάτρα, Εντίθ Πιαφ... Τα σχόλια από τον Τύπο και τον κόσμο εκεί ήταν από την αρχή θετικά. Είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν μου λένε πελάτες ότι άκουσαν για το κατάστημα από φίλους τους και ήρθαν να το δουν».

Για νέα καταστήματα
Εχουν προτάσεις από ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία

Κρατάμε τις τιμές μας σε σχετικά χα­μηλό επίπεδο χωρίς να ρίχνουμε την ποιότητα. Εχουμε σταθερούς συνεργάτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι μικροί παραγωγοί. Προσπαθούμε ακόμα τα προϊόντα μας να προέρχονται από καλλιέργειες που δεν έχουν επιβαρυνθεί με φυτοφάρμακα. Ετσι τα φιστίκια Αιγίνης προέρχονται από κτήματα τα οποία δεν ψεκάζονται, ενώ πριν φθάσουν στο εργαστήριό μας έχουν στεγνωθεί στον ήλιο», λέει ο Κώστας Κοντόπουλος.

Η ποικιλία των προϊόντων του Carpo είναι μεγάλη: αμύγδαλα από τη Στερεά και τη Βόρεια Ελλάδα, αποξηραμένα νεκταρίνια και κεράσια από την Εδεσσα, αποξηραμένα μανταρίνια από τη Χίο, βασιλικοί χουρμάδες από την Ιορδανία, κράνμπερι από τις ΗΠΑ, μέλι από την Κάλυμνο και την Αρκαδία...

Αλέξης Κοντόπουλος: «Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα καρύδια αποτελούν πηγή για Ω3 λιπαρά, τα αμύγδαλα για ασβέστιο, το γκότζι μπέρι (μούρο από το Θιβέτ) περιέχει βιταμίνη C πολλαπλάσια από το πορτοκάλι...».

Βασίλης Κοντόπουλος: «Το Car­po όμως προσφέρει και εκπληκτικές σοκολάτες, οι οποίες φτιάχνονται στο εργαστήριό μας. Η πρώτη ύλη έρχεται από την Γκάνα και το Βέλγιο και εμείς κάνουμε διάφορα παντρέματα. Ετσι έχουμε πραλίνες με τσίλι και κάρδαμο, με βάφλα και μπισκότο, βραχάκια με αμύγδαλα και φουντούκια, τρούφες με μαστίχα Χίου...».

Οι αδελφοί Κοντόπουλοι έχουν σήμερα αρκετές προτάσεις για να ανοίξουν καταστήματα σε ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία και Σαουδική Αραβία, όμως εκείνοι είναι προσεκτικοί και δεν βιάζονται. Η σύμπνοια μεταξύ τους είναι μεγάλη και όπως λένε οι ίδιοι είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά. Ο Κώστας είναι ο πρόεδρος της εταιρείας και υπεύθυνος για τη στρατηγική της ανάπτυξη, ενώ έχει αναλάβει και το κατάστημα στο Λονδίνο. Ο Βασίλης έχει την ευθύνη του εργοστασίου και ο Αλέξης των καταστημάτων σε Κολωνάκι και Ψυχικό.

Κώστας Κοντόπουλος: «Για εμάς δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, μόνο σκληρή δουλειά. Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύουμε την αξία μας».

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
magdaliveri@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου