Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ο βίκινγκ που έγινε κροίσος τζογάροντας σε «φούσκες»

Ως η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα στον κόσμο θεωρείται σήμερα από πολλούς ο... αινιγματικός Αλεξάντερ Βικ. Πρόκειται για έναν Νορβηγό που πλούτισε εκμεταλλευόμενος κάθε σύγχρονη «φούσκα», που αντίκρισε τον θάνατο κάτω από τον πάγο και το χιόνι και που κατάφερε να «εξημερώσει» μια άγρια έκταση 11.000 στρεμμάτων, όπου βρυχώνται τα πούμα, μετατρέποντάς τη σ' ένα απέραντο οινοποιείο.

Πρωταθλητής στο γκολφ την περίοδο που σπούδαζε στο Χάρβαρντ, ο κοσμοπολίτης Βικ έχει αφήσει πλέον στην άκρη τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις και κάνει μπίζνες σε τρεις ηπείρους επενδύοντας σε πολυτελή ξενοδοχεία, στην ανάπτυξη ακινήτων, τη γεωργία, στο κρασί και στα οινοπνευματώδη ποτά.

Είναι μεγάλος λάτρης της τέχνης με τη δική του γκαλερί στη Νέα Υόρκη «Sebastian + Barquet Gallery», συλλέγει μοντέρνα έπιπλα και γλυπτά, ενώ έχει τους δικούς του αμπελώνες στη Χιλή.

Και για πρώτη φορά φέτος έκανε εντυπωσιακή είσοδο στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, με την περιουσία του να υπολογίζεται άνω του 1 δισ. δολαρίων!
Είναι μεγάλος λάτρης της τέχνης και έχει δική του γκαλερί στη Νέα Υόρκη

Ο 59χρονος επιχειρηματίας και επενδυτής σώθηκε από θαύμα όταν το 1997 καταπλακώθηκε από μια χιονοστιβάδα την ώρα που έκανε σκι στη βρετανική Κολούμπια. Παρότι θάφτηκε ζωντανός και εντοπίστηκε χωρίς σφυγμούς, έδωσε σκληρή μάχη και βγήκε τελικά νικητής. Δεν είχαν, όμως, την ίδια τύχη οι δύο φίλοι του... Εκτοτε αποφάσισε να απολαμβάνει κάθε λεπτό της ώρας που περνά.

Ιντερνετ και παράγωγα
Ο δαιμόνιος Βικ δεν έχει αφήσει κλάδο που να μην έχει διεισδύσει, από τις ασφάλειες και τις ιντερνετικές μετοχές έως την αγορά συναλλάγματος και τα παράγωγα, ενώ λόγω του «εκρηκτικού» χαρακτήρα του βρίσκεται σχεδόν πάντοτε σε αντιπαράθεση με πρώην επενδυτές και συνεργάτες με τους οποίους διασταυρώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα... ξίφη στις δικαστικές αίθουσες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η διαμάχη του με την Deutsche Bank, στην οποία οφείλει να επιστρέψει περί τα 300 εκατ. δολάρια.
Το ξενοδοχείο «Estancia Vik» και κάτω το εστιατόριο-μπαρ «Playa Vik» στην Ουρουγουάη. Οπως λέει «θέλω να κατασκευάσω όμορφους χώρους που να δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν μέσα στην τέχνη»

Υποδειγματικός οικογενειάρχης μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά του μαζί με τη σύζυγό του Κάρι σε μία έπαυλη 8 υπνοδωματίων στην ακριβότερη περιοχή της πόλης Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ, ενώ διαθέτει ακίνητα από το Μανχάταν έως και το Μονακό. Και παρότι δεν πίνει, όταν το κάνει, προτιμά τη βότκα «Christiania» που φτιάχνεται από μια συνταγή 400 ετών και η οποία του ανήκει!

Την ιστορία του δεν την είπε ποτέ δημόσια, ενώ μισεί να δίνει συνεντεύξεις. Η ζωή του όμως και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο μπήκε στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας.

Κύκλοι από το στενό περιβάλλον του, τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό περιοδικό Forbes, υποστηρίζουν ότι ο Αλεξάντερ Βικ αγαπά το ρίσκο και, παρότι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του «τσουρουφλίστηκαν», εκείνος μπόρεσε να επιβιώσει και να γίνει ακόμη πλουσιότερος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Xcelera, της μεγαλύτερης ίσως «φούσκας» την εποχή των dot.com. Τον Απρίλιο του '99 η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 21 σεντ και τον Μάρτιο του 2000 είχε εκτιναχθεί στα 112,5 δολάρια ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας του Βικ στα 11,7 δισ. δολάρια.
Με τη γυναίκα του Κάρι και φίλους στον αμπελώνα της Χιλής. Φιλοδοξεί να φτιάξει το καλύτερο κόκκινο κρασί της Ν. Αμερικής

Στο παρά 5'
Λίγο πριν από την κατάρρευση του τεχνολογικού κλάδου, ο επιχειρηματίας πρόλαβε και πούλησε μέσω μιας άλλης εταιρείας offshore που ήλεγχε μετοχές της Xcelera ύψους 250 εκατ. δολαρίων με αποτέλεσμα να δεχτεί τα «πυρά» των μετόχων και κατηγορίες για εσωτερική πληροφόρηση και χειραγώγηση.

Στη συνέχεια ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Sebastian Holdings, η οποία έλαβε μεγάλες θέσεις σε ναυτιλιακές μετοχές, ξένα νομίσματα και συμβόλαια παραγώγων. «Εξοπλισμένος» με έναν λογαριασμό περιθωρίου (margin account) που του παρείχε η Deutsche Bank εξαγόρασε σημαντικά μερίδια σε μια σειρά εταιρειών, καθώς και στη γαλλική Vivendi από την οποία έβγαλε κέρδος 45 εκατ. δολαρίων και την οποία επεχείρησε να διασπάσει! Στη συνέχεια όμως τα... έσπασε και με τη γερμανική τράπεζα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια πολύμηνη δικαστική διαμάχη.

Πάντως παρά τις αλλεπάλληλες κατηγορίες που έχει δεχτεί για τις πρακτικές που ακολουθεί, ακόμη και άνθρωποι που νιώθουν ότι τους εξαπάτησε υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη γοητεία του Αλεξάντερ Βικ.

Οπως χαρακτηριστικά λένε, ο Νορβηγός «είναι αεικίνητος και βάζει διαρκώς νέους στόχους τους οποίους προσπαθεί να επιτύχει με ιδιαίτερα θετική προσέγγιση και διάθεση». Συμπληρώνουν, ωστόσο, ότι «για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τον εμπιστευτείς...».

Η ζωή πέρα από τις μπίζνες
Χόμπι του να φτιάχνει ξενοδοχεία και κόκκινο κρασί

«Με τη γυναίκα μου Καρι αποφασίσαμε ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν και θα συνδυάζουν τη φύση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το σχέδιο. Και όλα αυτά στην Ουρουγουάη», δήλωσε πρόσφατα κατά την παρουσίαση του νέου ξενοδοχείου του «Estancia Vik» ο άνθρωπος που -αφού εκμεταλλεύτηκε τον καπιταλισμό και άφησε στην άκρη τις «φούσκες»- επιλέγει πάντοτε δωμάτια με... θέα. Από το μοντέρνο διαμέρισμά του στην καρδιά του Μανχάταν ο επισκέπτης θαμπώνεται από την ομορφιά του Σέντραλ Παρκ, από το διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα στο Μονακό (όπου εδρεύει η Sebastian Holdings) ατενίζει τη Μεσόγειο, ενώ από την έπαυλη στο Γκρίνουιτς (που ανήκει στην οικογένεια του Ροκφέλερ) μπορεί να εξορμήσει και να περιπλανηθεί μέσα στο καταπράσινο δάσος.

Τα πραγματικά, όμως, «διαμάντια» στο χαρτοφυλάκιο real estate που διαθέτει είναι δύο έντονα φουτουριστικού ύφους πολυτελέστατα ακίνητα στην Ουρουγουάη (το ξενοδοχείο «Estancia Vik» και το εστιατόριο-μπαρ «Playa Vik») και οι αμπελώνες της Χιλής όπου παράγεται ένα εξαιρετικής ποιότητας κρασί (Μπορντό) και πωλείται προς 100 δολάρια το μπουκάλι.

Το κίνητρό του
«Η Λατινική Αμερική προσφέρει ευκαιρίες, είναι ανοιχτή σε καινοτομία και ιδέες», δηλώνει ο Αλεξάντερ Βικ, υποστηρίζοντας ότι όλες οι ενασχολήσεις του στην ήπειρο αυτή δεν αποσκοπούν στο κέρδος.«Θέλω απλώς να κατασκευάσω όμορφους χώρους που να δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν μέσα στην τέχνη», λέει χαρακτηριστικά. Για την επιλογή του να μπει στον χώρο του κρασιού, μια αγορά που παραδοσιακά αργεί να αποφέρει καρπούς, δηλώνει εξίσου αφοπλιστικά πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να φτιάξει το καλύτερο κόκκινο κρασί της Νοτίου Αμερικής. Και απ' ό,τι φαίνεται έως τώρα τα καταφέρνει αρκετά καλά.

Εχασε τη δίκη που προκάλεσε
«Αυτογκόλ» 300 εκατ. ευρώ στην κόντρα με Deutsche Bank

Τον Νοέμβριο του 2013 ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής υπέστη τη μεγαλύτερη «ήττα» του. Το δικαστήριο του Λονδίνου, ύστερα από πολύμηνη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Deutsche Bank και του Αλεξάντερ Βικ, δικαίωσε τελικά τη γερμανική τράπεζα επιβάλλοντάς του πρόστιμο ύψους 300 εκατ. δολαρίων, το οποίο όμως ακόμη χρωστά...

Ο 59χρονος Βικ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας 8 δισ. δολάρια ως αποζημίωση για τις συναλλαγές που πραγματοποίησε η εταιρεία του Sebastian Holdings κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η εταιρεία του έγραψε τεράστιες απώλειες όταν η γερμανική τράπεζα αθέτησε τις συμβάσεις με τη Sebastian Holdings το διάστημα 2006-2008.

Η Deutsche Bank μπήκε στη δικαστική διαμάχη από το 2009, κατηγορώντας τη Sebastian Holdings ότι της χρωστά 530 εκατ. δολάρια.

Η υπόθεση επικεντρώθηκε στην υψηλή μόχλευση και σε πολύπλοκες συναλλαγές νομισμάτων που πραγματοποιούσε η τράπεζα για λογαριασμό της εταιρείας του Νορβηγού επιχειρηματία, ο οποίος ποντάροντας στις αγορές συναλλάγματος εν μέσω κρίσης απώλεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Η απόφαση
Τον Οκτώβριο του 2008, μαζί με την κατρακύλα των αγορών, βούλιαξε και η Sebastian Holdings. Τουλάχιστον 1 δισ. των ιδίων κεφαλαίων της έκανε φτερά.

Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν, ωστόσο, στη 400σέλιδη απόφαση ότι οι ισχυρισμοί του Αλεξάντερ Βικ και των συνεργατών του βασίστηκαν σε «κατασκευασμένα στοιχεία και ψευδείς καταθέσεις», αποδίδοντας παράλληλα στον μεγαλοεπενδυτή «δόλο».



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
kosma@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου