Έγκριση Σχεδίων πόλης Παλλήνης Πολεοδομικών Ενοτήτων:
Καραούζι, Παπαχωράφι, Μάριζα και Νέα Παλλήνη.
Αξίζουν συγχαρητήρια όλοι όσοι συνέβαλλαν να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτή η προσπάθεια ένταξης στο σχέδιο πόλης, που ξεκίνησε πριν από αρκετά πολλά χρόνια.
Όμως, ας μην πανηγυρίζουμε και να δούμε και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτό το ευτυχές γεγονός και θα πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής όλοι
οι Δημότες των περιοχών αυτών και για τα «αρνητικά» στοιχεία αυτής της έγκρισης.
Πολλοί δημότες μας δεν γνωρίζουν ότι με την έγκριση του Σχεδίου πόλης δεν θα μπορούν σήμερα να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους δηλαδή να κτίσουν ή άλλοι να αγοράσουν για να κτίσουν αλλά πρέπει η Δημοτική Αρχή πρώτα να προχωρήσει στο δεύτερο και αρκετά χρονοβόρο στάδιο της Πράξης Εφαρμογής αν κρίνουμε από την εμπειρία των ενοτήτων «Άνω Μπαλάνα» και «Βακαλόπουλο» που διήρκησε αρκετά χρόνια.
Οι Δημότες μας δεν γνωρίζουν ότι από σήμερα το οικόπεδό τους για το Υπουργείο Οικονομικών αξίζει προς 500 ευρώ και πλέον το μέτρο στην έκταση του οικοπέδου ως έχει σήμερα και όχι αυτή που θα προκύψει μετά την εισφορά σε γή και χρήμα, και με βάση αυτή την αξία θα υπολογίζονται ο φόρος ακίνητης περιουσίας (το λεγόμενο χαράτσι), ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων Φ.Μ.Α., ο Φόρος υπεραξίας που επιβαρύνει τον πωλητή ακινήτου κατά 15% επί του ποσού που προκύπτει από την διαφορά της τιμής κτήσεως έως την τιμή πώλησης). Μέσα σε όλα αυτά να προσθέσει όταν και εφόσον ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής και την εισφορά σε γή και χρήμα η οποία δεν είναι καθόλου «ευκαταφρόνητη» αρκετά υψηλή από το παράδειγμα της Άνω Μπαλάνας και Βακαλόπουλο. Επιπροσθέτως, πρέπει ο δημότης μας να λογαριάζει ότι τα ποσά της περιουσίας του ανεβαίνουν τόσο ψηλά που και το αφορολόγητο των γονικών παροχών ή της αποδοχής κληρονομιάς δεν θα είναι πια αφορολόγητο.
Τούτο συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν πίνακες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων για τα νέο-εντασσόμενα οικόπεδα, υπολογίζονται ως εντός σχεδίου παρόλο που δεν αξιοποιούνται πριν την ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής, το Υπουργείο Οικονομικών όρισε μια τιμή μονάδος ανά τμ σχεδόν σε όλες τις περιοχές των Μεσογείων με προφανή σκοπό την αύξηση των φόρων. Να σημειωθεί για τα ακίνητα που συζητάμε η αντικειμενική αξία ήταν πρίν εγκριθεί το σχέδιο πόλης 18 ευρώ το μέτρο, ποσό που κάνει μια τεράστια διαφορά υπεραξίας μέχρι τα 500 ευρώ που σε περίπτωση πώλησης ο ιδιοκτήτης καλείται προφανώς να πληρώσει φόρο υπεραξίας δυσανάλογο της πραγματικής του αξίας (15% στην διαφορά από 18 ευρώ μέχρι 500 ευρώ!!!) γεγονός που θα απαξιώσει εντελώς την ιδιοκτησία του.
Ποια είναι η πραγματικότητα όμως;
Η κρίση που περνά η χώρα μας έχει τελματώσει την αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα των κτισμάτων με αποτέλεσμα να συρρικνώνει την ζήτηση των οικοπέδων και να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αν προστεθούν και υπολογιστούν τα πιο πάνω, τότε δεν είναι δυνατόν να μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση αγοραπωλησίας των περί ού ο λόγος νέο- εντασσόμενων στο σχέδιο οικοπέδων. Οι τιμές αγοράς αυτών των οικοπέδων σήμερα και για να προκύπτει αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίζονται μέχρι 100 ευρώ ανά τ.μ. και εκείνα που βρίσκονται σε ενότητες με πράξη εφαρμογής μέχρι 200 ευρώ ανά τμ, το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές όπως ΒΙΟΠΑ και Επιχειρηματικά Πάρκα όπου κι εκεί οι εμπορικές αξίες είναι στα ίδια επίπεδα και έχουν μείνει εντελώς στάσιμα για την ίδια αιτία.
Το μέγεθος του προβλήματος εστιάζεται με άλλα λόγια στην τιμή μονάδος των περίπου 500 ευρώ που επέβαλλε το Υπουργείο Οικονομικών και εξαφανίζει κάθε προοπτική αξιοποίησης των περιοχών αυτών εκτός κι αν μας τα επιβάλλουν ως αντικίνητρα για να αναγκαστούμε να τα παραχωρήσουμε δωρεάν στο κράτος.
Πιστεύω ότι επιβάλλεται η κινητοποίηση όλων μας μαζί με την Δημοτική Αρχή και όλους τους Συνδυασμούς που ζητούν την ψήφο μας, ακόμα και σε συνεννόηση με όμορους Δήμους να γίνει έντονη διαμαρτυρία προς την Πολιτεία και να απαιτήσουμε:
1) Να προσδιοριστούν πραγματικές ρεαλιστικές αντικειμενικές αξίες που θα εναρμονίζονται με τις εμπορικές αξίες και,2) Να μην υπολογίζονται ως αξιοποιήσιμη γη τα οικόπεδα που βρίσκονται σε εγκεκριμένες στο σχέδιο πολεοδομικές ενότητες στις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί και κυρωθεί η Πράξη Εφαρμογής, έτσι ώστε, να αρθεί η κατάφωρη αδικία για να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ιδιοκτησιών των δημοτών μας που θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Θανάσης Αγγελάκης,
πρώην Αντιδήμαρχος Παλλήνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου