Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Κύκλωμα εξαπατούσε ασφαλιστικές

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ.Ακόμα και... αγγελία είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο ο επικεφαλής της σπείρας που με εικονικά ατυχήματα κατάφερνε να εξαπατά ασφαλιστικές
εταιρείες.Αστυνομικοί, δικηγόροι και μία υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά ανάμεσα στους συλληφθέντες.«Τρακάρατε και δεν έχετε ακόμη αποζημιωθεί; Μπορώ να σας εξασφαλίσω και μάλιστα δωρεάν!», ανέφερε στην αγγελία ο επιτήδειος, που συνελήφθη από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Συνολικά 13 άτομα έχουν συλληφθεί ως μέλη της σπείρας που δρούσε σε όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους μία 51χρονη υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών Πειραιά, δύο δικηγόροι, μία ασφαλίστρια αλλά και τέσσερις αστυνομικοί. Η ζημιά σε βάρος των ασφαλιστικών εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ.
Ολα ξεκίνησαν από καταγγελίες που έφτασαν στα γραφεία των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. για έναν φανοποιό από τον Πόρο, ο οποίος διατηρούσε και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων στην Τροιζηνία. Ο ίδιος είχε δημοσιεύσει την αγγελία στην οποία «διαφήμιζε» τις υπηρεσίες του. Υποσχόταν δωρεάν επισκευή οποιουδήποτε οχήματος στο φανοποιείο του, καθώς και την «περαίωση κάθε χρονοβόρας διαδικασίας με τις ασφαλιστικές». Με αυτόν τον τρόπο, αλλά και μέσω των «συνεργατών» του, φαίνεται πως προσέλκυε ενδιαφερομένους από τη συνδιαλλαγή των οποίων έπαιρνε ποσοστά...
Εντατικές έρευνες
Οι αξιωματικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ξεκίνησαν τις εντατικές έρευνές τους προκειμένου να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε. Σύντομα διαπίστωσαν την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος με διακριτούς ρόλους, ανάλογα με το... πόστο τους.
Ο 44χρονος φανοποιός ήξερε πολύ καλά πώς λειτουργεί το σύστημα και είχε φροντίσει να «στρατολογήσει» τους συνεργάτες του ώστε να είναι χρήσιμοι. Δύο από τους αστυνομικούς υπηρετούσαν στην Αίγινα, ένας στον Πόρο και ένας στην Κρήτη. Το γεγονός ότι ανήκαν σε μεικτά αστυνομικά τμήματα τούς επέτρεπε να συντάσσουν πλαστές βεβαιώσεις τροχαίων ατυχημάτων για υλικές ζημιές. Σε αυτές πλαστογραφούσαν τις υπογραφές των ιδιοκτητών οχημάτων προκειμένου να τις αναπαράγουν όσες φορές χρειαζόταν. Πρόσεχαν οι αστυνομικοί να μη συμπεριλάβουν στα πλαστά δικαιολογητικά δυστυχήματα με σωματικές βλάβες, διότι σε αυτήν την περίπτωση -αν και το ποσό της αποζημίωσης αυξανόταν- θα χρειαζόταν σχηματισμός δικογραφίας και προανάκριση.

Η κομπίνα
Για την επιβεβαίωση του τροχαίου αναλάμβανε ο εμπειρογνώμονας. Με φωτογραφίες και αναφορές η «σφραγίδα» του ειδικού έμπαινε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαπάτηση. Και, τελικά, ο ίδιος ο φανοποιός αναλάμβανε τις εργασίες στα αυτοκίνητα, όποτε ήταν απαραίτητο.

Η 37χρονη σύζυγος του «αρχηγού», σε συνεργασία με την 54χρονη ασφαλίστρια αναλάμβαναν τις πλαστές δηλώσεις «φιλικού διακανονισμού» και υπεύθυνες δηλώσεις ατυχημάτων, όπου και σε αυτές οι υπογραφές των οδηγών ήταν πλαστογραφημένες.

Σε συνεργασία με τους δύο δικηγόρους υπέβαλλαν αγωγές σε βάρος των ασφαλιστικών, κρύβοντας όμως τα φερόμενα ως ζημιωθέντα οχήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρείες να προβούν στον σχετικό έλεγχο (το αληθές σύγκρουσης, το κόστος ζημιών, την αποκατάσταση αυτών κ.λπ.). Τέλος, με τη βοήθεια και τη συνδρομή της 51χρονης υπάλληλου της Διεύθυνσης Μεταφορών, η σπείρα άλλαζε διαρκώς πινακίδες στα οχήματα που κατείχε ή προμηθευόταν ένας 49χρονος έμπορος αυτοκινήτων στην Αττική και απέκρυπτε τις προηγούμενες ζημιές, πλαστογραφώντας τις άδειες κυκλοφορίας.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΧΗΜΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 7 ΦΟΡΕΣ!
Πώς κατάφεραν να στήσουν την απάτη

Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι τα μέλη της σπείρας για να μπορούν να τεκμηριώνουν τα ατυχήματα, μετέφεραν σε διάφορες περιοχές τα ίδια οχήματα, στα οποία έκαναν τις απαραίτητες αλλαγές, προκειμένου να φαίνονται διαφορετικά στις φωτογραφίες. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες αρχείου. Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις ατέλειες του συστήματος μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, οι επιτήδειοι δήλωναν ένα ατύχημα με ίδιο αυτοκίνητο δύο, τρεις, ακόμη και επτά φορές! Μάλιστα, οι απατεώνες άλλαζαν και πινακίδες κάποιες φορές, ανταλλακτικά, ακόμη και βλάβη, προκειμένου να μην υπάρξει κάποια «στραβή».

Η αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων συμπεριλαμβάνει 25.000 σελίδες και 550 φακέλους τροχαίων ατυχημάτων! Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν περίπου 140 φάκελοι εικονικών ατυχημάτων, προκλήθηκε οικονομική ζημιά σε τουλάχιστον 27 ασφαλιστικές εταιρείες, η οποία ξεπερνά το 1.300.000 ευρώ. Σε 40 περιπτώσεις παρουσιάστηκαν ακριβώς οι ίδιες ζημιές, με διαφορετικές όμως πινακίδες και σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες και συντάχθηκαν 100 ψευδή δελτία ατυχημάτων, με πλαστογραφημένες υπογραφές. Τέλος, σε 90 περιπτώσεις, χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα δεν προέκυψε συμμετοχή υπαλλήλων ασφαλιστικών εταιρειών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απάτης, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος και της νομοθεσίας περί όπλων και καταχραστών του Δημοσίου.

Μ. Ψαρά - Λ. Μπιντέλας



ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΠΑΝ. ΣΤΑΘΗΣ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ
Ενα από τα πιο έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης. Εχει χειριστεί πολλές και δύσκολες υποθέσεις, ανάμεσά τους και η διερεύνηση ακροδεξιών σταγονιδίων στο Σώμα Ασφαλείας, το πόρισμα της οποίας θα δοθεί στη δημοσιότητα σύντομα, αλλά και η πρόσφατη εξάρθρωση «σπείρας» στον Οίκο Ναύτου.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ειδική αυτοτελής Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, με αποστολή τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη εγκλημάτων που μαρτυρούν διαφθορά χαρακτήρα στον χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο Παναγιώτης Στάθης έχει διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ενώ φημίζεται για την επιμονή, τη συστηματική δράση και την εφαρμογή διεθνών αστυνομικών προτύπων στις έρευνές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου