Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ηλίας Ψινάκης - Ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ούτε πολιτικάντης ούτε «Καλοχαιρέτας»

Ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ούτε πολιτικάντης ούτε «Καλοχαιρέτας»
Ο Ηλίας Ψινάκης είναι άνθρωπος... φαινόμενο! Ο «δαιμόνιος» μάνατζερ με ό,τι έχει καταπιαστεί όλα αυτά τα χρόνια, όχι απλώς κατάφερε να ξεχωρίσει, αλλά και
να αφήσει το στίγμα του τόσο έντονα, ώστε να θεωρείται σημείο αναφοράς για τους μιμητές του.
Οχι άδικα, θεωρείται ευφυής άνθρωπος, έχει δυνατά κίνητρα και καλές διασυνδέσεις. Ανήκει σ' αυτούς που δεν «μασάνε» τα λόγια τους, άσχετα αν κάποιος συμφωνεί με τις απόψεις του και με τον τρόπο που τις εκφράζει.
Ολοι γνωρίζουν τους διάσημους φίλους του, ωστόσο ο ίδιος είναι εξίσου προσιτός και αγαπητός ακόμα και στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Αυτό αποδείχθηκε και από την αυθόρμητη «πολιορκία» του σπιτιού του από κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα -ο τόπος που ζει τα τελευταία 18 χρόνια- που του μετέφεραν τη λαϊκή απαίτηση να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Φυσικά, ο κοσμοπολίτης Ηλίας δεν τους χάλασε το χατίρι, τους άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού του και μετά από εκτενή συζήτηση μαζί τους πείσθηκε να αποδεχθεί την πρόκληση αυτή.
Στο «Εθνος της Κυριακής» περιγράφει το πρότζεκτ που οραματίζεται για τον τόπο του δίνοντας το στίγμα της καμπάνιας του, πάντα με το ξεχωριστό ύφος ενός ανθρώπου που ξέρει να επικοινωνεί και αρνείται -όπως λέει- να γίνει «ψωνισμένος πολιτικάντης».
Ο Ηλίας Ψινάκης φωτογραφήθηκε στο ιερό της θεάς Ισιδος στην Μπρεξίζα, έναν αιγυπτιακό αρχαιολογικό χώρο στον Δήμο Μαραθώνα ο οποίος παραμένει κλειστός για το κοινό.
Ο Ηλίας Ψινάκης φωτογραφήθηκε στο ιερό της θεάς Ισιδος στην Μπρεξίζα, έναν αιγυπτιακό αρχαιολογικό χώρο στον Δήμο Μαραθώνα ο οποίος παραμένει κλειστός για το κοινό.
Θεωρείστε ένας άνθρωπος εκκεντρικός, αντισυμβατικός. Προκαλεί εντύπωση που μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, επιδιώξατε να πάρετε την ευχή του Μητροπολίτη Κηφισιάς. Ποια είναι η σχέση σας με την Εκκλησία;
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κύριλλος είναι ένας ευφυέστατος και ικανότατος ιεράρχης, με βαθύτατη γνώση για τον τόπο μας. Τον επισκέφθηκα, αφού έθεσα την υποψηφιότητά μου και του ζήτησα την άποψή του για τα προβλήματα του δήμου μας και βεβαίως την ευλογία του. Αφού με δέχεται η Εκκλησία γιατί να μην τη δεχτώ εγώ; Το ότι είμαι αντισυμβατικός δεν σημαίνει ότι είμαι και αντί? εκκλησιαστικός! To αντίθετο. Έχω κάποιους σταθερούς άξονες στη ζωή μου. Και εκτιμώ ιδιαιτέρως πολλούς από τους ανθρώπους που έχει στους κόλπους της η Εκκλησία, όπως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Κηφισιάς Κύριλλο και πολλούς άλλους ανώνυμους ιερείς που προσφέρουν ουσιαστικό έργο.
Η εμπειρία σας ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αθηναίων σας δίδαξε κάτι; Σας άλλαξε ως άνθρωπο; Θεωρείτε ότι θα σας βοηθήσει στη νέα πρόκληση που θέτετε στον εαυτό σας;
Η εμπειρία στον Δήμο Αθηναίων με δίδαξε τη θεωρία του σοκ. Σοκαρίστηκα όταν μπήκα στο δημοτικό συμβούλιο. Μπορεί να έχουν περάσει? λίγα χρόνια από το νηπιαγωγείο, αλλά είχα ξεχάσει πώς ήταν. Αν μας έβλεπε ο κόσμος θα μας έφτυνε. Ήμασταν γελοίοι. Αυτό που σίγουρα δεν ήταν γελοίο, ήταν ένα περιστατικό που είδα τις πρώτες μέρες στο δημαρχείο, όταν μια γριούλα λιποθύμησε μπροστά μου από την πείνα.
Αργότερα συνήλθε, εγώ όμως δεν συνήλθα ποτέ. Έτσι ανέλαβα την πρωτοβουλία «Για ένα πιάτο φαΐ», σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου, όπου με ένα ευρώ μπορούσε ο καθένας να συνεισφέρει, ώστε να δοθεί ένα πιάτο φαΐ σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
Με τη συμβολή φίλων από τον επιστημονικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό και επιχειρηματικό κόσμο καταφέραμε να τρώνε χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, μέσω της Αποστολής της Αρχιεπισκοπής, υπό την επίβλεψη του κυρίου Δήμτσα. Με πρωτεργάτη τον κύριο Καραμπέρη, διευθυντή της Alcatel, με την πώληση κάθε τηλεφωνικής συσκευής, μέρος του ποσού προσφέρθηκε για να τρώει και ένας άνθρωπος. Ελπίζουμε να γίνει παράδειγμα για να μην πεινάσει πια κανείς.
Η Αθήνα ήταν ένα πολύ σκληρό σχολείο. Εκεί έμαθα πολλά για τις λειτουργίες και τις αγκυλώσεις του συστήματος. Επίσης, έμαθα ότι αν η αντιπολίτευση αγνοηθεί, δεν έχει κανέναν τρόπο να βοηθήσει. Γι' αυτό και το λέω συνέχεια ότι «κανένας δεν περισσεύει» για τη δουλειά που μας περιμένει. Όποιος θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος, όποιος δεν θέλει ας μείνει σπίτι του και πάλι φίλοι θα είμαστε? Και όποιος σταθεί εμπόδιο, θα τον «υπερπηδήσουμε!», με την καλή έννοια.
Ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου σας και ποιο είναι το πρόγραμμά σας;
Δεν έχετε αρκετές σελίδες για να γράψετε τις ανάγκες του δήμου, από αυτονόητες υποδομές μέχρι μικρά καθημερινά εμπόδια. Η σκληρή αλήθεια είναι πως έχουμε έναν υπέροχο, δοξασμένο τόπο που οι μισοί τον καταστρέψανε και οι άλλοι μισοί τον αφήσαμε να καταστραφεί. Στον Μαραθώνα έχουμε σοβαρά προβλήματα στις κτιριακές σχολικές εγκαταστάσεις, στον τομέα της υγείας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης, του οδικού δικτύου και του ανεκμετάλλευτου φυσικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου. Έχουμε την πιο όμορφη και την πιο μεγάλη παραλία της Αττικής.
Οσο για το «πρόγραμμά» μου μέχρι χθες ήταν πιο χαλαρό. Τώρα δουλεύω κάθε μέρα για να βγάλω σχέδιο για τον Μαραθώνα. Είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Εχω ήδη συστήσει επιστημονική ομάδα από ειδικούς, μάνατζερ, πολεοδόμους, πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους, στελέχη αυτοδιοίκησης που δουλεύουμε νυχθημερόν και έχουμε ήδη βρει άμεσες και έξυπνες λύσεις για πολλά από τα προβλήματα της περιοχής.
Για την κρίση
Ποιος μπορεί να παραμείνει χαρούμενη Κοκκινοσκουφίτσα σε καμένο δάσος;
Το γεγονός ότι είστε μέλος του εγχώριου star system πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει να προωθήσετε την επίλυση των προβλημάτων του δήμου και με ποιον τρόπο;
Τώρα μιλάμε για star system σε μια χώρα με 40% ανεργία. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο, για να μην πω σαχλό. Η όποια δημοσιότητα που έχει κάποιος, το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι να γλιτώσει λίγο χρόνο.
Στη δική μου περίπτωση, πιο πολύ βαρύνουν οι σχέσεις και φίλιες με διεθνείς opinion leaders και ανθρώπους που μπορούν να φέρουν κόσμο και αίγλη πίσω στον τόπο, παρά η δική μου επωνυμία στο εγχώριο σύστημα. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που θα επισκεφτούν τη χώρα μας επώνυμοι του εξωτερικού, αλλά θα είναι η πρώτη φορά που θα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την παρουσία τους.
Ωστόσο, όταν επιλέγεις να καλέσεις κόσμο στο σπίτι σου σημαίνει πως επιτέλους αποφάσισες να το καθαρίσεις! Αυτό θέλω κι εγώ. Να νοικοκυρέψουμε τον τόπο μας, να αναδείξουμε τον πλούσιο πολιτισμό του, να ανοίξουμε τους ξεχασμένους αρχαιολογικούς χώρους, να κάνουμε τον Μαραθώνα παγκόσμιο κέντρο αθλητισμού, να φτιάξουμε μια «έξυπνη πόλη» τεχνολογίας και καινοτομίας.
Η επίλυση προβλημάτων γίνεται μόνο με απλή λογική, σωστό business plan, καλούς συνεργάτες και πάρα πολλή δουλειά.
Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις παρατηρούνται πολύ υψηλά ποσοστά αποχής του εκλογικού Σώματος και κυρίως στους νέους. Τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε να προσέλθουν στις κάλπες;
Οι κάτω των 35 ετών στην περιοχή μου στη Νέα Μάκρη, έχουν γνωρίσει μόνο δύο δημάρχους. Τι σας λέει αυτό για τις δυνατότητες επιλογών τους μέχρι τώρα; Οι νέοι απέχουν όταν ξέρουν πως οι επιλογές τους είναι αδιέξοδες. Άμα «δουν φως, θα μπουν».
Πρέπει να δώσουμε (τον) τόπο στα νιάτα. Δεν με ενδιαφέρει να τους πείσω να προσέλθουν στις κάλπες. Αυτοί ξέρουν τι κάνουν και γιατί. Θα προσπαθήσω όμως να τους πείσω ότι ο Μαραθώνας είναι ο πιο όμορφος τόπος για να μένουν και να δημιουργούν. Και τότε θα θέλουν να έρθουν και οι φίλοι τους.
Παλαιότερα τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στηρίζονταν σε υποψήφιους που προέρχονταν από τον χώρο των επιστημών, όπως δικηγόρους, ιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς. Σήμερα, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες προωθούνται από τα κόμματα για να διεκδικήσουν το πολιτικό χρίσμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θεωρείτε ότι τα κόμματα προσπαθούν να «εξαργυρώσουν» την αναγνωρισιμότητα των προσώπων αυτών;
Το εγχώριο πολιτικό σύστημα υποφέρει από τα αποτελέσματα της χρόνιας αιμομιξίας. Οι ίδιοι και οι ίδιοι αναμειγνύονται και αναπαράγονται επί δεκαετίες. Χαλάρωσαν τα ανακλαστικά τους και ξεχείλωσαν την αντοχή του κόσμου. Επιβάλλεται ο εμπλουτισμός του πολιτικού συστήματος από νέο γενετικό υλικό. Αν ο κόσμος στρέφεται προς τους δημιουργικούς επιτυχημένους και επώνυμους είναι επειδή αναγνωρίζει το αδιέξοδο. Επόμενο είναι και τα κόμματα να στρέφονται εκεί που βλέπουν ότι πάει και ο κόσμος.
Η οικονομική κρίση σας έχει επηρεάσει και σε ποιους τομείς;
Ποιος μπορεί να παραμείνει χαρούμενη Κοκκινοσκουφίτσα σε καμένο δάσος; Κανείς δεν είναι ανεπηρέαστος από την κρίση. Σε όλα τα επίπεδα, από βασικές ανάγκες έως ποιότητα ζωής.
Το πολιτικό του στίγμα
Αν ο μάνατζερ καταντήσει δημοτικός άρχοντας σημαίνει ότι την ψώνισε
Τι πρέπει να έχουμε κατά νου αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε;
Πρέπει να διεκδικήσουμε τα βασικά και αυτονόητα και ταυτόχρονα την ανάπτυξη. Τέρμα τα παράπονα και η γκρίνια από τον καναπέ ή την καφετέρια. Θες κάτι να φτιάξει; Μην περιμένεις να φτιάξει μόνο του, σήκω κι έλα να το φτιάξουμε μαζί.
Πιστεύετε ότι ένας πετυχημένος μάνατζερ μπορεί να γίνει και πετυχημένος δημοτικός άρχοντας;
Ο σύγχρονος δημοτικός άρχοντας επιβάλλεται να είναι μάνατζερ. Μάνατζμεντ δεν είναι τίποτα παραπάνω από «διαχείριση». Διαχείριση κρίσεων, χρημάτων, ανθρώπων και ιδεών. Και ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι ούτε πολιτικάντης ούτε «Καλοχαιρέτας», αλλά ούτε και παντογνώστης. Αν ο μάνατζερ καταντήσει δημοτικός άρχοντας σημαίνει ότι την ψώνισε, άρα απέτυχε. Αν η δημοτική αρχή μπορέσει να γίνει καλός μάνατζερ τότε πέτυχε. Δεν έχω σκοπό να γίνω «δήμαρχος» με την κακή έννοια. Έχω στόχο να ολοκληρώσω ένα πρότζεκτ.
Πώς σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Μαραθώνα;
Ο δήμος, εκτός από το διεθνώς βαρύ brand name, έχει απίστευτες ομορφιές και πλούτο, φυσικό, αρχαιολογικό, θρησκευτικό. Το Σπήλαιο Πανός παραμένει κλειστό, ο αιγυπτιακός αρχαιολογικός χώρος στην Μπρεξίζα επίσης.
Ο Βαρνάβας είναι ένα πανέμορφο μικρό ημιορεινό χωριό, που απέχει 39 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα. Το φαντάζεστε; Το ίδιο και το Γραμματικό. Και έχουν και παραλία! Ο Σχινιάς είναι ωραιότερος από την Κόπα Καμπάνα. Η ακτογραμμή από τη Νέα Μάκρη έως τα Δικαστικά είναι ανυπέρβλητη. Και από πάνω έχει και δάσος. Μιλάμε για τρελή ομορφιά.
Για να μη σας πω για τα μοναστήρια, τα μονοπάτια, τα μουσεία κ.ά. Και όλα αυτά, είκοσι λεπτά από τα βόρεια προάστια, τριάντα λεπτά από το αεροδρόμιο και δέκα λεπτά από το λιμάνι της Ραφήνας. Αυτό το τεράστιο κεφάλαιο, που μένει ανεκμετάλλευτο και καταρρέει, πρέπει να αποκτήσει τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθεί τους επισκέπτες που του αξίζουν. Από «μαραζώνας» πρέπει να γίνει και πάλι Μαραθώνας.
Ατενίζοντας το μέλλον, ο πολιτικός Ηλίας Ψινάκης προσομοιάζει περισσότερο με τον πολιτικό - επιχειρηματία Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή με τον επιχειρηματία - πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ;
Γιατί ο Μπουτάρης τι έχει; Εμένα μου κάνει και μου περισσεύει. Άσε που σε αυτές τις ηλικίες το να ατενίσω το μέλλον, είναι ουτοπικό... Το μέλλον θα με χάσει. Εγώ έχω κάνει πρόγραμμα πενταετίας. Μετά ας έρθουν οι marathonistas να αναλάβουν.
Φημίζεστε για το ανατρεπτικό σας χιούμορ. Τι ανατροπές μας επιφυλάσσετε;
Η ζωή θέλει ανατροπές. H Ελλάδα τις χρειάζεται. Εμείς ξεκινάμε από τον Μαραθώνα. Εσείς θα το δείτε σε 5 χρόνια!
ΜΑΡΙΝΑ ΖΙΩΖΟΥ
marina@pegasus.gr
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου