Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

«Ωρολογιακή βόμβα» για Βενιζέλο, ο Παπανδρέου

Το παρασκήνιο μίας σύγκρουσης μέχρις εσχάτων.Τα σενάρια για νέο κόμμα από Γιώργο και για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ– Κατηγορίες ότι αβαντάρει τον ΣΥΡΙΖΑ - «Ντροπή σου», του είπε έξαλλος ο Βενιζέλος - Ολοι οι διάλογοι μεταξύ των δύο αντρώνΣτην ανάγνωση των κινήσεων και των σχεδιασμών του Γιώργου Παπανδρέου έχουν επιδοθεί πλέον όλοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την καταψήφιση από τον πρώην πρωθυπουργό της ρύθμισης για τις τράπεζες στη Βουλή.

Ήδη κάνουν την εμφάνισή τους σενάρια για νέο κόμμα από τον κ. Παπανδρέου μετά τις ευρωεκλογές, ενώ οι σχέσεις του με τον κ. Βενιζέλο είναι στο σημείο μηδέν. Παράλληλα αρχίζουν να ακούγονται δυνατές φωνές αποδοκιμασίας του πρώην πρωθυπουργού, αρχής γενομένης από τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος μίλησε για σημαντικό πολιτικό λάθος από τον πρώην πρωθυπουργό, τον οποίο κάλεσε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για την παράταξη και εξέφρασε την ελπίδα να μην παίζει προσωπικά πολιτικά παιχνίδια.

Οι πιο έμπειροι βλέπουν ότι ο κ. Παπανδρέου κινείται με μεθοδικότητα κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα διάλεξε να καταψηφίσει ένα κρίσιμο άρθρο του πολυνομοσχεδίου την πιο ακατάλληλη ημέρα: Αφενός μεν διέσωσε, όπως λέγεται, την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε στριμωχθεί στη Βουλή και απέτυχε στις προτάσεις δυσπιστίας. Και αφετέρου δεν καταψήφισε από την πρώτη ανάγνωση του ονομαστικού καταλόγου των βουλευτών, αλλά περίμενε τη δεύτερη ανάγνωση για να προσέλθει στη αίθουσα και ενώ είχε γίνει σαφές ότι το νομοσχέδιο περνούσε. Διαφοροποιήθηκε δηλαδή εκ του ασφαλούς, καθώς είναι προφανές ότι δεν ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά να επιφέρει απλά ένα καίριο χτύπημα και σε αυτή, αλλά ειδικότερα στον κ. Βενιζέλο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός αβαντάρει με τη στάση του τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τώρα επιχαίρει για τη στάση του, είχαν ακουστεί στο παρελθόν σκληροί προσωπικοί χαρακτηρισμοί για τις ευθύνες του σχετικά με την έλευση της τρόικας και των μνημονίων στη χώρα μας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν περνά απαρατήρητο ότι ουσιαστικά κανένα στέλεχος, που να παραπέμπει ευθέως στον κ. Παπανδρέου, δεν δέχθηκε τελικά να είναι υποψήφιο στις ευρωεκλογές. Λέγεται μάλιστα ότι ακόμη και όσοι είχαν αρχικά τέτοιο σκοπό, να ανταποκριθούν δηλαδή σε σχετική πρόταση του κ. Βενιζέλου, δέχθηκαν πιέσεις από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού ώστε να μην μετάσχουν στην ευρωλίστα της Ελιάς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα καχυποψίας και οργής εξελίσσεται πλέον η σχέση Βενιζέλου – Παπανδρέου, με πολλούς να εκτιμούν ότι η στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού είναι η βαριά ήττα της Ελιάς στις ευρωεκλογές – σε σημείο εξαέρωσης, όπως έχει ειπωθεί – ώστε αμέσως μετά να τεθεί θέμα ηγεσίας και να εμφανιστεί ως εγγυητής των εξελίξεων και του μέλλοντος της παράταξης ο πρώην αρχηγός.

Το σενάριο περί νέου κόμματος από τον κ. Παπανδρέου δεν το συμμερίζονται ιδιαίτερα στην Χαριλάου Τρικούπη, θεωρώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει τις δυνάμεις για να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Για την πρόθεσή του περί θεαματικής επιστροφής του όμως στο ΠΑΣΟΚ, όχι κατ’ ανάγκην σε ρόλο ηγέτη, είναι πλέον σίγουροι και γι’ αυτό όλο και περισσότεροι θα τον καλούν πλέον να ξεκαθαρίσει τι θέλει και αν έχει τέτοιου είδους προσωπικά σχέδια.

Με δεδομένο δε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί να τον διαγράψει από το ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μάλλον αυτόματα σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου εξελίσσεται περίπου σε ωρολογιακή βόμβα για το Κίνημα και τον κυβερνητικό συνασπισμό, που η έκρηξή της και οι «ζημιές», που θα προκαλέσει, θα καθοριστούν ανάλογα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Βενιζέλος εν εξάλλω σε Γιώργο: «Ντροπή σου» - Ολοι οι διάλογοι

Με ιδιαίτερα προσβλητικό και αυστηρό ύφος απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του δεύτερου να καταψηφίσει το κρίσιμο άρθρο 2, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εφαρμόζει τη συμφωνία με την τρόικα.

Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και του Απόστολου Κακλαμάνη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε ουσιαστικά στην απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη από την ΚΟ της ΝΔ.

Αντί της διαγραφής το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε, με εντολή του κ. Βενιζέλου μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση για τους κυρίους Παπανδρέου και Κακλαμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος σε έξαλλη κατάσταση και απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου του είπε «ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες», με τον πρώην πρωθυπουργό να τον κοιτάζει, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, με απορημένος βλέμμα και αιφνιδιασμένος για το ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος, επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Κακλαμάνη του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι «προσβάλλεις την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ούτε όταν μίλησες στη συνεδρίασή της, ούτε όταν μίλησες στην Ολομέλεια δεν είπες κάτι για τις τράπεζες».

Το χρονικό της σύγκρουσης

Αργά το βράδυ της Κυριακής, λίγα λεπτά μετά της καταψήφιση του δεύτερου άρθρου που αφορά στις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπήκε στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Οι φωνές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ακούγονταν από το διάδρομο που συνδέει το γραφείο του ίδιου με αυτό του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Βενιζέλος ήταν φανερά εκνευρισμένος.

Λίγο πριν είχε βρει στον προθάλαμο του δικού του γραφείου να κάθονται με σκωπτικό ύφος οι στενοί του συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, κ Δημήτρης Καρύδης και κ. Χρήστος Πρωτόπαπας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόλις είχε βγει από την Ολομέλεια της Βουλής και είχε κατευθυνθεί προς το γραφείο του, χωρίς όμως διάθεση να μιλήσει με τους στενούς του συνεργάτες.

Εκεί έμεινε μόνο μερικά δευτερόλεπτα. Βγήκε έξω και μπήκε στη διπλανή πόρτα, στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Ο κ. Παπανδρέου βρισκόταν από νωρίς στον χώρο της πρωθυπουργικής πτέρυγας, όπου διατηρεί γραφείο, και μαζί του ήταν οι συνεργάτες του κ. Γιώργος Ελενόπουλος και Νίκος Ζιώγας.

Μπαίνοντας μέσα ο κ. Βενιζέλος τους προσπέρασε, ενώ ο κ. Παπανδρέου βγήκε στον προθάλαμο να τον συναντήσει. Ο κ. Βενιζέλος φανερά εκνευρισμένος εισήλθε στο ιδιαίτερο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού και ο κ. Παπανδρέου τον ακολούθησε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειχνε να μην μπορεί να κρατήσει τα προσχήματα. Του μιλούσε ευθέως σε δεύτερο πρόσωπο. Στο διάδρομο ακούγονταν οι λέξεις «κυβέρνηση» και «Σαμαράς». «Ντροπή σου, δεν μίλησες σε κανέναν για τη στάση του, ούτε απευθύνθηκες σε κανέναν για να ενημερωθείς για τη ρύθμιση που καταψήφισες», του είπεμε τον πρώην πρωθυπουργό να τον κοιτάζει, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, με απορημένος βλέμμα και αιφνιδιασμένος για το ξέσπασμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η φρουρά των δύο ανδρών λειτούργησε άμεσα. Όσοι περνούσαν εκείνη τη στιγμή απ' έξω, κυρίως δημοσιογράφοι, απομακρύνθηκαν. Ήταν φανερό πως οι σχέσεις των δύο ανδρών μόλις επιβαρύνονταν ακόμα περισσότερο...

Τι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου

Απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο και την σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε αυτή χρησιμοποιεί την ίδια φρασεολογία επιστρέφοντας ουσιαστικά τους χαρακτηρισμούς για «υποκρισίες» και «προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» τονίζοντας επίσης ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον Παπανδρέου και τον Απ. Κακλαμάνη

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αρνητική ψήφο που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάταξη για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για τη δήλωση «παρών» του Απόστολου Κακλαμάνη στο ίδιο άρθρο, δήλωσε τα εξής:

«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

Κανένα άλλωστε μέλος της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου