Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Νέα πνοή στην αγορά της Κυψέλης

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ.Μια από τις πιο ιστορικές αγορές της Αθήνας, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτόνημα του Μεσοπολέμου, φαίνεται πως βγαίνει από την αφάνεια και αποκτά ξανά νέα πνοή. Η μακέτα με τη μορφή που θα πάρει η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Κάτω, η αγορά την περίοδο που τελούσε υπό κατάληψη από κατοίκους. Σήμερα φιλοξενεί δύο υπηρεσίες

Σύντομα ξεκινούν τα έργα για τη συνολική ανάπλασή της από τον Δήμο Αθηναίων, με στόχο η Αγορά να αποκτήσει την παλιά αίγλη της που έδινε ζωή στη γειτονιά και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους.Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, το έργο ανάπλασης του ιστορικού κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί από το 2006 ως διατηρητέο νεότερο μνημείο, αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο και να ολοκληρωθεί σε ενάμιση χρόνο.

Το έργο προβλέπει την καθολική δομική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση της Αγοράς προκειμένου να στεγαστούν εκεί εκτός από τα δημόσια καταστήματα εξυπηρέτησης κοινού (ΚΕΠ ? Σημείο Εξυπηρέτησης Δημοτών), που λειτουργούν από τον Ιούνιο του 2013, εμπορικά καταστήματα και χώροι εκθέσεων. Το υπόγειο θα εξυπηρετεί βοηθητικές χρήσεις, αποθήκες ισόγειων καταστημάτων και χώροι υγιεινής.

Στην πρόσοψη του κτιρίου θα λειτουργήσουν περίπου οκτώ καταστήματα ελαφράς εμπορικής χρήσης, όπως μανάβικο και κατάστημα βιολογικών προϊόντων, ενώ στο εσωτερικό της Αγοράς οι χώροι θα αξιοποιηθούν για εικαστικά δρώμενα, όπως εκθέσεις και παρουσιάσεις, και θα υπάρχουν διάφορα μικρά καταστήματα για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η μελέτη που έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς (υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Υπηρεσία Δόμησης) προβλέπει τη μορφολογική αποκατάσταση των όψεων, όπως καθαίρεση προσθηκών, καθαρισμό και αντιγραφιστική επάλειψη επιφανειών, αποκατάσταση ορθομαρμάρωσης βάσης, αλλαγή κουφωμάτων και συμπλήρωση των ελλειπόντων ή κατεστραμμένων διακοσμητικών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές, όπως αναφέρουν αρμόδιοι του δήμου, ακολουθούν τη νομοθεσία για τα διατηρητέα μνημεία, η οποία δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στην τυπολογία και τη μορφολογία του κτιρίου ούτε εσωτερικά ούτε εξωτερικά. Ακόμη και τα δύο σφυροδρέπανα τα οποία εκτιμώνται ότι έγιναν την περίοδο των Δεκεμβριανών και εντοπίστηκαν το 2006 σε γυψοσανίδες πάνω από τις μεσαίες εισόδους, όπως αναφέρει αρμόδιος του δήμου, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν εφόσον εκτιμηθεί η ιστορική αξία τους.

«Φιλοδοξούμε με την ανάπλαση του κτιρίου η γειτονιά να αποκτήσει ξανά τον παλιό της χαρακτήρα, να αναβαθμιστεί και να γίνει ξανά πόλος έλξης για τους κατοίκους», αναφέρει στο «Εθνος» στέλεχος του Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αγορά πέρασε στα χέρια του δήμου το καλοκαίρι του 2012.

Η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου είναι προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013» και θα υλοποιηθεί με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
Η ταραγμένη ιστορία του από το 1935 μέχρι σήμερα

Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης που περικλείεται από τις οδούς Φωκίωνος Νέγρη, Ζακύνθου, Σύρου και Σποράδων κατασκευάστηκε το 1935 με απόφαση του τότε δημάρχου Αθηναίων Κ. Κοτζιά.

Το κτίριο που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων αποτέλεσε το κέντρο της μεταπολεμικής κουλτούρας της πρωτεύουσας και λειτουργούσε ως χώρος εμπορίου, συνάντησης και επικοινωνίας των κατοίκων της γειτονιάς.

Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με απόφαση του ΥΠΠΟ (ΦΕΚ 1580/Β/16.11.2005). Η μορφολογία του λιτή, υποτάσσεται σύμφωνα με τις τότε απαιτήσεις στη λειτουργικότητα και περιορίζεται σε λίγα κλασικιστικά στοιχεία. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του μοντέρνου κινήματος, διαθέτει πολλά κλασικιστικά στοιχεία, όπως η συμμετρία στις όψεις, ο τονισμός στις οριζόντιες ζώνες με γείσο και ορθομαρμάρωση. Ο σεισμός του 1999 καταδίκασε τον χώρο σε ερήμωση και εγκατάλειψη ενώ το 2003 σταμάτησε η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς.

Το 2004 κάτοικοι και φορείς της περιοχής ξεσηκώθηκαν ενάντια σε σχέδια που προέβλεπαν την κατεδάφισή της. Το 2006 επιτροπή κατοίκων προσέφυγε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το οποίο χαρακτήρισε τη Δημοτική Αγορά ως διατηρητέο νεότερο μνημείο. Ακολούθησε μια ιδιότυπη κατάληψη του κτιρίου, που διήρκεσε έξι χρόνια με την ανοχή του δήμου. Κάτοικοι της περιοχής ανέλαβαν την αυτοδιαχείριση της Αγοράς, πραγματοποιώντας διάφορες δράσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2012, οπότε με εντολή εισαγγελέα, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης πέρασε ξανά στα «χέρια» του δήμου.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου