Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Εξαίρεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τον νέο φόρο

Την εξαίρεση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από το νέο φόρο στα αγροτεμάχια αποφάσισε η διακομματική επιτροπή, που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών. Ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα θεωρηθούν αυτοί που έχουν τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πληροφορίες θέλουν ότι, το κενό που θα δημιουργηθεί στα έσοδα θα καλυφθεί από την περαιτέρω επιβάρυνση των υπόλοιπων αγροτεμαχίων. Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια, όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.

Την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου