Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ο καφές μάς… παχαίνει;

Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων καφέδων την ημέρα ενισχύει σημαντικά τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, υποστηρίζει νέα μελέτη Αυστραλών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Δυτικής Αυστραλίας η αυξημένη κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων προβλημάτων υγείας (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης κ.ά.)

Προηγούμενες μελέτες είχαν υποστηρίξει ότι η καθημερινή απόλαυση του καφέ με μέτρο, μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό προστασία ενάντια στην απειλή ενός εγκεφαλικού ή διαφόρων τύπων καρκίνου.

Η μελέτη με άρωμα καφέ
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι αυστραλοί επιστήμονες προσπάθησαν να αναλύσουν τις ουσίες-«προστάτες» του καρδιαγγειακού συστήματος που περιέχονται στον καφέ.

Μια από αυτές είναι και το χλωρογενικό οξύ (CGA), που, σύμφωνα με ευρήματα, έχει προστατευτικές ιδιότητες κατά του διαβήτη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας.

Μέσα από πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ – συμπεριλαμβανομένου και του καφέ χωρίς καφεΐνη – οδηγούσε στην προβληματική λειτουργία του ήπατος η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.

«Σε ποσότητες αντίστοιχες με πέντε ή έξι φλιτζάνια καφέ την μέρα, τα αποτελέσματα της μελέτης μας ήταν αντίθετα με εκείνα προηγούμενων μελετών περί προστατευτικής δράσης του καφέ» υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Βανς Μάθιους.

Από τις δοκιμές φάνηκε ότι όταν στα ποντίκια χορηγείτο δόση χλωρογενικού οξέος που αντιστοιχούσε σε πέντε ή έξι φλιτζάνια εκείνα εμφάνιζαν προβλήματα ως προς τη λειτουργία του ήπατος, η οποία οδηγούσε σε μη φυσιολογική κατακράτηση λίπους εντός των κυττάρων.

Στην περίπτωση των παχύσαρκων τρωκτικών μάλιστα, η συγκεκριμένη δόση φάνηκε να ενισχύει τον βαθμό της ανθεκτικότητας στη γλυκόζη και της ινσουλινοαντίστασης.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι η θετική επίδραση του καφέ στην υγεία μας εξαρτάται από τις δόσεις που καταναλώνουμε» υπογραμμίζει ο ειδικός.

«Η ήπια κατανάλωση καφέ, δηλαδή μέχρι τρία ή τέσσερα φλιτζάνια, χαρίζει στον οργανισμό προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2. Όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε την επίδραση της καφεΐνης, ωστόσο όταν πρόκειται για τις επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας καλό είναι να θυμόμαστε ότι ουσίες όπως το χλωρογενικό οξύ επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό μας αν δεν λαμβάνονται με μέτρο».

«Υπάρχουν άλλωστε πολλοί άνθρωποι, ο οποίοι ενώ μοιάζουν αδύνατοι έχουν αυξημένη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα που περιβάλλουν τα ζωτικά τους όργανα και το ήπαρ τους. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να επιδεινωθεί μέσω της αυξημένης κατανάλωσης καφέ» καταλήγει ο δρ Μάθιους.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου