Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Επικίνδυνη η απόδραση «μεταλλαγμένων» σολομών

Μια νέα μελέτη υποδεικνύει τις επιπτώσεις που πιθανώς να υπάρξουν αν οι γενετικά τροποποιημένοι σολομοί που αναπτύχθηκαν αποκλειστικά για κατανάλωση αποδράσουν από τα σημεία ανάπτυξης και
εκτροφής στα οποία βρίσκονται και έρθουν σε επαφή με άλλα ψάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο γενετικά τροποποιημένος σολομός μπορεί να ζευγαρώσει με κάποια συγγενικά είδη όπως η καφέ πέστροφα. Το ζευγάρωμα θα δημιουργήσει μια νέα ακόμη πιο εξελιγμένη γενετικά γενιά σολομών οι οποίοι είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές οικολογικές ανατροπές.


Οι σολομοί

Πριν από τρία χρόνια η εταιρεία Αqua Βounty υπέβαλε αίτημα στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) σχετικά με την εμπορία ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σολομού τον οποίο ανέπτυξαν ερευνητές της.

Ο «ΑquΑdvantage», όπως ονομάστηκε ο τροποποιημένος σολομός, έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται στον μισό χρόνο και σε πολλαπλάσιο μέγεθος τόσο σε σύγκριση με αυτούς των ιχθυοτροφείων όσο και με εκείνους που ζουν στη φύση. Οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτών των σολομών είναι ασφαλής αλλά, παρόλα αυτά, η FDA ακόμη δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για την πώλησή τους.



Ο κίνδυνος

Ειδικοί του Πανεπιστημίου Memorial στον Καναδά αποφάσισαν να διερευνήσουν τι μπορεί να συμβεί αν γενετικά τροποποιημένοι σολομοί ξεφύγουν από τα σημεία ανάπτυξης και εκτροφής τους και βρεθούν στις θάλασσες και στους ποταμούς. Εχει διαπιστωθεί ότι οι σολομοί του Ατλαντικού Ωκεανού περιστασιακά ζευγαρώνουν με τις καφέ πέστροφες.

Οι ερευνητές σε πειράματα που έκαναν σε εργαστηριακό περιβάλλον είδαν ότι και οι γενετικά τροποποιημένοι σολομοί ζευγαρώνουν με τις καφέ πέστροφες. Διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι το 40% των απογόνων που προέκυψαν από αυτό το ζευγάρωμα διέθεταν τα «τροποποιημένα» γονίδια.

Τα συγκεκριμένα ψάρια παρουσίασαν ταχεία ανάπτυξη και έφτασαν τελικά σε μέγεθος μεγαλύτερο από εκείνο των γενετικά τροποποιημένων γονιών τους. Διεξάγοντας πειράματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γενετικά τροποποιημένοι απόγονοι ήταν κυριολεκτικά εκτός συναγωνισμού στην εξεύρεση τροφής αντιπαρατιθέμενοι τόσο με σολομούς της φύσης όσο και με γενετικά τροποποιημένους σολομούς προηγούμενης γενιάς.

Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές που υπάρχουν περιορισμένες πηγές τροφής η παρουσία γενετικά τροποποιημένων σολομών θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει ακόμη και σε εξαφάνιση άλλα είδη ψαριών που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of The Royal Society B»

Οι απαντήσεις

Από την πλευρά τους τα στελέχη της Αqua Βounty υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν, παράγουν μόνο θηλυκούς και στείρους σολομούς ενώ ως επιπλέον μέτρο ασφαλείας η ανάπτυξη και εκτροφή τους γίνεται σε δεξαμενές εγκατεστημένες μακριά από τη θάλασσα.

Οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη νέα μελέτη παραδέχονται ότι οι πιθανότητες να αποδράσουν οι γενετικά τροποποιημένοι σολομοί και στη συνέχεια να ζευγαρώσουν είναι μικρές αλλά, παρόλα αυτά όπως λένε, καλό είναι να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι και κάποιες αρνητικές πλευρές της ανάπτυξης αυτών των σολομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου