Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Ιστορικό τρόλεϊ πωλείται για σκραπ

Το μοναδικό εν Ελλάδι δεξιοτίμονο Lancia Pistoiesi βγήκε σε διαγωνισμό για διάλυση οχημάτων της ΟΣΥΤο μοναδικό δεξιοτίμονο τρόλεϊ Lancia CGE Pistoiesi 1140 που βρίσκεται στη χώρα μας και
αποτελεί σπάνιο μουσειακό κομμάτι βγαίνει σε διαγωνισμό εκποίησης οχημάτων προς διάλυση από τις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ, δηλαδή τη δημόσια εταιρεία που διαχειρίζεται λεωφορεία και τρόλεϊ.Το παροπλισμένο σήμερα σπάνιο τρόλεϊ κατασκευάστηκε το 1959 και ήρθε στην Ελλάδα από τη Φλωρεντία τη δεκαετία του 1970

Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού, που πρόκειται να γίνει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 και αναρτήθηκε η σχετική προκήρυξη στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η ΟΣΥ βγάζει προς εκποίηση 79 οχήματα, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι λεωφορεία Van Hool, μήκους 12 μέτρων, που είχαν αγοραστεί από την κυβέρνηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επίσης, στη λίστα των προς εκποίηση οχημάτων υπάρχουν τέσσερα mini buses Van Hool και πέντε τρόλεϊ, εκ των οποίων το ένα είναι το επίμαχο Lancia. Ολα τα οχήματα βρίσκονται στο Θριάσιο, είναι χαρακτηρισμένα προς διάλυση και για τα περισσότερα εμφανίζονται ελλείψεις σε ανταλλακτικά κ.λπ.

Το Lancia Pistoiesi, το χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι έχει το τιμόνι του στα δεξιά, κατασκευάστηκε το 1959 και ήρθε στην Ελλάδα από τη Φλωρεντία μαζί με μια παρτίδα δεξιοτίμονων Lancia τη δεκαετία του 1970. Ηταν η εποχή που το Δημόσιο είχε κρατικοποιήσει την Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών (ΗΕΜ), την οποία μετονόμασε σε Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών Πειραιώς (ΗΛΠΑΠ), και είχε προχωρήσει μάλιστα σε ενίσχυση του τροχαίου υλικού, αγοράζοντας μεταχειρισμένα ιταλικά τρόλεϊ, αφού εκείνη την εποχή η Καζέρτα και η Φλωρεντία «ξήλωναν» τα δίκτυά τους.

Μέλη του Συλλόγου Μελέτης Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα, συγγραφείς του βιβλίου «Από τα Παμφορεία στο Μετρό» και μέλη του δικτύου «Επιβάτης» σημειώνουν ότι δεν είναι γνωστό εάν σώζεται στην Ιταλία αντίστοιχο όχημα και, σε περίπτωση που δεν υπάρχει, θεωρείται βέβαιο ότι το τρόλεϊ της ΟΣΥ είναι μάλλον και το μοναδικό στον κόσμο. Ετσι, ζητούν την εξαίρεσή του από τον διαγωνισμό, καθώς η ιστορική του αξία ξεπερνά κατά πολύ την αξία του «σκραπαρίσματος», η οποία, σύμφωνα με τον διαγωνισμό, είναι 1.700 ευρώ.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η πρώην ΗΛΠΑΠ (απορροφήθηκε το 2011 από την πρώην ΕΘΕΛ, η οποία μετονομάστηκε σε ΟΣΥ) είχε αποφασίσει να διατηρεί ένα όχημα από κάθε τύπο που έχει χρησιμοποιήσει, προκειμένου να υπάρχει εν δυνάμει μουσείο συγκοινωνιών, βγαλμένο μέσα από την πολυετή λειτουργία του. Σημειωτέον ότι η πρώην ΗΛΠΑΠ ήταν η μετεξέλιξη της ιδιωτικής ΕΗΣ, που διαχειριζόταν τα τρόλεϊ της Αθήνας και, προτού αυτά «ξηλωθούν», το ευρύ δίκτυο τραμ των Αθηνών, αποτελώντας τότε θυγατρική της Power & Traction, του ιδιώτη παραχωρησιούχου ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Menarini και η «Φαλκονέρα»
Παράλληλα, τα προβλήματα για τα μουσειακά οχήματα δεν σταματούν εκεί, αφού αγνοείται πια η τύχη και του τελευταίου τρόλεϊ Lancia Menarini, που είχε έρθει μεταχειρισμένο από την Ιταλία, όταν η Καζέρτα απέσυρε τον στόλο της πόλης και ξήλωσε το δίκτυο τραμ. Τα Menarini ήταν γνωστά για το «καρούμπαλο» που είχαν στην οροφή τους και εξυπηρέτησαν το επιβατικό κοινό κάμποσα χρόνια.

Αλλωστε, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 5 Απριλίου 2012, σε μια αντίστοιχη συγκυρία σώθηκαν από βέβαιη εκποίηση το μοναδικό τρόλεϊ που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα (η διάσημη «Φαλκονέρα») και το τρόλεϊ 4001, το πρώτο αρθρωτό και το μοναδικό ρωσικό που είχε έρθει στη χώρα μας.

Μέλη του Συλλόγου Μελέτης Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα υπογραμμίζουν την έλλειψη μουσειακής πολιτικής στη χώρα μας για τις συγκοινωνίες, τονίζοντας ότι οι περισσότερες δυτικές χώρες διαθέτουν κερδοφόρα μουσεία μεταφορών και δείχνουν ενδιαφέρον για τη βιομηχανική τους ιστορία.

Ελπίζοντας η αδιαφορία να σταματήσει, το πρωί της περασμένης Κυριακής 26 Μαΐου, οι λάτρεις των μουσειακών οχημάτων έβγαλαν για λίγες ώρες στην κυκλοφορία ένα Scania Vabis του 1958, με αμάξωμα Ιωάννη Φίτσιου, ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο και κάνοντας την ιστορική πια διαδρομή στην πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου