Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Η ευρωπαϊκή τέχνη μέσα από ένα ελληνικό εστιατόριο

Η γυναίκα του μεγάλου καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη, παρουσιάζει στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά μια νέα έκθεση με την... ιστορία του εστιατορίου της, ενός από τα πιο αγαπημένα στέκια του
καλλιτεχνικού κόσμου της Eυρώπης. Το «Fofi's Berlin» ήταν το μέρος όπου όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες πέρασαν, έφαγαν, γέλασαν και γέμισαν ελληνική φιλοξενία. Πολλοί από αυτούς δώρισαν τα έργα τους στο εστιατόριο και αυτή η έκθεση είναι μια αναδρομή στην ιστορία του θρυλικού εστιατορίου.

Επί 25 χρόνια, η Φώφη Ακριθάκη, λειτουργούσε αυτό το εστιατόριο και 43 έργα τέχνης παρουσιάζονται στο μουσείο.
Σε αυτό -και κρέμονταν στους τοίχους του- κορυφαίοι καλλιτέχνες, σαν τον Φράνσις Μπέικον, τον Τζόζεφ Μπόις, τον Κουνέλλη, τον Αντι Γουόρχωλ (που σχεδίασε και το μενού του καταστήματος), της ζωγράφου Ρεμπέκα Χορν, του Μαξ Ερνστ αλλά και πολλών άλλων που σχεδίαζαν πάνω σε τραπεζομάντηλα, τραπέζια, πετσέτες αλλά και χαρτονομίσματα και έφτιαχναν διάφορα ενθυμήματα.

Ξεχωρίζουμε το τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον πραγματικά εξαιρετικό. λίγο μετά τον θάνατο του Ακριθάκη το 1994 στο Βερολίνο, η Φώφη Ακριθάκη επέστρεψε στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί της και την ιστορία του Fofi's Berlin, που παρουσιάζεται μέσα από την επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου.

Ολα αυτά παρουσιάζονται στην έκθεση «Fofis, Berlin. Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη: 1969-1997», στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο), έως τις 3 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου