Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πέθανε η σύζυγος και συνεργάτης του Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε

Σε ηλικία 84 ετών πέθανε η Φράνκα Ράμε, η σύζυγος και σταθερή συνεργάτης του νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο. Αφησε την τελευταία της πνοή στο Μιλάνο. Η κατάσταση της υγείας της είχε
επιδεινωθεί από τον Απρίλιο του 2012 όταν υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καλλιτεχνικά και πολιτικά στρατευμένη στο πλευρό του Ντάριο Φο, η Φράνκα Ράμε συμμετείχε σε κοινωνικούς αγώνες και στήριζε τις πρωτοβουλίες κατά της βίας των γυναικών.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 και τρία χρόνια μετά, το 1954, παντρεύτηκε τον Ντάριο Φο. Από το 1958 ίδρυσαν τον δικό τους θίασο. Συνδυάζαν πάντα την τέχνη με την πολιτική και κοινωνική τους, προσφορά - κι έτσι αγκάλιασαν το κίνημα του Μάη του 1968, ασπάσθηκαν τις ιδέες και τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος. Μαζί, διαρκώς, ανήκαν στον χώρο της ιταλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, στήριξαν με πάθος τον αγώνα των ελλήνων αντιστασιακών κατά της χούντας τον συνταγματαρχών και μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας, επισκέφθηκαν την Αθήνα - ήταν τότε που ανέβασε το Θέατρο Τέχνη του έργο του Ντάριο Φο «Η Ισαβέλλα, τρεις Καραβέλλες και ένας παραμυθάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου