Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

«Σκιαγραφώντας την αρχαία ιστορία της Παιανίας: μία πρώτη παρουσίαση των νεότερων ανασκαφικών ερευνών»

Θέμα: Διοργάνωση ομιλίας Διαλεκτικού Ομίλου Α’ Παιανίας
Ο Διαλεκτικός Όμιλος Α’ Παιανίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Παιανίας, διοργάνωσε το Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στην Αίθουσα Συνιδιοκτησίας ομιλία με θέμα: «Σκιαγραφώντας
την αρχαία ιστορία της Παιανίας: μία πρώτη παρουσίαση των νεότερων ανασκαφικών ερευνών».
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Αναγκαστικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Διαχείρισης Χορτονομής και Συνιδιοκτησίας κ. Σπύρος Στάμου. Ακολούθησε μία παρουσίαση από την Πρόεδρο ΔΟΕ Παιανίας κα Λέλα Πρίφτη και στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι κυρίες Κερασία Ντούνη και Μαρία Μέξη, αρχαιολόγοι της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α), που παρουσίασαν το θέμα της ομιλίας τους.
Σας παραθέτουμε μία μικρή παράγραφο της ομιλίας:«Στην περιοχή του σύγχρονου Δήμου Παιανίας τοποθετείται ο αρχαίος μεγάλος διπλός δήμος της Παιανίας, ένας από τους 5 μεγαλύτερους αττικούς δήμους κατά την κλασική εποχή (5ος – 4ος αι. π.Χ.). Η Παιανία Καθύπερθεν ή Άνω Παιανία, εντοπίζεται πιθανώς στην περιοχή του παλαιού χωριού της Παιανίας, γύρω από το Λόφο Καμάρθι. Αντίστοιχα, η Παιανία Υπένερθεν, ο μεγαλύτερος εκ των δύο δήμος, τοποθετείται σε μια ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τον Άγιο Ανδρέα, πιθανώς έως τον Αγ. Αθανάσιο.
Οι γνώσεις μας για το σημαντικό αυτό αρχαίο δήμο ήταν περιορισμένες για αρκετές δεκαετίες. Βασίζονταν κυρίως στην πλούσια Αρχαιολογική Συλλογή Παιανίας με τα 130 περίπου λίθινα ευρήματα, καθώς και σε μεμονωμένες ανασκαφικές έρευνες. Όμως, οι νεώτερες ανασκαφικές έρευνες (2005-2012) έφεραν στο φως πλήθος ευρημάτων, που έρχονται να συμπληρώσουν τις γνώσεις μας αυτές. Τα νέα αυτά στοιχεία αφορούν στην οργάνωση τουλάχιστον 2 πυρήνων του αρχαίου δήμου, με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου (κεντρική και δευτερεύουσα οδική αρτηρία) και ενός μεγάλου τεχνικού έργου, καθώς και τα μεγάλα και μικρά ταφικά σύνολα εκατέρωθεν των οδών αυτών. Επιπλέον, τα πλούσια ταφικά σύνολα που χρονολογούνται από τον 8ο έως και τον 4ο αι. π.Χ. μας δίνουν πληροφορίες για τις ταφικές πρακτικές των κατοίκων και τα επαγγέλματα τους, μαρτυρώντας την ύπαρξη μιας πλούσιας κοινωνίας η οποία αναπτύσσεται και ακμάζει ιδιαίτερα κατά την κλασική περίοδο, εποχή ακμής των αττικών δήμων».
Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η αίθουσα της Συνιδιοκτησίας ήταν κατάμεστη από κόσμο που εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα που παρουσιάστηκε.
Ο Δήμαρχος Παιανίας σχετικά δήλωσε: «Σήμερα παρακολουθήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία και ενημερωθήκαμε κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία της πόλης μας. Θέλω να συγχαρώ τις κυρίες Κερασία Ντούνη και Μαρία Μέξη, αρχαιολόγους, που με γλαφυρότητα και χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μας και μας ταξίδεψαν ευχάριστα στο χρόνο. Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους και την παράδοσή τους χάνουν το μέλλον τους. Εμείς σας ευχαριστούμε γιατί μας βοηθήσατε να μην ξεχνάμε ».
Στο χώρο της εκδήλωσης από τη Δημοτική Αρχή παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Παιανίας κ. Δημήτρης Γ. Δάβαρης, οι Αιδεσιμώτατοι Ιερείς της Παιανίας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Χρήστος Δάβαρης, οι Αντιδήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Παιανίας κ. Σπύρος Νανόπουλος, τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Παιανίας και Γλυκών Νερών, οι Επικεφαλείς της Αντιπολίτευσης καθώς επίσης εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων του Δήμου μας. Επίσης παρέστησαν η Πρόεδρος του ΔΟΕ Παιανίας κα Λέλα Πρίφτη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος (ΔΟΕ), κα Μ. Αθηναίου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης Πρόεδροι και μέλη των Περιφερειών και των Ομίλων του ΔΟΕ.
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο της Συνιδιοκτησίας κ. Σπύρο Στάμου για τη ζεστή φιλοξενία και την τεχνική υποστήριξη που μας προσέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου