Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ένοχος θα δηλώσει ο λοχίας που σκότωσε 16 χωρικούς

Ο Αμερικανός λοχίας Ρόμπερτ Μπέιλς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 16 Αφγανών χωρικών τον Μάρτιο του 2012, θα δηλώσει ένοχος για ν' αποφύγει τη θανατική ποινή, βάσει συμφωνίας με
τους στρατιωτικούς εισαγγελείς, δήλωσαν οι συνήγοροί του, τους οποίους επικαλούνται σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο Μπέιλς κατηγορείται για 16 ανθρωποκτονίες, έξι απόπειρες δολοφονίας και πέντε επιθέσεις στο νότιο Αφγανιστάν. Τα περισσότερα από τα θύματά του ήταν γυναίκες και παιδιά και σχεδόν όλα δέχθηκαν μια σφαίρα στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του Τζον Μπράουν, τον οποίο επικαλούνται η εφημερίδα New York Times και άλλα ΜΜΕ, οι στρατιωτικοί εισαγγελείς δέχθηκαν να δηλώσει ένοχος ο λοχίας Μπέιλς ενώπιον του δικαστή την προσεχή εβδομάδα. «Είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του», δήλωσε η Έμα Σκάνλαν, επίσης δικηγόρος του.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ακροαματική διαδικασία στη βάση Λιούις-ΜακΤσορντ της Ουάσινγκτον όπου κρατείται ο Μπέιλς, ο οποίος μπορεί έτσι ν' αποφύγει τη δίκη στο Αφγανιστάν και τη θανατική ποινή.

Τη νύχτα της 11ης Μαρτίου του 2012, ο 39χρονος λοχίας εγκατέλειψε τη βάση του στην περιοχή Παντζουάγι της επαρχίας Κανταχάρ για να διαπράξει τους φόνους και στη συνέχεια έβαλε φωτιά σε πολλά από τα πτώματα.

Το Νοέμβριο, η οικογένειά του δήλωσε ότι είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο και ότι είναι «θαρραλέος και έντιμος», ενώ ο δικηγόρος του έθεσε το θέμα του ρόλου που μπορεί να έπαιξαν στην υπόθεση αυτή το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό στρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου