Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εκκενώνεται περιοχή γύρω από το ηφαίστειο στη Χιλή

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι υπό το φόβο μιας έκρηξης. Συνεχίζονται στη Χιλή οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης 2.240 κατοίκων που απειλούνται από την έκρηξη του
ηφαιστείου Κοπάχουε, το οποίο βρίσκεται στο νότο της οροσειράς των Άνδεων, στα σύνορα με την Αργεντινή, όπου η επικίνδυνη ζώνη έχει ήδη εκκενωθεί.

Το σχέδιο εκκένωσης των τοπικών αρχών αφορά τις κοινότητες σε ακτίνα 25 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο Κοπάχουε, ύψους σχεδόν 3.000 μέτρων στην περιοχή Μπιομπίο, που βρίσκεται περί τα 500 χλμ. νότια του Σαντιάγο της Χιλής. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αγρότες που κατοικούν στην περιοχή αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, θέλοντας να συνεχίζουν να φροντίζουν τα ζώα τους.

«Φοβούνται για την περιουσία τους, αλλά καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση μεριμνά για να προστατέψει τη ζωή τους», δήλωσε η κυβερνήτης της περιφέρειας Μπιομπίο Μαρία Καρολίνα Ρος στην χιλιανή τηλεόραση.

Οι αρχές ήρθαν σε συμφωνία με τους χωρικούς για να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης, ενώ μια πρώτη ομάδα 700 κατοίκων μεταφέρθηκε σε καταφύγια με στρατιωτικά φορτηγά.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Αργεντινή, οι κάτοικοι του χωριού Καβιάχουε-Κοπάχουε, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από το ηφαίστειο, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη Δευτέρα, φοβούμενοι έκρηξη του ηφαιστείου.

«Εργαζόμαστε μεθοδικά. Περί τους 600 κατοίκους απομακρύνθηκαν με τρόπο συντονισμένο», δήλωσε σήμερα ο Χόρχε Σαπάγκ, κυβερνήτης της νοτιοδυτικής επαρχίας Νεουκέν.

Οι κάτοικοι του Καβιάχουε-Κοπάχουε κατέφυγαν στις γειτονικές περιοχές Λονκοπουέ και Λας Λάχας, σε απόσταση 50 χλμ. Ορισμένοι έφυγαν με δικό τους μέσο, είπε ο Σαπάγκ. «Σύμφωνα με ηφαιστειολόγους, μια έκρηξη μπορεί να σημειωθεί μέσα σε μερικά λεπτά ή σε μερικές ώρες και θα περιμένουμε τις επόμενες τρεις ημέρες για να δούμε τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Το τελευταίο 48ωρο η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του ηφαιστείου έχει αυξηθεί σημαντικά και έφθασε σε «μη αναστρέψιμο» σημείο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωλογίας και Ορυχείων της Χιλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου