Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Θέλετε καλύτερη ζωή; Πηγαίνετε στην Ελβετία!

Η Ελβετία παραμένει μια χώρα στην οποία οι συνθήκες ζωής συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στις στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στην
δημοσιότητα από την ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής (OFS) της χώρας, που παράλληλα ρίχνει φως στις μεγάλες ανισότητες στη Γηραιά Ήπειρο.

Το γενικό επίπεδο ζωής στην Ελβετία βρίσκεται, με βάση δεδομένα που χρονολογούνται από το 2011, στην τρίτη θέση στην Ευρώπη, μετά από εκείνο στο Λουξεμβούργο και στη Νορβηγία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της υπηρεσίας αυτής της Ελβετικής Συνομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της OFS, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα εκφρασμένο σε αγοραστική δύναμη είναι 23.069 μονάδες, έναντι 18.044 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την ίδια, μόλις το 1,6% του πληθυσμού δεν μπορεί να εξασφαλίζει ένα πλήρες γεύμα τουλάχιστον κάθε μία ημέρα στις δύο, έναντι ενός 9,7% στην ΕΕ και ενός 20,5% στα νέα κράτη-μέλη, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξασφαλίζουν ένα γεύμα που να περιέχει κόκκινο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, ή το χορτοφαγικό αντίστοιχό τους, την μια στις δύο ημέρες.

Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 50,8% στη Βουλγαρία και στο 29% στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της OFS το 12,5% των κατοίκων της Ελβετίας αντιμετωπίζουν λόγω του εισοδήματός τους δυσκολίες να αντεπεξέλθουν στα έξοδά του αλλά μόλις το 1% αναγκάζεται να κάνει σημαντικές υλικές θυσίες, έναντι ενός 25,6% και 8,8% αντίστοιχα στην Ευρώπη.

Ωστόσο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της υπηρεσίας, η Ελβετία είναι συγκρίσιμη με τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις εισοδηματικές ανισότητες και την κατανομή των εισοδημάτων.

Τα εισοδήματα του 20% των πλέον πλούσιων είναι 4,5 φορές υψηλότερα από εκείνα του 20% των φτωχότερων, μια αναλογία συγκρίσιμη με τη Γαλλία (4,6).

Στην υπόλοιπη σημερινή Ευρώπη, αυτή η αναλογία ποικίλλει μεταξύ 3,3 και 6,8 με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 5,1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου