Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Θανατική ποινή για βιασμούς, διαφθορά και ναρκωτικά

Η Παπούα-Νέα Γουινέα επανέφερε τη θανατική ποινή και ακύρωσε αμφιλεγόμενους νόμους περί μαγείας έπειτα από μια σειρά φρικτών φόνων και ομαδικών βιασμών «μαγισσών». Την εσχάτη των
ποινών την επανέφερε και σε ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς και ενδεχομένως ακόμη και στην καλλιέργεια μαριχουάνας.

Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι μια από τις φτωχότερες και πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Η υφέρπουσα διαφθορά συνιστά μείζον εμπόδιο στην ικανότητα της χώρας να αναπτύξει τα μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων που διαθέτει.

Το κοινοβούλιο της Παπούα-Νέας Γουινέας ψήφισε χθες να επεκτείνει τους νόμους περί θανατικής ποινής, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί από το 1954, σε περιπτώσεις φόνων, βιασμών και ληστειών, με ποινές που κυμαίνονται από απαγχονισμό μέχρι εκτέλεση από εκτελεστικό απόσπασμα, καθώς και «ιατρικό θάνατο μέσω στέρησης του οξυγόνου».

Η ψήφος του κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα κύμα βίαιων εγκλημάτων που συνδέονται με τη μαγεία και στα οποία περιλαμβάνονται φόνοι και αποκεφαλισμοί που έχουν προκαλέσει την καταδίκη των Ηνωμένων Εθνών.

Το Φεβρουάριο, μια 20χρονη μητέρα κατηγορήθηκε για μαγεία. Ο όχλος τη γύμνωσε σε μια πολυάνθρωπη αγορά στο Μάουντ Χέιγκεν και την έκαψε ζωντανή.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επαναφορά των νόμων ως «φρικτό και καταπιεστικό» τρόπο αντιμετώπισης εγκλημάτων τα οποία διαπράττονται σε μεγάλο βαθμό εναντίον γυναικών, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κυβέρνηση αποπειράται να τερματίσει μια μορφή βίας διαιωνίζοντας την βία που είναι εγκεκριμένη από το κράτος», δήλωσε η Ιζαμπέλ Άραντον, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ο υπουργός Αστυνομίας Νίξον Ντούμπαν δήλωσε πως η κυβέρνηση θέλει επίσης να επιβάλλει τη θανατική ποινή σ' αυτούς που παράγουν οινοπνευματώδη στο σπίτι τους, μια δραστηριότητα που είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς και στους καλλιεργητές μαριχουάνας, επειδή συμβάλλουν επίσης στην επιδείνωση του νόμου και της τάξης.

«Άνθρωποι που παράγουν οινοπνευματώδη στο σπίτι τους και καλλιεργούν μαριχουάνα θα θανατώνονται. Άνθρωποι που κατασκοπεύουν τις μητέρες μας και τα νεαρά κορίτσια μας θα απαγχονίζονται ή θα αντιμετωπίζουν το εκτελεστικό απόσπασμα. Υπάρχουν πολλοί παράνομοι στη χώρα. Αυτό θα τους δώσει ένα μάθημα», δήλωσε ο Ντούμπαν σε συγκέντρωση στο Μαντάνγκ, αναφέρει η εφημερίδα «The National».

Μια 32χρονη αμερικανίδα ακαδημαϊκός έπεσε τον περασμένο θύμα ομαδικού βιασμού από ομάδα ανδρών ενώ περπατούσε με το σύζυγό της σε ένα δάσος στο νησί Καρκάρ, στην επαρχία Μαντάνγκ, μια επίθεση που ο πρωθυπουργός Πίτερ Ο'Νιλ χαρακτήρισε «δειλή πράξη ζώων».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμη ότι οι νέοι νόμοι θα επεκτείνουν τη θανατική ποινή και σε περιπτώσεις διαφθοράς καθώς και κλοπής ποσών άνω των 10 εκατομμυρίων κίνα (4,5 εκατ. δολάρια).

Μικρότερα ποσά άνω των 438.000 δολαρίων θα επισύρουν ποινές κάθειρξης 50 ετών χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Οι νόμοι περί μαγείας που καταργήθηκαν το 1971 ποινικοποιούσαν τη μαγεία και επέτρεπαν υποψίες για μαγεία να χρησιμοποιούνται από την υπεράσπιση σε δίκες για φόνους. Οι νέοι νόμοι προβλέπουν την ποινή του θανάτου για δράστες φόνων αντεκδίκησης για μαύρη μαγεία.

Η Παπούα-Νέα Γουινέα είναι μια χώρα 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Η Exxon Mobil έχει αναπτύξει εκεί ένα πρόγραμμα εξαγωγής αερίου ύψους 15,7 δισεκ. δολαρίων. Η παραγωγή θα αρχίσει το 2014 και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου