Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΗΣ - «ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗ»

Ως μόνιμος κάτοικος της Ανατολικής Αττικής, αλλά και μέσα από την πολυετή εμπειρία που απέκτησα
ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου, γνώρισα τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας.
Επίσης ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Ανατολική Αττική, με τον συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» της ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ, θα αναφερθώ όσο μπορώ πιο περιληπτικά σε μερικά από αυτά, τα οποία αφορούν την πλειονότητα των Δήμων και οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ραγδαία ανάπτυξη που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια (και ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες).
1. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα η άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση, να καταστρέφει το πανέμορφο τοπίο και περιβάλλον της Ανατ. Αττικής, να υποβαθμίζει ολοένα και περισσότερο τις περιοχές της και να απαξιώνει τη γεωργική γη.
Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με ταυτόχρονη κατάργηση και αντικατάσταση των Π. Δ. που ορίζουν τους σημερινούς όρους δόμησης.
2. Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί επιτέλους μια λύση στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει κατ’ αρχάς να γίνει ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και κατά δεύτερον η όλη προσπάθεια να στηριχθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες: α) της πρόληψης, β) της προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, γ) της ανακύκλωσης και δ) της ασφαλούς τελικής διάθεσης με στόχο την μείωση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τα παραπάνω αυτό που θα πετύχουμε είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες, να σταματήσουν να επιβαρύνονται οι δημότες με τις συνεχόμενες αυξήσεις των δημοτικών τελών και επιτέλους να διαφυλαχθεί ο εναπομείνων περιβαλλοντικός πλούτος.
Τέρμα πια στις «κατάρες θανάτου» (ΧΥΤΑ Φυλής, Κερατέας, Γραμματικού), όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική συνέντευξή της η υποψήφια Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.
3. ΄Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα για το μεγαλύτερο τμήμα της Ανατ. Αττικής είναι η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων.
Στην εποχή του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμη περιοχές που δεν έχουν επιλύσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μολύνεται διαρκώς ο υδροφόρος και αειφόρος ορίζοντας, να μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και να επιβαρύνονται ολοένα και περισσότερο οι πολίτες, καθώς επίσης και να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα στην Ελλάδα μας από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια λύση.
Ο σχεδιασμός και χωροθέτηση να γίνεται με βάση αθροιστικές μελέτες περιβάλλοντος, με οικολογική ευαισθησία και βασικότερο κριτήριο όλων, την προστασία της υγείας των πολιτών και με βασική προϋπόθεση τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
4. Τέλος και λόγω της ευαισθησίας που με διακρίνει στον τομέα του δασικού πλούτου της περιοχής μας, και ως πολίτης αλλά και ως πυροσβέστης, θα ήθελα να τονίσω και τα εξής: μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, θα πρέπει να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί άμεσα αντιπλημμυρικό σχέδιο προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που κατά καιρούς παρουσιάζονται στις πληγείσες περιοχές και όχι μόνο με τις πρώτες δυνατές βροχοπτώσεις (Αγ. Κωνσταντίνος Ωρωπού, Λεωφ. Καραμανλή Μενιδίου, ρέμα Ραφήνας κλπ.), θα πρέπει να συνταχθεί Δασολόγιο και νέοι Δασικοί χάρτες, ούτως ώστε να διασώσουμε το πράσινο που έχει απομείνει και ταυτόχρονα να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των ορεινών όγκων Υμηττού-Πάρνηθας-Πεντέλης-Λαυρίου. Επειδή όπως όλοι γνωρίζετε, τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής, δεν είναι μόνο όσα σας προανέφερα, επιφυλάσσομαι να επανέλθω με νεότερη δημοσίευση, προκειμένου να σας γνωστοποιήσω και τα υπόλοιπα, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και για τα οποία θα σας ενημερώσω αναλυτικά.
Τέλος θα ήθελα να κλείσω με μια φράση της Ρένας Δούρου
«Αν πιστεύεις ότι ζεις τη ζωή που σου αξίζει,
τότε μην κάνεις αυτό το βήμα.
Μην κάνεις τίποτα….. Μην αντιδράσεις….
Αλλιώς, έλα να τα αλλάξουμε μαζί ΟΛΑ»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» ΜΕ ΤΗ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ
6937210428, email. vzisis2006@yahoo.gr, ιστολόγιο: vasiliszisis.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου