Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΑΝΑΣΣΑ ΟΜΑΔΑ για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Θέσεις και δεσμεύσεις του συνδυασμού

Στην ομάδα για τη κοινωνική αλληλεγγύη, συνεργάστηκαν οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Σπάτων κι Αρτέμιδας: Μανωλόπουλος Ιωσήφ, Φιλίππογλου Νατάσσα, Φιλίππογλου Σταύρος, Ηλιοπούλου Έλενα, Βαΐτση Φρόσω Καριστινού, Βασιλεόυ Μαίρη, Ταλαδιανού Κατερίνα, Παπαδογιάννη Ιωάννα, Σαξώνη Όλγα, Μαράς Κωνσταντίνος. Εισηγητής: Φιλίππογλου Σταύρος

Γεια σας κι από μας αγαπητοί φίλοι και φίλες
Αν κάτι είναι πραγματικά αυτονόητο για μια δημοτική αρχή, αυτό είναι σίγουρα η κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν νοείται οργανωμένη κοινωνία και κατ’ επέκταση οργανωμένη πόλη που να μην έχει δομές στήριξης για τους δημότες εκείνους, που έχουν περισσότερη ανάγκη. Ιδιαίτερα σε καιρό κρίσης η κοινωνική αλληλεγγύη εκτός από αυτονόητη γίνεται κι επιτακτική.

Όμως, πως μπορεί να μεγιστοποιηθεί η κοινωνική αλληλεγγύη;
Ένας τρόπος είναι η ευαισθητοποίηση κι η κινητοποίηση των ίδιων των πολιτών. Άλλος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Όμως ο καλύτερος είναι η κοινή συνεργασία μεταξύ πολιτών, δημοτικών υπηρεσιών, και κάθε άλλου διαθέσιμου φορέα.

Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη η οργανωμένη κι υπεύθυνη κοινωνία πολιτών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων πάνω σε θέματα που αφορούν τη κοινότητα, την οργάνωση δράσεων και τη στήριξη των αδυνάτων. Στη χώρα μας αυτά ακούγονται σχεδόν ουτοπικά. Κι όμως. Η τεχνογνωσία, οι καλές πρακτικές αλλά και τα εργαλεία υπάρχουν διαθέσιμα και είναι δωρεάν.

Σα νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο την Άννα Ραφτοπούλου έχουμε μελετήσει την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας αυτής. Τη διακριτική κι εχέμυθη καταγραφή των πραγματικών αναγκών και την οργάνωση της αναγκαίας βοήθειας. Γι αυτό άλλωστε κι η δήμαρχός μας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Λαυρεωτικής Νικόλαο ώστε να συζητήσει μαζί του τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του δήμου μας και να εξασφαλίσει τη στήριξη της εκκλησίας.

Όμως δεν στηριζόμαστε μόνον στην πολύτιμη αρωγή, φιλευσπλαχνία κι ελεημοσύνη της εκκλησίας. Στηρίζουμε την ήδη δραστήρια κοινωνική υπηρεσία του δήμου, και κάνουμε άνοιγμα προς όλες τις συλλογικότητες και τη κοινωνία πολιτών ώστε να εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή βοήθεια για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη. Κι αυτά αποτελούν για την ΑΝΑΣΣΑ αυτονόητη δέσμευση κι υποχρέωση.

Θέλουμε ένα δήμο αλληλέγγυο, με ανθρώπινο πρόσωπο, και τον θέλουμε τώρα!

Είναι στο χέρι μας να τον δημιουργήσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Όλες οι ομιλίες βιντεοσκοπημένες στο http://www.localtv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4761&Itemid=335

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου