Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Περιμένουν τους τρομοκράτες να... χτυπήσουν δυο φορές

Ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Βόλφγκανγκ Ντολτ, έξω από την κατοικία του στο Χαλάνδρι μετά το χτύπημα των τρομοκρατών.Σε υψηλά επίπεδα επαγρύπνησης και
κινητοποίησης βρίσκονται οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.

Τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις για νέο τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ και οι αναλύσεις των ειδικών συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα και μάλιστα με την επισήμανση ότι θα γίνει σε εντυπωσιακό στόχο.

Την ίδια στιγμή τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια και εγκαταστάσεις που πληρούν τα κριτήρια είναι δρακόντεια. Μάλιστα, η οικία του Βόλφγκανγκ Ντολτ έχει τεθεί σε αστυνομικό κλοιό, καθώς η τόλμη και το θράσος που επέδειξαν οι τέσσερις δράστες με τα καλάσνικοφ, οι οποίοι επιχείρησαν σε έναν κεντρικότατο δρόμο περιοχής που φυλάσσεται επαρκώς, προβληματίζουν τις Αρχές και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να πληγεί ακόμη και ο ίδιος στόχος από τα ίδια άτομα.

Οι Αρχές έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη προστατευτική περίμετρο γύρω από την πρεσβευτική οικία, με αστυνομικούς να περιπολούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και σε μικρούς δρόμους κοντά στο σπίτι. Καθημερινά ελέγχονται όσα οχήματα κρίνονται ύποπτα, καθώς προτεραιότητα παραμένει να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα για δράση.

Οι ειδικοί της Αντιτρομοκρατικής ψάχνουν για πιθανά «ίχνη» των δραστών

Τα ίδια μέτρα ασφαλείας συναντώνται και σε άλλα κτίρια. Βέβαια, η ισχυρή αστυνομική παρουσία στο Χαλάνδρι αξιοποιείται και για συλλογή πληροφοριών, αφού εκτιμάται ότι τα άτομα που έκαναν το χτύπημα, έχουν «γιάφκα» στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει σαφή εικόνα για τα δρομολόγια των τρομοκρατών. Καμία κάμερα κυκλοφορίας δεν κατέγραψε ύποπτες κινήσεις οχημάτων και εκτιμάται ότι οι δράστες προσέγγισαν και διέφυγαν από μικρά στενά, χωρίς να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, βρίσκοντας κάλυψη σε κρησφύγετο στην ευρύτερη περιοχή.

Η ημερομηνία που επέλεξαν να «χτυπήσουν» οι τρομοκράτες εκτιμάται ως συμβολική. Υπενθυμίζεται ότι την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 2008 είχε δεχθεί επίθεση μία κλούβα των ΜΑΤ, η οποία ήταν σταθμευμένη σε φανάρι στη συμβολή των οδών Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη στην περιοχή του Γουδή. Αγνωστοι είχαν γαζώσει το όχημα, ρίχνοντας επτά πυροβολισμούς με αυτόματα όπλα.

Η επίθεση στο υπ. Πολιτισμού
Ο «Επαναστατικός Αγώνας» είχε αναλάβει τότε την ευθύνη της επίθεσης. Λίγες μέρες μετά, τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου του 2009, είχε πραγματοποιηθεί δεύτερη τρομοκρατική επίθεση εναντίον πεζής περιπόλου αστυνομικών που βρισκόταν σε υπηρεσία φρουρώντας το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια.

Οι δράστες και πάλι είχαν ανοίξει πυρ χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα αλλά και ένα περίστροφο. Ο αστυνομικός Διαμαντής Ματζούνης είχε τραυματιστεί σοβαρά στον πνεύμονα και είχαν περάσει αρκετοί μήνες μέχρι την πλήρη ανάρρωσή του.

Στις αρχές του 2013 και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου, σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. Οι τρομοκράτες είχαν «γαζώσει» τον στόχο με αυτόματα όπλα καλάσνικοφ και μάλιστα είχε βρεθεί κάλυκας στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Με διαφορά λίγων ημερών, είχε πραγματοποιηθεί και πάλι νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Στις 20 Ιανουαρίου του 2013 είχε εκραγεί η βόμβα στο εμπορικό κέντρο «The Mall», σκορπώντας τον πανικό και τον τρόμο. Η ιστορία λοιπόν των οργανώσεων του αντάρτικου πόλεως «δείχνει» ότι υπάρχει μοτίβο στα χτυπήματα.

Στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν ότι ενεργοποιήθηκε ένας παλιός πυρήνας που έχει στρατολογήσει ή συμμαχήσει με μέλη νεότερων οργανώσεων και έδρασε στην επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως 52 στο Χαλάνδρι.

Οι Αρχές θεωρούν ότι οι δράστες γνώριζαν πως οι κάμερες ασφαλείας από το σπίτι του Γερμανού πρέσβη δεν είχαν καλή ευκρίνεια και θα άφηναν στο «σκοτάδι» τις έρευνες, ενώ είναι βέβαιο ότι είχαν χαρτογραφήσει την περιοχή, γνωρίζοντας επακριβώς σε ποια σημεία θα μπορούσε να αποκαλυφθούν στοιχεία της «ταυτότητάς» τους.

60 σφαίρες χωρίς... σταματημό
Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ έχει μπει και μία ακόμη λεπτομέρεια. Το γεγονός ότι οι τέσσερις μαυροφορεμένοι δράστες έβαλαν κατά του στόχου τους με δύο καλάσνικοφ. Εριξαν 60 σφαίρες κατά ριπάς αδειάζοντας τους δύο γεμιστήρες των 30 φυσιγγίων που έφεραν τα όπλα, ενώ τα εγκληματολογικά εργαστήρια έδειξαν ότι τα καλάσνικοφ ήταν «καθαρά» και πρέπει να ήταν σε καλή κατάσταση για να ρίξουν τόσες σφαίρες χωρίς να πάθουν εμπλοκή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές ξανακοιτούν με περισσότερη προσοχή πλέον την «ανακάλυψη» της 18ης Νοεμβρίου του 2013, όπου είχε βρεθεί ένα μίνι οπλοστάσιο στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Τέσσερα «καθαρά» καλάσνικοφ, 10 χειροβομβίδες και 752 φυσίγγια είχαν εντοπιστεί από περαστικό σε θαμμένο βαρέλι. Μάλιστα, τα όπλα ήταν έτοιμα για χρήση και πολύ καλά συντηρημένα (τα είχαν λαδώσει), γεγονός που προτρέπει τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι οι «ιδιοκτήτες» τους θα τα χρησιμοποιούσαν σύντομα. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν συνδέσει την «ανακάλυψη» με οργάνωση αντάρτικου πόλης.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bintelas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου