Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΣτΔΕ Σπάτων, Αρτέμιδος - Διαμεσολάβηση σχετικά με αυθαίρετη συμπεριφορά Κ.Υ.Ε.

1η Φάση διαδικασίας διαμεσολάβησης του «Συμπαραστάτη» προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με επισημάνσεις και διαβίβαση συγκεκριμένης καταγγελίας 42 δημοτών – κατοίκων (περιοχής «Φιλελλήνων & Ερμού - πεζόδρομου, στην Αρτέμιδα), σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης συμπεριφοράς Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) και επιχείρησης παιδικού «LUNA PARK» (βλ. Ηχορύπανση, ενδεχόμενη πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων, κλπ)
Σας γνωρίζουμε ότι ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, έλαβε τις αναφερόμενες στο υπ’ αριθ. 1 ανωτέρω σχετικό καταγγελίες δημοτών – κατοίκων, καθώς και το υπ’ αριθ. 30 ανωτέρω σχετικό ενημερωτικό υπόμνημα, που αναφέρονται στην «Υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ζωής τους (προσβολή της φυσικής – ψυχικής ηρεμίας & απαξίωση της περιουσίας τους) από την ηχορύπανση και τις αυθαιρεσίες συγκεκριμένων επιχειρήσεων της παραλίας Αρτέμιδος».




Επί του θέματος της ηχορύπανσης ο «Συμπαραστάτης» έχει ήδη ασχοληθεί και με αφορμή αναφορές του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού & Αθλητικού Συλλόγου «Ο Αγ. Νικόλαος» (βλέπετε επιστολές του : 5.8.2012, 19.6.2013, 7.9.2013, 15.12.2013, 1.6.2014, 16.7.2014, 22.7.2014, 8.8.2014, 19.8.2014, 16.10.2014, 14.12.2014), διαμεσολαβώντας στη συνέχεια προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το υπ’ αριθ. 3 ανωτέρω σχετικό έγγραφό του.

Όσον αφορά τους 42 καταγγέλλοντες (σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ’ αριθ. 1 ανωτέρω σχετικού) αναφέρουν ότι : [Διαμαρτύρονται για την Βαβέλ ασυδοσίας που επικρατεί στην περιοχή τους, από επιχειρήσεις και Κ.Υ.Ε που δρουν άναρχα και ανεξέλεγκτα παραβιάζοντας κάθε νόμο και διάταξη που αφορά την λειτουργία τους, με την ανοχή της Αστυνομίας και του Δήμου. Η αφόρητη ηχορύπανση η οποία παράγεται από την λειτουργία τους, παραβιάζει κάθε νομοθεσία και στερεί από τους περιοίκους το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της φυσικής και ψυχικής ηρεμίας με σοβαρές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Το Κ.Υ.Ε «DREAM COAST» συνεχίζει και λειτουργεί παρά την σωρεία μηνύσεων που του έχουν επιβληθεί, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με κύρια ευθύνη του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου που εκδίδει τις άδειες και τις επεκτάσεις τους. 
Επίσης, η επιχείρηση του παιδικού «LUNA PARK» παρά τις διαμαρτυρίες τους για την υπερύψωση που έχει στο κέντρο του οικοπέδου προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στις οικίες των περιοίκων όταν βρέχει, μέχρι τώρα δεν έχει προβεί σε κάποια διόρθωση. (Γνώστης του προβλήματος είναι και ο αντιδήμαρχος Αρτέμιδος – Σπάτων, κ. Λάμπρου Παναγιώτης). Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματος τους και απαίτησης τους για ηθική και υλική αποζημίωση λόγω της απαξίωσης της υγείας και της περιουσίας τους δηλώνουν ότι αναμένουν απάντηση για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για την ικανοποίηση της Καταγγελίας – Διαμαρτυρίας τους].
Κατόπιν των ανωτέρω καταγγελλομένων, ο «Συμπαραστάτης» ενεργεί σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του [άρθρο 77 (§ 3) του Ν. 3852/2010], λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις υπογραφές των 42 δημοτών – κατοίκων της παραλίας της Αρτέμιδος, αλλά και τις προηγούμενες 397 που έλαβε επίσης για το θέμα της ηχορύπανσης, οπότε προβαίνει σε ενέργειες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στα άρθρα 6, 7 και 8 του «Κώδικα Λειτουργίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος» (βλ. υπ’ αριθ. 8 και 9 ανωτέρω σχετικά), απευθυνόμενος στις επί του θέματος αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό και τη διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας και ενημερώνοντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά κάθε ενδιαφερόμενο ή αρμόδιο, για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Στην προκειμένη υπό κρίση περίπτωση, η καταγγελία προέρχεται από ομάδα πολιτών (αλλά και νεοϊδρυθέντα φορέα προστασίας της παραλίας Αρτέμιδος), οι οποίοι καυτηριάζουν την απαράδεκτη κατάσταση στην παραλιακή ζώνη Αρτέμιδος την οποία χαρακτηρίζουν «Βαβέλ ασυδοσίας» και αναφέρονται ειδικότερα στην ηχορύπανση και σε άλλες προφανώς
8
αυθαίρετες παρεμβάσεις που προκαλούν σε κάθε βροχόπτωση τοπικό «πλημμυρικό φαινόμενο», όπως και τελευταία στις 21.9.2015.
Επί των ανωτέρω και όσον αφορά στον «Συμπαραστάτη» έχουν γίνει ήδη οι εκ μέρους του ενέργειες και η αποτύπωση της κατάστασης για την ηχορύπανση (συνολικά), σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 3 ανωτέρω σχετικό που διαβιβάσθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, πράγμα που επαναλαμβάνεται επ’ αφορμή και της καταγγελίας των 42 δημοτών.
Επισημαίνεται δε ότι στα υπ’ αριθ. 3, 4 και 5 ανωτέρω αναφερόμενα σχετικά έγγραφα του Συμπαραστάτη δόθηκαν οι υπ’ αριθ. 6 και 7 ανωτέρω σχετικές απαντήσεις της Δ/νσης Υγειονομικού Ελέγχου … της Περιφέρειας Αττικής, όπου στο θέμα της «ηχορύπανσης» η εν λόγω υπηρεσία τοποθετείται (βλ. § - ε - του υπ’ αριθ: 594/13.3.2015 εγγράφου της στο υπ’ αριθ. 6 ανωτέρω σχετικό), αναφέροντας γιατί δεν γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι τις νυκτερινές ώρες (λόγω έλλειψης υπηρεσιακών αυτοκινήτων, οικονομικής κάλυψης, κλπ) κι αυτό είναι κάτι που φυσικά δεν ικανοποιεί τον «Συμπαραστάτη», δεδομένου ότι εκ του διατυπωθέντος περιεχομένου του ως άνω υπηρεσιακού εγγράφου εμμέσως ενθαρρύνεται το σύστημα των παραβατών στο χώρο των ΚΥΕ.
Περαιτέρω προκύπτει εκ των στοιχείων, ότι οι ως άνω θιγόμενοι – αδικούμενοι πολίτες – δημότες, προφανώς ενοχλούνται από πράξεις ή παραλείψεις που διαφαίνεται ότι συνδέονται ιδίως, με τις αρμοδιότητες :
α) Του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος
β) Του Αστυνομικού Τμήματος Αρτέμιδος (σε σχέση και με την υπ’ αριθ. 25 ανωτέρω σχετική πρόταση του «Συμπαραστάτη» η οποία ουσιαστικά έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Σ-Α και εν συνεχεία από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 26 ανωτέρω σχετικό)
γ) Της Δ/νσης Εσόδων - Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Σ-Α
δ) Της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος (όσον αφορά στον πολεοδομικό έλεγχο που επιβάλλεται να πραγματοποιεί στα ΚΥΕ και ειδικότερα να ελέγξει την αιτία και τον τρόπο αποκατάστασης των πλημμυρικών φαινομένων της περιοχής από τυχόν ενέργειες – παρεμβάσεις τοπίου εκ μέρους έμπροσθεν ιδιοκτησιών στην περιοχή του “LUNA PARK”) και
ε) Του Τμήματος Υγειονομικού & Περιβαλλοντικού Ελέγχου Περιφέρειας Αττικής
επομένως, ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» είναι αρμόδιος να ασκεί επί του θέματος τη διαμεσολαβητική προσπάθεια, παρεμβαίνοντας μεταξύ των θιγομένων πολιτών και των ως άνω συλλογικών ή υπηρεσιακών οργάνων του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος και άλλων αναφερόμενων υπηρεσιών, καθώς επίσης και όποια άλλα όργανα και φορείς τυχόν χρειασθεί στη συνέχεια να επικοινωνήσει διαβιβάζοντάς τους το παρόν ή υποβάλλοντας ερωτήματα ή προτείνοντας «σύσκεψη διαμεσολάβησης» (βλ. § 3 άρθρου 6, § 3 άρθρου 7 και § 5 του άρθρου 8 του «Κώδικα Λειτουργίας του Συμπαραστάτη»).
Ενόψει των ανωτέρω, ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης», στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για διαμεσολάβηση προς επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από παραβατικές συμπεριφορές ΚΥΕ (ιδίως στον τομέα της ηχορύπανσης) στην παραλιακή ζώνη της Αρτέμιδος, όπου όμως την γενική και ειδική αδειοδότηση και εποπτεία (έλεγχο) λειτουργίας έχουν σύμφωνα με τον νόμο συγκεκριμένα συλλογικά δημοτικά όργανα, δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου Σ-Α, η Αστυνομία, η Κτηματική Υπηρεσία και Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (βλ. υπ’ αριθ. 6, 7, 18, 21, 23, 24, 26, 27 και 28 ανωτέρω σχετικά), παρακαλεί θερμά 4 (τα ως άνω όργανα και υπηρεσίες, που περιγράφονται ως εμπλεκόμενες), όπως:
i. Εξετάσουν (ή ανάλογα με την περίπτωση επανεξετάσουν), στα πλαίσια της αρμοδιότητάς τους και των διατάξεων του νόμου, τα αναφερόμενα στο υπ’ αριθ. 1 ανωτέρω σχετικό, που υποβλήθηκαν στον «Συμπαραστάτη» από τους 42 καταγγέλλοντες 5 και αναφέρονται στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης συμπεριφοράς ΚΥΕ, με παρέμβαση του Δήμου Σ-Α και των ελεγκτικών αρχών, στην περίπτωση Ηχορύπανσης, έτσι ώστε όλα τα ΚΥΕ της Αρτέμιδος να είναι εφοδιασμένα με νόμιμες άδειες λειτουργίας μουσικής – μουσικών οργάνων και να τις τηρούν με σύννομο τρόπο, χωρίς να διαταράσσουν την κοινή ησυχία και την ποιότητα της ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, μέσα στα πλαίσια της απρόσκοπτης επιχειρηματικής δραστηριότητάς, της ίσης αντιμετώπισης και του υγιούς ανταγωνισμού.
ii. Αναγνωρίσουν ότι όσον αφορά στην περίπτωση της αυξημένης ηχορύπανσης στην παραλιακή ζώνη της Αρτέμιδος (αλλά και τις άλλες παραμέτρους τήρησης της νομιμότητας των φακέλων αδειοδότησής τους), ενδεχομένως συντρέχει σπουδαίος λόγος εξέτασης, επανεξέτασης ή διόρθωσης πράξεων και τρόπων αποτελεσματικής λειτουργίας τους, ώστε να υπάρξει πλήρης εξυγίανση του συστήματος αδειοδοτήσεων και διαδικασιών ελέγχου, επανελέγχου με στόχο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον (κατά τα οριζόμενα από τον νόμο, σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20 και 22 ανωτέρω σχετικά), βοηθώντας ώστε να αρθούν τα όποια εμπόδια, στρεβλώσεις, δημιουργηθείσες κακές πρακτικές, ενδεχόμενες επιλεκτικές ανοχές, καθυστερήσεις ή παραβατικές συμπεριφορές.
iii. Ανταποκριθούν με επάρκεια, κατόπιν συζήτησης στα αρμόδια συλλογικά όργανα, απαντώντας με σαφήνεια στους καταγγέλλοντες δημότες – κατοίκους, κατά τις διατάξεις των § 2 και 3 του άρθρου 215 του Ν. 3463/2006 και του Ν. 2690/99
iv. Προχωρήσουν σε αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες (όπου κριθεί αναγκαίο) σε ότι αφορά το υπόβαθρο (γενεσιουργές πράξεις) των αδειών ΚΥΕ Αρτέμιδος και ειδικότερα των αδειοδοτήσεων – εγκρίσεων που προηγούνται των αδειών μουσικής [Προεγκρίσεις κατ’ άρθρο 1 (ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.3.1/21220 – ΦΕΚ: 2496/Β/4.11.2011), άδειες ίδρυσης και λειτουργίας, χρήσεις γης - πολεοδομικά, προαιρετικός προέλεγχος (κατά την Εγκύκλιο 2 του Υπουργείου Υγείας με αριθ. πρωτ: Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476/14-01-2013 και ΑΔΑ:ΒΕΦ8Θ-8Ψ3), κλπ], διατυπώνοντας (αν αυτό είναι αναγκαίο) και συγκεκριμένες προτάσεις ή ερωτήματα προς αρμόδιες Αρχές, για την επίλυση τυχόν σύνθετων ή αδιευκρίνιστων προβλημάτων, που απορρέουν από τις ιδιαιτερότητες στην Αρτέμιδα (περιβαλλοντικές, κοινωνικές, κλπ), την υφιστάμενη πολυνομία και την ανάγκη απλούστευσης διαδικασιών.
v. Ειδικότερα, παρακαλείται το Αστυνομικό Τμήμα Αρτέμιδος (στο οποίο διαβιβάζεται το παρόν), όπως επιληφθεί περισσότερο του τομέα αστυνόμευσης για αντιμετώπιση των περιπτώσεων ηχορύπανσης από τα ΚΥΕ στην Αρτέμιδα 6 (ιδίως κατά τους θερινούς μήνες), δεδομένου ότι η επανασύσταση της Δημοτικής αστυνομίας έγινε μόλις πρόσφατα και για το λόγο αυτό ενδεχομένως παρουσιάζει ακόμα εύλογες αδυναμίες στη λειτουργία της
Επιπρόσθετα των ανωτέρω που ζητά ο «Συμπαραστάτης», επισημαίνει και προτείνει και τα εξής:
  1. Την άμεση ανάγκη σύγκλισης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορύπανσης στην παραλιακή ζώνη της Αρτέμιδος [Πρόταση που είχε ήδη γνωστοποιήσει ότι θα υλοποιήσει ο Δήμαρχος (ως πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής), μετά και από σχετικό αίτημα του Συλλόγου Αγ. Νικολάου]
  2. Την κατάλληλη προετοιμασία και ενίσχυση (κυρίως στελεχιακή) των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Σ-Α (Πολεοδομία και Τμήμα Αδειοδοτήσεων & Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων), καθώς επίσης και την βελτίωση της λειτουργίας των αρμόδιων δημοτικών συλλογικών οργάνων (ΕΠΟΙΖΩ και Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος), προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτούμενες ανάγκες εναρμόνισης και στην ομαλή συμμόρφωση με επικείμενες (όπως διαφαίνεται) επί του θέματος των ΚΥΕ Αρτέμιδος προτάσεις και οφειλόμενες διορθωτικές ενέργειες, που ενδεχομένως προκύψουν άμεσα ή κατ’ αντιστοιχία από τις διοικητικές υποχρεώσεις του Δήμου Σ-Α για εναρμόνιση και πλήρη συμμόρφωση με το Πόρισμα ελέγχου των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κατά το υπ’ αριθ. 29 ανωτέρω σχετικό.
Κατόπιν όλων αυτών καλούνται όλοι οι αποδέκτες του παρόντος για τις κατά νόμο ενέργειές τους στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων, ενημερώνοντάς μας σχετικά, οι δε καταγγέλλοντες να ενημερώνουν τον «Συμπαραστάτη» για την πορεία ικανοποίησης ή μη των προβλημάτων τους.

Σας παραθέτουμε και ολόκληρο το έγγραφο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου