Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ, ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΓΗ – ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ – ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ  11/10/2015
Εκ μέρους του Δ.Σ. σας ευχόμαστε μια χαρούμενη, δημιουργική και γεμάτη σχολική χρονιά. Στη σημερινή μας έκτακτη γενική συνέλευση θέλουμε να κουβεντιάσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και να αποφασίσουμε για τις κινητοποιήσεις που θα προχωρήσουμε.
  1. ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    Έχουμε τεράστια κενά στα σχολεία όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα. Η σχολική χρονιά άρχισε με πολλά περισσότερα κενά σε σχέση με πέρσι. Η απερχόμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ εγκλημάτησε, καθώς δεν ασχολήθηκε έγκαιρα με το θέμα. Στα δημοτικά υπάρχουν 24 κενά σε εκπαιδευτικούς για τάξεις. ΠΟΥΘΕΝΑ δε θα λειτουργήσει το ολοήμερο. Στις ειδικότητες τα κενά είναι πάρα πολλά. Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά είναι σχετικά λίγα, ξεχωρίζει όμως το Λύκειο της Αρτέμιδας που έχει πάρα πολλά κενά. Από τη μέχρι τώρα εικόνα τα κενά είναι:


ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
1ο Δημοτικό Αρτέμιδας





3 κενά
2ο Δημοτικό Αρτέμιδας 1 κενά Ολοήμερο



3ο Δημοτικό Αρτέμιδας 2 κενά Ολοήμερο 4 ειδικότητες 1 κενό
4ο Δημοτικό Αρτέμιδας 1 κενό Ολοήμερο



5ο Δημοτικό Αρτέμιδας







6ο Δημοτικό Αρτέμιδας 1 κενό Ολοήμερο



7ο Δημοτικό Αρτέμιδας

Ολοήμερο

1 κενό
1ο Δημοτικό Σπάτων 3 κενά Ολοήμερο 7 ειδικότητες 2 κενά
2ο Δημοτικό Σπάτων 2 κενά Ολοήμερο 3 ειδικότητες 1 κενό
3ο Δημοτικό Σπάτων 1 κενά Ολοήμερο 2 ειδικότητες 1 κενό
1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας Μουσική





2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας ώρες Αγγλικά, Γαλλικά, ΣΕΠ





Γυμνάσιο Σπάτων Τεχνολογία





Λύκειο Αρτέμιδος Μαθηματικός, Φιλόλογος, Οικονομία





Λύκειο Σπάτων  Θρησκευτικά






Το πρόβλημα δεν είναι παροδικό. Ήδη πέρσι πολλά κενά καλύφτηκαν το Μάρτιο !!!!! Το πρόβλημα έχει να κάνει με τις δαπάνες για την εκπαίδευση. Έχουμε μεγάλα κενά, ενώ έχουμε δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς!!!! Το πρόβλημα είναι καθαρά πρόβλημα ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Το 3ο Μνημόνιο έχει διάταξη όπου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό των δαπανών για την παιδεία» και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό με βάση και την εμπειρία των νοσοκομείων. Τα επόμενα χρόνια θα μας αφήνουν συστηματικά χωρίς δασκάλους, δαπάνες για τη συντήρηση των σχολείων, καθαριότητα κ.α. Ήδη πολλοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πληρώνουν, πολύ κακώς, οι ίδιοι για να υπάρχει καθαριότητα, τραπεζοκόμος κλπ . Πρέπει να κάνουμε γνωστό σε όλους τους γονείς κατά συνέπεια ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή καθυστέρηση στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών λόγω ολιγωρίας του υπουργείου. Ορισμένα νούμερα είναι ενδεικτικά:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
Σύνολο δηλωμένων κενών: 14.500
Μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν: 4153
Πιστώσεις που υπάρχουν για να καλυφτούν κενά: 7140
Αναλυτικότερα:
Συγκεκριμένα απομένουν από το ΕΣΠΑ:
  • 165 πιστώσεις για νηπιαγωγούς
  • 95 για δασκάλους
  • 675 για ειδικότητες στα ΕΑΕΠ
  • 111 για ΣΜΕΑΕ
  • 164 για παράλληλη στήριξη
  • 449 για τάξεις υποδοχής
  • Σύνολο 4.659
Από το ΠΔΕ
  • 131 για γενική αγωγή
  • 350 για ειδική αγωγή
  • Σύνολο : 2.481
Άρα: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΟΥΝ 3207 ΚΕΝΑ
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Σύνολο δηλωμένων κενών: 6942
Μέχρι σήμερα τοποθετήθηκαν: 2082
Πιστώσεις που υπάρχουν για να καλυφτούν κενά: 2700
Άρα: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΟΥΝ 2160 ΚΕΝΑ
Και βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλά κενά στην ειδική αγωγή.
Προφανώς αφού μέσα Νοέμβρη εξαντληθούν οι πιστώσεις, α αρχίσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, οι αναγκαστικές μετακινήσεις μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο, από τον έναν Δήμο στον άλλο, η ανάθεση μαθημάτων σε καθηγητές άλλης ειδικότητας μαζί με την αύξηση του ωραρίου τους. Όλα αυτά θα συντείνουν σε μια ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ για τα παιδιά μας, ενώ πολύ πιθανά να μας κλείσουν πονηρά το μάτι για να προσλάβουν οι ίδιοι οι γονείς κάποιους εκπαιδευτικούς (π.χ. ειδικότητες-ολοήμερο). ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ. ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ-ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ. Πρέπει να γίνουν σε όλα τα σχολεία Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι γονείς.
Πρώτη κινητοποίηση την Τετάρτη στις 14/10 στις 5.μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας. Θα έχουμε το γνωστό πανό της Ένωσης και πρέπει να κινητοποιήσουμε γονείς.
  1. ΚΤΗΡΙΑΚΟ
    Για άλλη μια χρονιά το κτηριακό είναι ένα βασικό πρόβλημα στην περιοχή. Είμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα που χρονίζουν καθώς όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές δεν έχουν φροντίσει να λύσουν ή να δρομολογήσουν λύσεις για το πρόβλημα. Δεν ξεφεύγει δυστυχώς και η σημερινή δημοτική αρχή. Τα βήματα που γίνονται δεν επαρκούν.
    1. 2ο Λύκειο Αρτέμιδας: Το πρόβλημα είναι γνωστό και το έχουμε αναδείξει μαζί με τους συλλόγους του 1ου & 2ου Γυμνασίου, όμως από την πλευρά της δημοτικής αρχής συναντήσαμε την ΠΛΗΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των γονέων καλούμε σε εκδήλωση ενημέρωσης για το κτηριακό πρόβλημα του Λυκείου Αρτέμιδας τη Δευτέρα 19/10 στις 8 μμ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου
  2. Είναι ασφυκτικά γεμάτα τα δημοτικά σχολεία στα Σπάτα. Ο Δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα παραδοθεί επιτέλους το οικόπεδο του 4ου Δημοτικού Σπάτων στον ΟΣΚ μέσα στο 2015. Έχουμε πάρει πολλές φορές τέτοιες υποσχέσεις. Οι σύλλογοι γονέων των δημοτικών των Σπάτων μαζί με την Ένωση πρέπει να πιέσουμε τη Δημοτική αρχή γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική.
  3. Το 4ο Δημοτικό της Αρτέμιδας συνέχεια και «κολλάει» κάπου. Η Δημοτική αρχή ολοένα και αναβάλει να ολοκληρώσει να ξεκαθαρίσει το οικόπεδο. Ο σύλλογος γονέων του 4ου μαζί με την Ένωση πρέπει να πιέσουμε τη Δημοτική αρχή.
  4. Πάρθηκε μια πρώτη απόφαση να αγοραστεί οικόπεδο για το 7ο Δημοτικό. Συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις καθώς κάποιους δημοτικούς συμβούλους τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για το πόσο ακριβά αποζημιώνει ο Δήμος οικόπεδα. Αυτός ο πόνος τους πιάνει συνήθως όταν έχουμε να κάνουμε με σχολεία και όχι σε άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση που πάρθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο ήταν καθαρά θέμα πίεσης και αγώνα, από την πλευρά των γονιών, όμως αν δεν μαζικοποιηθεί ο αγώνας, η αγορά του οικοπέδου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί.
  5. Τα νηπιαγωγεία στην Αρτέμιδα είναι σχεδόν όλα σε απαράδεκτα, επικίνδυνα, ενοικιαζόμενα κτήρια, ενώ δεκάδες προνήπια πετιούνται έξω από τα νηπιαγωγεία επειδή δεν υπάρχουν σχολεία. Δυστυχώς σαν Ένωση δεν έχουμε ασχοληθεί με τα νηπιαγωγεία. Προτείνεται να κάνουμε συγκέντρωση γονέων των μαθητών των Νηπιαγωγείων την Πέμπτη 5 Νοέμβρη για να καταγράψουμε τα προβλήματα και να οριστεί επιτροπή γονέων που μαζί με την Ένωση θα ασχοληθούμε με το πρόβλημα.
Γενικότερα για το κτηριακό οι στόχοι για φέτος είναι:
  • Να παραδοθεί για μελέτη μέσα στο 2015 στον ΟΣΚ το 4ο Δημοτικό Σπάτων
  • Να ολοκληρωθεί η μελέτη του 2ου Γυμνασίου και να παραδοθεί στον ΟΣΚ προς δημοπράτηση μέσα το 2015
  • Να λειτουργήσει μέσα στο 2016 το 2ο Λύκειο σε ενοικιαζόμενο κτήριο στη Βραυρώνα
  • Να ιδρυθεί και λειτουργήσει μέσα στο 2016 το 3ο Γυμνάσιο σε ενοικιαζόμενο κτήριο στη Βραυρώνα
  • Να παραδοθεί μέσα στο 2015 στον ΟΣΚ το 4ο Δημοτικό Αρτέμιδας
  • Να αγοραστεί μέσα στο 2015 οικόπεδο για το 7ο δημοτικό Αρτέμιδος
  • Να αγοραστούν μέσα στο 2016 οικόπεδα για 2 νηπιαγωγεία στην Αρτέμιδα
  • Να προχωρήσουν οι ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή για τα οικόπεδα του 2ου Λυκείου, 3ου Γυμνασίου και 6ου Δημοτικού στην Αρτέμιδα
Άμεσα πρέπει να αντικατασταθούν τα 4 απαράδεκτα κοντέινερ στο Λύκειο της Αρτέμιδας
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΙ ΣΕ ΣΔΙΤ-ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

  1. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
    Για άλλη μια χρονιά τα περισσότερα από τα λεωφορεία ξεκινάνε με έναν μήνα καθυστέρηση!!!!! Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι το σύστημα που υπάρχει είναι προβληματικό, ενώ δεν εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μαθητών. Ήδη για παράδειγμα στο 3ο Δημοτικό Σπάτων δημιουργήθηκε πολύ μεγάλο θέμα επειδή το λεωφορείο αφήνει τα παιδιά στο σχολείο στις 7:20 (προφανώς για να προλάβει να κάνει και άλλα δρομολόγια). Η θέση μας για δημόσιο φορέα πρέπει να προβληθεί και να διεκδικηθεί πιο έντονα.
  2. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
    Ο Δήμος όσο γνωρίζουμε έδωσε λύση ανανεώνοντας έγκαιρα τις συμβάσεις των καθαριστριών, όμως φέτος η χρηματοδότηση από το ΕΝΙΔΙΒΙΜ είναι 10% μικρότερη από πέρσι.. Κανένας σύλλογος γονέων δεν πρέπει να αναλάβει να πληρώνει τις καθαρίστριες των σχολείων, είναι ευθύνη του κράτους. Άμεσα να φτιάξουμε υπόμνημα προς τη δημοτική αρχή.
  3. ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ-ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
    Το μεγάλο προσφυγικό κύμα που δέχεται η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη θα δοκιμάσει παραπέρα τα ρατσιστικά ελατήρια ενός τμήματος του πληθυσμού, ενώ τα φασιστοειδή που τα τελευταία χρόνια έχουν βγει από τις τρύπες τους θα βρουν αφορμή για να χύσουν το ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο. Ήδη χαρακτηρίζουν τους πρόσφυγες βρωμιάρηδες, τζιχαντιστές, κατώτερους ανθρώπους και άλλα. Σε λίγο θα μας πούνε ότι για την ανεργία τη φτώχια και τα μνημόνια φταίνε η πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού στα παιδιά μας. και ας μην ξεχνάμε ότι στα δικά μας σχολεία είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών μεταναστών.
    Για αυτό αφιερώνουμε τη φετινή χρονιά στην αδελφοσύνη, τη φιλία και τη συνεργασία, απομονώνοντας το ρατσισμό. Θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να έχουν Πατρίδα, Σπίτι, Φαγητό, Δουλειά και Παιδεία. Αν τα μεγάλα συμφέροντα, αν η φτώχεια, ξεριζώνει κάποιους ανθρώπους από τα σπίτια τους, εμείς πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Προτείνεται όλοι οι σύλλογοι να κάνουν σχετικές δραστηριότητες και εμείς σήμερα να ψηφίσουμε ένα ψήφισμα που θα πρέπει οι σύλλογοι να μοιράσουν στους γονείς. Άμεσα ανταποκρινόμενοι στην ευαισθησία της κοινής γνώμης και στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας να μαζέψει το κάθε σχολείο είδη πρώτης ανάγκης. Ο κάθε σύλλογος μπορεί αυτά που θα μαζέψει να τα δώσει στην Ένωση (υπεύθυνος ο Χ. Τσιμπ.) είτε να τα διαθέσει στους πρόσφυγες ίδιος ο σύλλογος. Επίσης καλό θα ήταν αυτές οι ενέργειες να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ίδιου του σχολείου με επισκέψεις στους σταθερούς προσφυγικούς καταυλισμούς.
    Στο ίδιο πλαίσιο να μιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς ώστε οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου να μην είναι τυπικές-βαρετές. Η μέρα προσφέρεται για να υπάρξουν μηνύματα ενάντια στο φασισμό, στη βία και το ρατσισμό που τον συνοδεύει. Αυτά που έζησε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα δεν πρέπει να ξεχαστούν, καθώς ο φασισμός ξεκίνησε και τότε αξιοποιώντας την οικονομική κρίση και προβάλλοντας στην αρχή ριζοσπαστικά-λαϊκιστικά συνθήματα για να ξεγελάσει τους άνεργους και τους φτωχούς προκειμένου να σπείρει τον όλεθρο στον πλανήτη. Μπορούμε σαν Ένωση στις 25/10 να κάνουμε επίσκεψη στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο Πικέρμι (54 αντιστασιακοί εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς).
  4. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ
    21/10 υπάρχει εκδήλωση για το σχολικό εκφοβισμό που διοργανώνει το 1ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας και σαν Ένωση τη στηρίζουμε. Θα επαναλάβουμε την εκδήλωση το Δεκέμβρη στα Σπάτα.
    Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το τι είναι τα ΣΔΙΤ
    Μελετάμε τη δυνατότητα κινηματογραφικής λέσχης, θέλουμε εθελοντές, ανθρώπους με μεράκι για τον κινηματογράφο από τους συλλόγους-Μόνος εθελοντής ως σήμερα και υπεύθυνος ο Π. Πάνιας.
    Ιστορικές ξεναγήσεις – Βραυρώνα (8 Νοέμβρη)
    Αρχαία Ελευσίνα (6 Δεκέμβρη)
    Περιβαντολλογική δράση για την ανάδειξη της Αλυκής (να γίνει επίσκεψη την επόμενη Κυριακή 18 Οκτώβρη-Χ. Δημοπ.)
  5. ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
    Το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί αρκετούς συλλόγους γονέων & κηδεμόνων. Σαν Ένωση δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να παρέμβουμε και να πούμε στον κάθε σύλλογο τι πρέπει να κάνει και πως. Είναι προφανές δικό του θέμα. Χρειάζεται όμως πιο οργανωμένα να ανταλλάξουμε γνώμες, για το σκοπό όλης αυτής της δραστηριοποίησης στα πλαίσια των καταστατικών των συλλόγων που μιλάνε για αναβάθμιση του πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν οι σύλλογοι στο νου τους ότι δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπούν σε επιχειρήσεις. Ότι σκοπός τους δεν είναι να καλύψουν τα κενά τους κράτους, αλλά να διεκδικήσουν ώστε το κράτος να παρέχει αυτά που έχουμε ήδη πληρώσει σα φορολογούμενοι πολίτες. Επαναλαμβάνουμε το αίτημα προς τον αθλητικό και πολιτιστικό οργανισμό, προς το Δήμο να αναλάβει την ευθύνη για την ποιοτική και δωρεάν δημιουργική απασχόληση και ενασχόληση των μαθητών με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αξιοποιώντας τις όποιες εγκαταστάσεις των σχολείων. Για αυτό το λόγο θα συγκαλέσουμε σύσκεψη με τους δυο οργανισμούς για να κουβεντιαστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν.
esgkspatartemis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου