Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Κόρη ανθρακωρύχου η ευρωσκεπτικίστρια νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ο εκλογικός θρίαμβος των ευρωσκεπτικιστών στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ανατολικής Ευρώπης ανέδειξε στην πρωθυπουργία της Πολωνίας το πολιτικό τέκνο του νέου προέδρου Γιάροσλαβ Καζίσνκι, την 52χρονη Μπεάτα Σίντλο, μία γυναίκα της "διπλανής πόρτας".  Το κόμμα του Καζίνσκι "Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης" κέρδισε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις χθεσινές εκλογές, κάτι που δεν έχει γίνει στην πολωνική πολιτική από το τέλος της ΕΣΣΔ.




Η νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, διαδέχεται την Φιλελεύθερη, Έύα Κόπατς. Η Μπεάτα, κόρη ανθρακωρύχου, γεννήθηκε το 1963 κοντά στο Άουσβιτς. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας όπου σπούδασε εθνογραφία. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, Έντουαρντ, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο γιους. Στα φοιτητικά της χρόνια έπαιζε χάντμπολ, το αγαπημένο της άθλημα.



Η γεματούλα Μπεάτα με τα μπλε μάτια, όπως την περιγράφουν οι γείτονές της, είναι μία απλή γυναίκα που μένει κοντά στους γονείς της. Από δήμαρχος έγινε βουλευτής κι από βουλευτής βρέθηκε στην πρωθυπουργία της Πολωνίας.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως περιφερειακή σύμβουλος και σε ηλικία 35 ετών εξελέγη δήμαρχος. Μετά τη δημαρχία, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική. Το 2005 εξελέγη βουλευτής και έκτοτε συμμετείχε στα κοινά, πάντα με διακριτικό τρόπο. Το 2010, όταν ο δίδυμος αδερφός του Καζίνσκι, Λεχ Καζίνσκι, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία μαζί με πολλές άλλες προσωπικότητες της Πολωνίας, εκ των οποίων και δύο ισχυρές γυναίκες του κόμματός του,  ο Γιάροσλαβ Καζίνσκι αποφασίζει να προτείνει στη Μπεάτα την αντιπροεδρία του κόμματος . Η ίδια, αν και αποδέχτηκε την πρόταση, κρατά χαμηλό προφίλ.

Με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών, το κόμμα του πολιτικού της μέντορα Γιάροσλαβ Καζίνσκι, μπορεί να κυβερνήσει μόνο του, αφού κέρδισε το 38% των ψήφων, γεγονός που σημαίνει  238 έδρες στη βουλή σε σύνολο 460 (εδρών).

Ο θρίαμβος του κόμματος του Καζίνσκι θα επηρεάσει αναμφισβήτητα την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως εκτιμούν  πολιτικοί αναλυτές. Στενότεροι σύμμαχοί του κόμματος "Νόμος και Δικαιοσύνη" θα είναι ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, και ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου" Ταγίπ Ερντογάν. Το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών της Πολωνίας τάσσεται, μεταξύ άλλων, κατά των προσφύγων και υπέρ της μόνιμης παραμονής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα. Κι ενώ στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών ανοίγουν σαμπάνιες, στο Φιλελεύθερο Κόμμα "Πολιτική Πλατφόρμα", του οποίου ηγούνταν μέχρι και πριν ένα χρόνο ο Ντόναλντ Τουσκ, διάχυτη είναι η απογοήτευση αφού οι καλές εποχές έχουν παρέλθει. Το Φιλελεύθερο Κόμμα ήταν πρώτο στην Πολωνία, από το 1989.

Mίνα Αγγελίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου