Σάββατο 10 Μαΐου 2014

«ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ»

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα
Ελληνικά δάση και σε πολλές περιοχές να απειλείται ακόμα και η ύπαρξή τους. Οι περισσότερες πυρκαγιές στα δάση είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας.
Θα ήθελα να αναφέρω κάποια στατιστικά στοιχεία του έτους 2009 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου της οποίας είχα την τιμή να υπηρετώ ως Διοικητής της. Ποσοστό 3% καταλάμβαναν τα φυσικά αίτια, ποσοστό 3% τα τυχαία αίτια, ποσοστό 40% οι εμπρησμοί από πρόθεση και ποσοστό 54% από ανθρώπινη αμέλεια. Δηλαδή μια στις δύο πυρκαγιές οφείλεται στην ανθρώπινη αμέλεια π.χ. στον κάτοικο που άναψε φωτιά για να κάψει τα κλαδιά που έκοψε σε συνθήκες απόλυτης ξηρασίας και ισχυρούς ανέμους, στον κάτοικο που έκανε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, στον αγρότη που πήγε να κάψει τα υπολείμματα των καλλιεργειών, στον κάτοικο που άναψε την ψησταριά και δεν φρόντισε να έχει καθαρό τον χώρο από ξερά χόρτα και άλλα πολλά.
Δυστυχώς θεωρούμε ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι υπόθεση ΜΟΝΟ των πυροσβεστών. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι όσο καλά και να είναι οργανωμένος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός, αν δεν έχει και την υποστήριξη των πολιτών πολλές φορές αποτυγχάνει. Υποστήριξη θεωρείται η συμμόρφωση των πολιτών στις απαγορεύσεις που ισχύουν κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου όπως για παράδειγμα δεν ανάβουμε φωτιά στην ύπαιθρο, από 1 ΜΑΙΟΥ έως 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ούτε εκτελούμε εργασίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν φωτιά, καθαρίζουμε τα οικόπεδα και τους ακάλυπτους χώρους ιδιοκτησίας μας, όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά να μην γινόμαστε μόνο φωτογράφοι και να δυσχεραίνουμε με τα ΙΧ μας τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, να μην προπηλακίζουμε τους πυροσβέστες μας και βέβαια να συμμετέχουμε στις εθελοντικές ομάδες της περιοχής μας, προκειμένου να δράσουμε στο κομμάτι της πρόληψης.
Πριν από μερικές ημέρες βρέθηκα στο Πικέρμι σε εκδήλωση σχετικά με την προστασία των δασών, ρεμάτων κ.λπ. Πριν από την εκδήλωση έκανα μια έρευνα πεδίου, δηλαδή ρώτησα κάθε έναν ξεχωριστά από τους πολίτες αν γνωρίζει «πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει η αντιπυρική περίοδος και τι υποχρεώσεις έχει ο πολίτης».Το αποτέλεσμα ήταν: Α) σωστά απάντησαν σε ποσοστό 15% και Β) λάθος σε ποσοστό 85%. Παρατηρούμε δηλαδή μια τεράστια έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Αλήθεια ποιος άλλος μπορεί να κάνει αυτή την ενημέρωση εκτός των αρμοδίων φορέων(πυροσβεστικό σώμα κ.λπ.);
  1. O Δήμος μέσω των λογαριασμών του νερού
  2. Οι ΔΕΚΟ μέσω των λογαριασμών
  3. Η Περιφέρεια μέσω οργανωμένων δράσεων και μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
  4. Η εκκλησία της Ελλάδος μέσω των ενοριών, με διανομή σχετικών φυλλαδίων.
  5. Τα σχολεία την ημέρα του περιβάλλοντος και όχι μόνο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΣΗΣ/ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡ/ΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» ΜΕ ΤΗ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου